Overboeking naar het buitenland verwerken

Impact van sancties op betalingen van en naar Rusland 

Vanuit de Europese Unie tal zijn sancties opgelegd aan Rusland. Daaruit vloeien acties voort waar Nederlandse banken invulling aan geven. De sancties hebben impact op uw betalingen. Door de sancties is geld overmaken naar Rusland niet meer mogelijk. Inkomende betalingen uit Rusland zijn slechts beperkt mogelijk. We hopen op uw begrip.

Heeft u een overboeking gedaan naar een buitenlandse IBAN? Dan ziet u standaard de melding: ‘in behandeling’. Deze melding blijft staan.

Wij hebben uw opdracht dan in goede orde ontvangen. U hoeft de opdracht niet nogmaals in te voeren. Doet u dit wel? Dan wordt uw verzoek twee keer uitgevoerd.

Een betaling naar een rekening binnen Europa is gratis als:

  • Het een bankrekening binnen Europa is (de landen van de Europese Unie, inclusief de overzeese gebieden van Frankrijk, Spanje en Portugal), Zwitserland, Monaco, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen.
  • Het bedrag in euro's is.
  • De betaling is voorzien van een IBAN (international Bank Account Number) en BIC (Bank Identifier Code) van de begunstigde. U kunt deze gegevens opvragen bij de (bank van de) ontvanger.
  • Het bedrag maximaal € 50.000 is.
  • De transactiekosten worden gedeeld met de begunstigde (ook wel aangegeven als SHA, Shared Cost). RegioBank berekent geen kosten. De ontvangende banken kunnen wel kosten in rekening brengen, maar deze worden door de ontvanger betaald.

Naar een aantal landen kunt u geen geld overschrijven. Dat zijn Birma/Myanmar, Cuba, Iran, Krim (regio bij Oekraïne), Libië, Noord Korea, Soedan/Sudan, Syrië, Venezuela en Zuid-Soedan/Zuid-Sudan.

Hoelang duurt een overboeking

  • Geeft u een overboeking aan ons door in euro’s voor een rekeningnummer bij een andere bank in het SEPA-gebied? Dan is het geld uiterlijk de volgende werkdag bij de bank van de ontvanger. Gaat de overboeking met Direct Overboeken (Instant Payments), dan gaat het sneller. Wordt de overboeking met Direct Overboeken verwerkt? Dan staat het bedrag binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger.

  • Geeft u een overboeking aan ons door voor een rekeningnummer bij een bank binnen het SEPA-gebied in een andere muntsoort dan de euro? Bijvoorbeeld in Britse ponden? Dan is het geld uiterlijk binnen 4 werkdagen bij de bank van de ontvanger.

  • Voor alle andere overboekingen naar landen buiten het SEPA-gebied geldt dat het geld binnen een redelijke termijn bij de bank van de ontvanger is. Wanneer dit precies is, kunnen we moeilijk aangeven. Het hangt namelijk ook af van de bank van de ontvanger. Het duurt meestal 3 tot 10 werkdagen. Vult u de Bank Identifier Code (BIC)  van de bank van de ontvanger in, dan duurt het meestal 3 werkdagen. Dit is een code om een bank te identificeren bij betalingen naar het buitenland.