WhatsAppfraude

Oplichters benaderen mensen via e-mail, sms, brief, telefoon en social media. Maar ook via Whatsapp worden valse berichten verstuurd. In deze berichten doet de crimineel zich voor als een familielid of bekende, vaak via een onbekend telefoonnummer, en vraag je om dringend geld over te maken. Trap hier niet in! Lees hoe je deze vorm van oplichting kunt herkennen en hoe je jezelf ertegen kunt verweren.

Onze fraude-expert Esther legt uit hoe WhatsAppfraude werkt.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Hoe werkt oplichting via Whatsapp?

Je ontvangt een Whatsappbericht van de oplichter die zich voordoet als een familielid, bijvoorbeeld je zoon of dochter. Hij of zij zegt een nieuw telefoonnummer te hebben en begint een gesprek met je. Via social media weet de oplichter veel over jou en je bekende, waardoor het gesprek betrouwbaar overkomt. De foto in het Whatsappprofiel klopt vaak ook – meestal omdat deze is gekopieerd van social media-profielen (bijvoorbeeld Facebook of Instagram).

Al snel nadat het gesprek op gang komt, vraagt de oplichter je om geld over te maken. Dit heeft hij dringend nodig, bijvoorbeeld omdat hij ontslagen is en geen geld heeft om de huur te betalen. Een andere veelgebruikte smoes is dat de bank-app van diegene niet meer werkt.

Hoe herken je Whatsappfraude?

Wat voor smoes de crimineel ook gebruikt, je herkent deze vorm van oplichting aan het volgende:

  • Een bekende of familielid heeft plotseling een nieuw nummer.
  • Deze bekende vraagt je om geld over te maken (vaak naar een onbekend rekeningnummer).
  • Deze bekende oefent druk op je uit door te wijzen op negatieve gevolgen voor hem- of haarzelf, die volgen als je het geld niet snel overboekt.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

De belangrijkste tip om deze vorm van oplichting te ontmaskeren: neem contact op met je bekende of familielid via het oude, vertrouwde nummer. Lukt het niet direct om contact te krijgen via dat nummer? Laat degene die je appt maar rustig wachten. Hoe meer druk er wordt uitgeoefend om snel geld over te maken. Hoe groter de kans dat hij of zij inderdaad een oplichter is.

Toch geld overgemaakt?

Heb je geld overgemaakt naar een ‘familielid’ of ‘bekende’ en twijfel je achteraf over zijn bedoelingen? Bel ons dan meteen op 030 - 219 66 50. Onze medewerkers zullen er alles aan doen om je te helpen.

Meer over veilig bankieren

Veilig internetbankieren in Mijn RegioBank

Veilig mobiel bankieren

Alles over veilig bankieren