Tips van onze fraude-expert

De zomermaanden staan weer voor de deur. Dat betekent dat veel mensen op vakantie gaan. Op vakantie wil je vooral onbezorgd kunnen genieten en nergens aan denken. En met een goede voorbereiding gaat dat zeker lukken. Wil je weten hoe je je rekening ook op vakantie zo veilig mogelijk houdt?

Veilig bankieren op vakantie

1. Pinnen buiten Europa

Pinnen buiten Europa staat vanwege je veiligheid standaard uit voor de meeste Wereldpassen van RegioBank. Ga je buiten Europa op vakantie? Vergeet dan niet om pinnen buiten Europa aan te zetten. Hoe je dit kunt doen, lees je hier. Én heel belangrijk: Vergeet ook niet om het pinnen buiten Europa weer uit te zetten wanneer je weer veilig terug bent in Nederland, of om direct een einddatum mee te geven zodat je dit niet kunt vergeten.

2. Limieten aanpassen

Op betaalpassen, in de RegioBank app en in Mijn RegioBank zijn standaard limieten ingesteld. Het is verstandig om te kijken of deze limieten bij je passen, ook als je op vakantie bent. Wellicht staan ze voor jou te hoog ingesteld, dan kun je beter een limiet kiezen die goed bij je past. Hoe je je limieten kunt aanpassen lees je hier.

3. Gebruik contactloos betalen

Scherm je altijd je pincode goed af wanneer je deze intoetst? Ben je alert op personen die over je schouder mee kijken? Hoe minder vaak je je pincode hoeft in te toetsen hoe kleiner de kans dat oplichters deze ook kunnen zien. Gebruik daarom contactloos betalen. Hoe je dit kunt instellen en hoe je je limieten voor contactloos betalen kunt aanpassen, lees je hier.

4. Pas op met openbare Wifi netwerken

Online of mobiel betalen? Binnen de hele Europese Unie zijn standaard tarieven geldig voor mobiel internet uit je bundel. Je betaalt in veel landen daardoor net zoveel als in Nederland. Maak dus gebruik van je eigen abonnement en niet van openbare wifi netwerken om ongewenste ogen buiten de digitale deur te houden wanneer je met je geldzaken bezig bent.

5. Social media en vakantie

En tot slot: noem je vakantie pas achteraf op social media en niet terwijl je nog aan het genieten bent. Zo voorkom je dat de ouderwetse dieven 'vakantiewerk' uitvoeren in je huis..

Gratis training 'herken de oplichter'

Heb je onze gratis, online training ‘Herken de oplichter’ al gespeeld? In deze training leer je op een interactieve manier onder andere hoe je phishingberichten herkent.

Meer over de verschillende fraudevormen en hoe je deze kunt herkennen