Whatsappfraude: oplichting via Whatsapp

Oplichters benaderen mensen via alle mogelijke kanalen: e-mail, sms, brief, telefoon en social media. Ook via Whatsapp worden momenteel valse berichten verstuurd. In deze berichten doet de crimineel zich voor als een familielid of bekende, vaak via een onbekend telefoonnummer, en vraagt u om dringend geld over te maken. Trap hier niet in! Hieronder leest u hoe u deze vorm van oplichting kunt herkennen en hoe u zich ertegen kunt verweren.

Hoe werkt oplichting via Whatsapp?

U ontvangt een Whatsappbericht van de oplichter die zich voordoet als een familielid, bijvoorbeeld uw zoon of dochter. Hij of zij zegt een nieuw telefoonnummer te hebben en begint een gesprek met u. Via social media weet de oplichter veel over u en uw bekende, waardoor het gesprek betrouwbaar overkomt. De foto in het Whatsappprofiel klopt vaak ook – meestal omdat deze is gekopieerd van social media-profielen (bijvoorbeeld Facebook of Instagram). Al snel nadat het gesprek op gang komt, vraagt de oplichter u om geld over te maken. Dit heeft diegene dringend nodig, bijvoorbeeld omdat hij of zij ontslagen is vanwege de coronacrisis en geen geld heeft om de huur te betalen of boodschappen te doen. Een andere veelgebruikte smoes is dat de bank-app van diegene niet meer werkt.

Wat voor smoes de crimineel ook gebruikt, u herkent deze vorm van oplichting aan het volgende:

  • Een bekende of familielid heeft plotseling een nieuw nummer.

  • Deze bekende vraagt u om (dringend) geld over te maken (vaak naar een voor u onbekend rekeningnummer).

  • De bekende oefent druk op u uit door te wijzen op negatieve gevolgen voor de ‘bekende’, die volgen wanneer het geld niet snel wordt overgemaakt.

Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?

De belangrijkste tip om deze vorm van oplichting te ontmaskeren, is contact opnemen met uw bekende of familielid via het oude, vertrouwde nummer dat u tot dan toe altijd gebruikte wanneer u elkaar spraken. Lukt het niet direct om contact te krijgen via dat nummer? Laat degene die u appt maar rustig wachten. Hoe meer druk diegene op u uitoefent om toch snel geld over te maken, hoe groter de kans dat hij of zij inderdaad een oplichter is.

Toch geld overgemaakt?

Heeft u geld overgemaakt naar een ‘familielid’ of ‘bekende’ en twijfelt u naderhand over zijn bedoelingen? Bel ons dan meteen op 030 - 291 42 90. Onze medewerkers zullen er alles aan doen om u te helpen.

Heeft u nog een vraag?

Of ga naar de servicepagina