Veilig betalen met QR-codes

Met een QR-code kun je makkelijk geld overboeken zonder vergissingen of tikfouten te maken. Jammer genoeg hebben ook oplichters de QR-code ontdekt. Trap niet in hun trucs.

Hoe gebruiken oplichters QR-codes?

Iedereen kan QR-codes maken. Want het is gewoon een stukje tekst, verpakt in een code. Helaas maken ook oplichters gebruik van de QR-code. Ze maken bijvoorbeeld een QR-code aan die je doorverwijst naar een valse website die erg lijkt op de website van je eigen bank: een phishingsite. Via die valse website probeert de oplichter je online bankiergegevens te ontfutselen. Of de oplichter probeert je met een QR-code een hoger bedrag te laten betalen dan afgesproken.

Trap ook niet in deze truc

Wat ook voorkomt: iemand geeft aan je te willen betalen voor iets dat je te koop aanbiedt, maar zegt dat dit alleen mogelijk is als je een QR-code scant. Maar als je die QR-code scant, ben je juist degene die betaalt: met jouw inloggegevens óf met een groot geldbedrag.

5 manieren om fraude met QR-code te voorkomen

Gebruik QR-codes veilig en makkelijk met deze 5 tips:

  1. Scan je een QR-code om te betalen? Let dan goed op het webadres van de betaalpagina.
  2. Heb je inderdaad iets besteld waarvoor je moet betalen? Controleer dan of de bestelling, het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde kloppen.
  3. Scan je een QR-code op een openbare plek, bijvoorbeeld op een poster in een bushokje? Houd er dan altijd rekening mee dat een crimineel er een andere QR-code overheen kan hebben geplakt. Je ziet geen verschil, maar je kan wel naar een andere website worden gelokt. Of je betaalt aan iemand anders.
  4. Opent je RegioBank app nadat je de QR-code hebt gescand? Controleer wat de app van je vraagt. Gaat het om een betaling? Kijk dan goed naar het bedrag en de ontvanger voordat je de betaling bevestigt.
  5. Herken deze truc: je hoeft nooit geld te betalen of een code te scannen om geld te kunnen ontvangen. Zegt iemand dat hij je wil betalen, bijvoorbeeld voor iets dat je op marktplaats aanbiedt? Maar daarvoor moet je wel eerst een QR-code scannen of 1 cent overmaken? Dan weet je zeker dat het een oplichter is. Breek de transactie af en meld de fraude meteen.

Wat is een QR-code?

Een QR-code werkt net als een streepjescode. In de QR-code staat informatie die je kunt uitlezen met een scanner. Dit scannen doe je met je telefoon. De informatie uit de QR-code verwijst je meestal naar een website of app. Zo kun je bij ons betaalverzoeken versturen en ontvangen met een QR-code. Handig, want zo kun je makkelijk en snel geld overboeken zonder vergissingen of tikfouten.