Snel en veel geld verdienen?

Dit is een zin die u misschien wel eens tegenkomt op social media. En is vooral gericht op jongeren. Wie op deze berichten reageert, krijgt vrij snel daarna het verzoek om rekening, pinpas en pincode uit handen te geven. Veel jongeren denken dat dit geen kwaad kan en gaan hiermee akkoord. En worden zo een geldezel.

Heeft u een (klein)kind onder de 25 jaar? Ga het gesprek over dit soort berichten dan eens met ze aan of laat ze deze blog lezen. Hoe zou uw zoon of dochter hierop reageren?

Witwassen

Wanneer het oplichters lukt om slachtoffers te maken van bijvoorbeeld phishing, bankhelpdeskfraude of hulpvraagfraude, hebben ze een volgend probleem. Hoe krijgen ze dat geld van de slachtoffers in handen zonder dat ze hun eigen rekening en dus hun eigen naam hiervoor hoeven te gebruiken? Oplichters hebben hiervoor een slimme oplossing gevonden: geldezels.

Geldezels

Ze overtuigen iemand met een geloofwaardige smoes om hun rekening uit handen te geven. Het fraudegeld wordt op deze rekening gestort. En ze laten het geld door de geldezel of een ander iemand pinnen. Zo hebben ze het geld in handen zonder dat hun gezicht of naam in beeld is gekomen. Een truc waar steeds meer jongeren intrappen en die absoluut niet zo onschuldig is, als het lijkt.

Gevolgen voor geldezels

Voor geldezels zijn de gevolgen groot. Het slachtoffer zal aangifte doen en daarin worden de  naam en rekeningnummer van de geldezel vermeld. Ze worden door de politie en door de bank als verdachte aangemerkt. Hun rekening wordt geblokkeerd door de bank en ze krijgen ook een registratie op hun naam. Hierdoor kunnen ze veel moeilijker een nieuwe rekening openen en ook als ze een spaarrekening, lening of hypotheek willen zal dat heel lastig gaan.

Gaat het slachtoffer zijn schade op de geldezel verhalen? Dan moeten ze ze ook nog eens de schade aan het slachtoffer vergoeden. Dus in plaats van geld verdienen, kost het ze geld. Met een strafblad als toetje. Ze maken zich namelijk schuldig aan witwassen, een strafbaar feit waar ze maximaal 8 jaar celstraf voor kunnen krijgen! Weet u zeker dat uw zoon of dochter deze gevolgen kent? Bescherm ze, ga het gesprek met ze aan en zorg dat ze voortaan door scrollen bij zo’n bericht.

Is uw kind toch geldezel geworden?

Staan er vreemde transacties op de bankrekening van uw kind? En denkt u dat hij of zij gebruikt is als geldezel? Schakel dan meteen de politie in. Zo helpt u om criminelen op te sporen en voorkomt u dat meer mensen slachtoffer worden. Meld eventuele fraude ook aan RegioBank.

Fraude melden

Meer informatie over:

Whatsappfraude

Veilig mobiel bankieren

Veilig internetbankieren

Phishing en spoofing