Tips van onze fraude-expert

De zomermaanden staan weer voor de deur. Dat betekent dat veel mensen op vakantie gaan. Op vakantie wilt u vooral onbezorgd kunnen genieten en nergens aan denken. En met een goede voorbereiding gaat dat zeker lukken. Wilt u weten hoe u uw rekening ook op vakantie zo veilig mogelijk houdt?

Veilig bankieren op vakantie

1. Pinnen buiten Europa

Pinnen buiten Europa staat vanwege uw veiligheid standaard uit voor de meeste Wereldpassen van RegioBank. Gaat u buiten Europa op vakantie? Vergeet dan niet om pinnen buiten Europa aan te zetten. Hoe u dit kunt doen, leest u hier. Én heel belangrijk: Vergeet ook niet om het pinnen buiten Europa weer uit te zetten wanneer u weer veilig terug bent in Nederland, of om direct een einddatum mee te geven zodat u dit niet kunt vergeten.

2. Limieten aanpassen

Op betaalpassen, in de Mobiel Bankieren app en in Mijn RegioBank zijn standaard limieten ingesteld. Het is verstandig om te kijken of deze limieten bij u passen, ook als u op vakantie bent. Wellicht staan ze voor u te hoog ingesteld, dan kunt u beter een limiet kiezen die goed bij u past. Hoe u uw limieten kunt aanpassen leest u hier.

3. Gebruik contactloos betalen

Schermt u altijd uw pincode goed af wanneer u deze intoetst? Bent u alert op personen die over uw schouder mee kijken? Hoe minder vaak u uw pincode hoeft in te toetsen hoe kleiner de kans dat oplichters deze ook kunnen zien. Gebruik daarom contactloos betalen. Hoe u dit kunt instellen en hoe u uw limieten voor contactloos betalen kunt aanpassen, leest u hier.

4. Pas op met openbare Wifi netwerken

Online of mobiel betalen? Binnen de hele Europese Unie zijn standaard tarieven geldig voor mobiel internet uit uw bundel. U betaalt in veel landen daardoor net zoveel als in Nederland. Maak dus gebruik van uw eigen abonnement en niet van openbare wifi netwerken om ongewenste ogen buiten de digitale deur te houden wanneer u met uw geldzaken bezig bent.

5. Social media en vakantie

En tot slot: noem uw vakantie pas achteraf op social media en niet terwijl u nog aan het genieten bent. Zo voorkomt u dat de ouderwetse dieven 'vakantiewerk' uitvoeren in uw huis..

Gratis training 'herken de oplichter'

Heeft u onze gratis, online training ‘Herken de oplichter’ al gespeeld? In deze training leert u op een interactieve manier onder andere hoe u phishingberichten herkent.

Meer over de verschillende fraudevormen en hoe u deze kunt herkennen