Overboeking naar het buitenland

Met je betaalrekening van RegioBank kun je geld eenmalig of periodiek overboeken naar andere rekeningen. Boek je soms ook geld over naar het buitenland? Lees dan de informatie hieronder.

Geld overboeken

Via Mijn RegioBank en de RegioBank app kun je geld overboeken naar een andere rekening. Voor een overboeking naar een buitenlandse rekening, vul je een buitenlandse IBAN in.

Let op: overboeken naar een rekening buiten het SEPA-gebied kan niet via de RegioBank app.

Standaardmelding 'in behandeling'

Heb je een overboeking gedaan naar een buitenlandse IBAN? Dan zie je standaard de melding: ‘in behandeling’. Deze melding blijft staan. Wij hebben je opdracht dan in goede orde ontvangen. Je hoeft de opdracht niet nogmaals in te voeren. Doe je dit wel? Dan word je verzoek twee keer uitgevoerd.

Sanctiemaatregelen buitenland

Ontvang je een bedrag uit het buitenland op jouw rekening? Of maak je zelf geld over naar het buitenland? Het kan zijn dat je overboeking langer duurt of wordt geweigerd. Dan heb je misschien te maken met het sanctiebeleid van de Volksbank. Op deze pagina leggen we je meer uit over sancties en wat jij daarvan kunt merken.

Overboeken binnen Europa

Een betaling naar een rekening binnen Europa is gratis als:

 • Het een bankrekening binnen Europa is inclusief het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Monaco, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen.
 • Het bedrag in euro's is.
 • De betaling is voorzien van een IBAN (international Bank Account Number) en BIC (Bank Identifier Code) van de begunstigde. Je kunt deze gegevens opvragen bij de (bank van de) ontvanger.
 • De transactiekosten worden gedeeld met de begunstigde (ook wel aangegeven als SHA, Shared Cost). RegioBank berekent geen kosten. De ontvangende banken kunnen wel kosten in rekening brengen, maar deze worden door de ontvanger betaald.

  Waar vind je jouw IBAN?

  Wil je jouw IBAN weten? Je vindt het op allerlei plaatsen: je rekeningoverzicht, in Mijn RegioBank, de RegioBank app en op je bankpas. Een IBAN bestaat in Nederland uit 18 tekens, in andere landen kan een IBAN langer zijn.

  Kosten buitenlands betalingsverkeer

  De kosten voor buitenlands betalingsverkeer kunnen op drie verschillende manieren worden doorbelast:

  1. Gedeeld / Shared: de opdrachtgever en de ontvanger van de betaling betalen de kosten van de eigen bank (standaard).

  2. Voor mij / Our: de opdrachtgever betaalt alle kosten die verbonden zijn aan de transactie. Zowel van de eigen bank als van de bank van de begunstigde (optioneel).

  3. Voor de ontvanger / Beneficiary: de ontvanger van de betaling betaalt alle transactiekosten (optioneel).

  Een overzicht van de kosten vind je in de Tarievenwijzer Betalen.

  Hoelang duurt een overboeking naar het buitenland?

  Overboeking in euro's binnen het SEPA-gebied

  Geef je een overboeking aan ons door in euro’s voor een rekeningnummer bij een andere bank in het SEPA-gebied? Dan is het geld uiterlijk de volgende werkdag bij de bank van de ontvanger.

  Overboeking in andere muntsoort binnen het SEPA-gebied

  Geef je een overboeking aan ons door voor een rekeningnummer bij een bank binnen het SEPA-gebied in een andere muntsoort dan de euro? Bijvoorbeeld in Britse ponden? Dan is het geld uiterlijk binnen 4 werkdagen bij de bank van de ontvanger.

  Overboekingen buiten het SEPA-gebied

   Voor alle andere overboekingen naar landen buiten het SEPA-gebied geldt dat het geld binnen een redelijke termijn bij de bank van de ontvanger is. Het duurt meestal 3 tot 10 werkdagen. De duur is afhankelijk van de bank van de ontvanger.

   Vul je de Bank Identifier Code (BIC) van de bank van de ontvanger in, dan duurt het meestal 3 werkdagen.  

     Uitgesloten landen

     Naar een aantal landen en gebieden kun je geen geld overschrijven. Dat zijn Afghanistan, Belarus (Wit-Rusland), Myanmar (Birma), Cuba, Iran, Libië, Noord Korea, Soedan, Syrië, Venezuela en Zuid-Soedan, de Krim-regio, en de Oekrainse oblasten Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja.

     Icoon van een bel

     Impact sancties op betalingen van en naar Rusland

     Vanuit de Europese Unie tal zijn sancties opgelegd aan Rusland. Daaruit vloeien acties voort waar Nederlandse banken invulling aan geven. De sancties hebben impact op je betalingen. Door de sancties faciliteren wij geen transactie van of naar Rusland.


     Op de pagina Sanctiemaatregelen buitenland vind je meer informatie.