Uw hypotheekrente verlagen met rentemiddeling

U kunt in bepaalde gevallen een lagere hypotheekrente opnieuw vastzetten. Ook als uw rentevaste periode nog niet voorbij is.

Bij rentemiddeling krijgt u een nieuwe rentevaste periode, met een nieuw rentepercentage. In plaats van de vergoeding voor het renteverlies in één keer aan u te vragen, verrekenen wij deze vergoeding met de rente over de nieuwe rentevaste periode. Ook rekenen we een vaste opslag van 0,10% bovenop uw nieuw berekende rente. Dat is omdat wij extra kosten maken voor de rentemiddeling.

In het kort

Betaal een lagere rente.

Vergoeding voor het renteverlies van de bank gespreid betalen.

Nieuwe rentevaste periode van 2, 5, 6, of 10 jaar.

Hoe werkt het?

We vergelijken uw vaste hypotheekrente met onze actuele rente. Als de actuele hypotheekrente lager is dan uw huidige hypotheekrente, kunt u ons vragen het verschil te middelen. U krijgt dan een nieuwe rentevaste periode en een nieuw (lager) rentepercentage.

Wanneer is rentemiddeling mogelijk?

 • Heeft u een aflossingsvrije hypotheek (eventueel met verpande polis), een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een beleggingshypotheek? Dan kunt u rentemiddeling aanvragen als de hypotheek een rentevaste periode heeft. Van de huidige rentevaste periode moet minstens één jaar voorbij zijn. Ook moet de renteperiode nog minimaal zes maanden duren.
 • Heeft u een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek? Of heeft u een hypotheek met plafondrente, rentedemper of stabielrente? Dan is rentemiddeling helaas niet mogelijk. Bespreek met uw adviseur wat u wel kunt doen.

Voorwaarden voor rentemiddeling

 • Uw huidige rente is hoger dan de actuele marktrente.
 • De nieuwe rentevaste periode is langer dan uw huidige rentevaste periode.
 • De nieuwe rentevaste periode mag niet langer zijn dan de resterende looptijd van uw hypotheek.
 • De nieuwe rentevaste periode is 2, 5, 6, of 10 jaar.
 • Het huidige leningdeel wordt één-op-één omgezet naar een nieuwe rentevaste periode. Leningdelen kunnen niet worden samengevoegd en/of verhoogd.
 • U kunt tijdens de nieuwe rentevaste periode niet nog een keer de rente middelen.

Kosten voor rentemiddeling

 • U betaalt een vergoeding voor de rente die de bank misloopt. Die vergoeding verrekenen wij met de rente over de nieuwe rentevaste periode van de hypotheek.
 • U betaalt een opslag van 0,10% op uw nieuwe rentepercentage.
 • Daarnaast betaalt u € 150 administratiekosten per hypotheek. Een hypotheek kan bestaan uit meerdere leningdelen.
 • Uw adviseur kan advieskosten in rekening brengen. Als dit zo is, geeft de adviseur het vooraf bij u aan.
 • Verkoopt u binnen twee jaar na rentemiddeling uw huis en lost u de hypotheek af? Dan betaalt u een extra vergoeding. Dat is een compensatie voor de rente die wij mislopen. De extra vergoeding is maximaal 3% van de overblijvende hoofdsom.

Voordelen van rentemiddeling

U betaalt meteen een lagere rente, waardoor uw maandbedrag meestal lager is. Rentemiddeling geeft u ook de zekerheid dat uw rente en maandlasten voor een langere periode lager zijn. Het bedrag dat u bespaart, kunt u eventueel gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek.

Nadelen van rentemiddeling

Rentemiddeling is altijd ‘duurder’ dan tussentijds uw rentepercentage aanpassen en de vergoeding voor renteverlies in één keer betalen. Dat komt onder meer door de vaste opslag van 0,10%. Een ander nadeel is dat de rente nog verder kan dalen of gelijk blijven. Dan is het soms toch voordeliger om te wachten tot uw rentevaste periode is afgelopen.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.

Belangrijke informatie

Voorwaarden en overige informatie

Zoekt u iets anders?

Of ga naar de servicepagina

Meer over hypotheken

Meer artikelen over hypotheken