Veelgestelde vragen over toegang geven tot uw betaalrekening

Er komt veel kijken bij de betaalwet PSD2. Door die wet kunt u andere bedrijven toegang geven tot uw betaalrekening. We hebben de meest gestelde vragen hierover voor u verzameld.

Algemene vragen

1) Wat is PSD2?

PSD2 is een richtlijn van de Europese Unie. PSD2 staat voor Payment Service Directive 2. Hierin staan regels voor het betaalverkeer en betaalproducten in Europa. Alle landen uit de Europese Unie moeten deze regels verwerken in hun eigen wetten. En Nederland dus ook.

U kunt bedrijven toegang geven tot uw betaalrekening. Die bedrijven kunnen in opdracht van u aan de slag met de gegevens die bij uw betaalrekening horen. Zoals uw bij- en afschrijvingen en uw saldo. Ze kunnen die gegevens bijvoorbeeld laten zien in een app, samen met de betaalrekeningen die u bij andere banken heeft. Of ze kunnen een betaalopdracht voor u naar uw bank sturen. Een bedrijf kan zo’n opdracht alleen voor u uitvoeren als u daarvoor opdracht heeft gegeven. En als u ons toestemming heeft gegeven om die opdracht uit te voeren.

2) Op welke datum gaat PSD2 in?

PSD2 is op 19 februari 2019 ingegaan.

3) Wat is het doel van PSD2?

Met PSD2 wil de EU zorgen voor meer innovatie en meer concurrentie in het Europese betaalverkeer. Alle banken moeten zich eraan houden. Dat kan u voordeel opleveren. Denk aan slimme oplossingen zoals deze twee.

  • Een online huishoudboekje waarin u al uw betaalrekeningen bij verschillende banken bij elkaar kunt zien. Zo’n huishoudboekje geeft een goed overzicht van alle inkomsten en uitgaven die u op al die rekeningen heeft. Hiervoor moet u het bedrijf dat het overzicht voor u maakt (bijvoorbeeld een app-aanbieder) opdracht geven om uw betaalgegevens bij ons op te halen. En u moet ons met uw digipas, via uw Mobiel Bankieren app (met pin, vingerafdruk of face ID) of uw browsercode toestemming geven om die gegevens aan dat bedrijf te geven.
  • Een webwinkel kan namens u een betaalopdracht naar ons sturen. U moet dus wel opdracht geven aan die webwinkel. En u moet ons met uw digipas, via uw Mobiel Bankieren app (met pin, vingerafdruk of face ID) of uw browsercode toestemming geven om de opdracht uit te voeren. Dit kan handig zijn als u iets wilt bestellen bij een webwinkel waar u niet met iDeal kunt betalen.

4) Wat kan ik door PSD2 met mijn betaalrekening en betaalgegevens doen?

U kunt bedrijven toegang geven tot uw betaalrekening. Die bedrijven kunnen in opdracht van u aan de slag met de gegevens die bij uw betaalrekening horen. Zoals uw bij- en afschrijvingen en uw saldo. Ze kunnen die gegevens bijvoorbeeld laten zien in een app, samen met de betaalrekeningen die u bij andere banken heeft. Of ze kunnen een betaalopdracht voor u naar ons sturen. Een bedrijf kan zo’n opdracht alleen voor u uitvoeren als u ze dat heeft gevraagd. En als u ons toestemming heeft gegeven om die opdracht uit te voeren. Toestemming geven doet u met uw digipas, via uw Mobiel Bankieren app (met pin, vingerafdruk of face ID) of uw browsercode. Onder ‘Vragen over hoe het werkt’, bij de vraag ‘Hoe geef ik een ander bedrijf een opdracht en toestemming aan jullie?’ leest u hoe u dat moet doen.

5) Kan een ander bedrijf mijn gegevens zien terwijl ik heb aangegeven niets te willen delen?

Ja, dat kan. Stel, degene aan wie u geld overmaakt, heeft een bedrijf of instelling wél toestemming gegeven voor het bekijken van zijn/haar bij- en afschrijvingen. Dan is uw overboeking bij dat bedrijf of instelling zichtbaar als binnenkomende betaling. Ook als u dus zelf geen toegang tot uw eigen rekening heeft gegeven. Daarbij kunnen uw naam, IBAN, de omschrijving en het door u overgemaakte bedrag worden getoond. Dat bedrijf ontvangt behalve deze informatie uiteraard geen andere gegevens van u.

Alle banken zijn vanuit PSD2-wetgeving verplicht om hieraan mee te werken. Het is goed om te weten dat een ander bedrijf of instelling de gedeelde gegevens alleen mag gebruiken voor de dienst waar de begunstigde om heeft gevraagd. Uw gegevens mogen vanuit privacywetgeving niet voor andere doelen worden gebruikt.

Vragen over bedrijven die toegang kunnen krijgen

1) Wat voor bedrijven kunnen toegang tot mijn betaalrekening krijgen?

Dat kunnen allerlei bedrijven zijn. Uit binnen- en buitenland. Het hoeven geen financiële bedrijven te zijn, zoals een bank.

Bedrijven die iets met uw betaalgegevens willen doen, moeten een registratie hebben bij een Europese toezichthouder. Zoals De Nederlandsche Bank. Bedrijven die een betaalopdracht voor u naar ons willen sturen, hebben daarvoor een vergunning van zo’n toezichthouder nodig.

2) Wat kunnen andere bedrijven of banken voor mij betekenen?

Ze kunnen in opdracht van u de gegevens van uw betaalrekening bij ons ophalen. Denk aan bedrijven die diensten aanbieden zoals online huishoudboekjes. Of app-aanbieders die al uw betaalrekeningen in één app kunnen laten zien. Sommige bedrijven zullen verder gaan dan alleen een overzicht voor u maken. Die kunnen u bijvoorbeeld een seintje geven als u in een maand meer geld uitgeeft dan de bedoeling was. Of u laten weten hoe lang het nog duurt voor uw salaris wordt gestort.

3) Welke gegevens kan een bedrijf zien als ik toegang geef?

1. Informatie over uw rekening

  • Uw rekeningnummer (IBAN).
  • De productnaam (bijvoorbeeld Plus Betalen).
  • De naam die u zelf aan de rekening heeft gegeven.
  • De naam van de rekeninghouder.

2. Het saldo op uw betaalrekening

3. De bij- en afschrijvingen en de bijbehorende details die u in Mijn RegioBank ziet staan en de gegevens die erbij horen.

Het bedrijf dat uw gegevens nodig heeft, bepaalt zelf welke informatie ze bij ons ophalen.

We geven uw gegevens van de afgelopen 24 maanden door. Niet van langer geleden. En we geven niet al uw gegevens door. Een bedrijf krijgt bijvoorbeeld niet uw adresgegevens en uw kredietlimiet (als u die heeft).

Meer lezen

Nieuwe betaalwet PSD2

Nieuwe betaalwet PSD2 Zakelijk