Betaalwet PSD2 Zakelijk


In de betaalwet PSD2 staan de regels voor het Europese betaalverkeer. Je kunt andere bedrijven toegang geven tot je zakelijke betaalrekening.

Goed om te weten: bij RegioBank zijn je gegevens veilig. Wij begrijpen dat het je betaalgegevens zijn en dat alleen je bepaalt wat er met deze gegevens gebeurt.

2 voorbeelden van wat de wet je kan opleveren

Overzicht creƫren

Als je zakelijke betaalrekeningen bij verschillende banken hebt, kun je deze in 1 app te zien krijgen. Het bedrijf dat die app aanbiedt, krijgt de betaalgegevens van de andere rekeningen om in de app te laten zien.

Op een andere manier betalen

Wil je iets bij een buitenlandse webwinkel bestellen? En kun je er niet met iDEAL betalen en heb je geen creditcard? Dan kan de webwinkel namens je een betaalopdracht naar je bank sturen. Je bank schrijft het bedrag van je zakelijke betaalrekening af.

Alleen toegang als jij dat wilt

Betaalrekening instellen

Bedrijven krijgen niet zomaar toegang tot je zakelijke betaalrekening. Die functie staat bij ons standaard uit. Wil je wel toegang geven, dan moet je eerst je betaalrekening ervoor instellen. Dat doe je in Mijn RegioBank Zakelijk ('toegang andere partijen'). Pas daarna kun je een bedrijf vragen om je betaalgegevens op te halen of een betaalopdracht naar ons te sturen.

Toestemming aan ons

Voor elke opdracht die je een bedrijf geeft, moet je ons met je digipas toestemming geven om die uit te voeren. Je toestemming om betaalgegevens bij ons op te halen, kun je ook weer intrekken. Houd er dan wel rekening mee dat we je gegevens die we al gedeeld hebben niet meer kunnen terughalen. Eens in de zoveel tijd kan worden gevraagd om de toestemming die je ons hebt gegeven opnieuw te bevestigen. Er gebeurt dus niets zonder dat je het goedvindt.

Goed om te weten

Niet alleen jij kunt je zakelijke betaalrekening zo instellen dat andere bedrijven toegang kunnen krijgen. Als er meerdere digipashouders bij de rekening horen in Mijn RegioBank Zakelijk, dan kan elke digipashouder dit. Maak dus goede afspraken met alle digipashouders die toegang hebben tot de zakelijke rekening.

Om dit soort betaalgegevens gaat het

Als je wilt dat een bedrijf aan de slag gaat met je gegevens, dan krijgen ze met je toestemming deze informatie van ons.

1. Informatie over je zakelijke rekening

  • Je rekeningnummer (IBAN).
  • De productnaam (bijvoorbeeld MKB rekening).
  • De naam die je zelf aan de rekening hebt gegeven.
  • De naam van de rekeninghouder.

2. Het saldo op je zakelijke betaalrekening

3. De bij- en afschrijvingen en de bijbehorende details die je in Mijn RegioBank Zakelijk ziet staan en de gegevens die erbij horen.

Het bedrijf dat je gegevens nodig heeft, bepaalt zelf welke informatie ze bij ons ophalen.

Heb je toestemming gegeven voor het doorgeven van je betaalgegevens? Dan geven we de eerste keer je gegevens van de afgelopen 24 maanden door. Niet van langer geleden. Daarna steeds de nieuwe gegevens, zolang je toestemming geldig is. En we geven niet al je gegevens door. Een bedrijf krijgt bijvoorbeeld niet je adresgegevens en je kredietlimiet (als je die hebt).

Welke bedrijven kun je toegang geven?

Je kunt andere bedrijven toegang geven tot je betaalrekening. Dat kunnen internationale bedrijven zijn. Het hoeven geen banken te zijn. Elk bedrijf dat toegang tot je betaalrekening wil, moet voldoen aan strenge eisen. Daarom hebben ze toestemming nodig van een Europese toezichthouder, zoals De Nederlandsche Bank.

Check wat een bedrijf doet met je gegevens

Check altijd wat een bedrijf precies met je betaalgegevens kan doen voor je ze vraagt om je betaalgegevens op te halen. Dat soort afspraken vind je meestal in de voorwaarden van een bedrijf of op hun website.

Bekijk de voorwaarden

Een video over PSD2

RegioBank is 1 van de 4 merken van de Volksbank. PSD2 heeft gevolgen voor deze merken. Welke gevolgen dit zijn licht de Volksbank toe in een korte video.

Bekijk de video

Meer lezen

Nieuwe betaalwet PSD2

Veelgestelde vragen PSD2