Veilig betalen met QR-codes

Met een QR-code kunt u makkelijk geld overboeken zonder vergissingen of tikfouten te maken. Jammer genoeg hebben ook oplichters de QR-code ontdekt. Trap niet in hun trucs.

Hoe gebruiken oplichters QR-codes?

Iedereen kan QR-codes maken. Want het is gewoon een stukje tekst, verpakt in een code. Helaas maken ook oplichters gebruik van de QR-code. Ze maken bijvoorbeeld een QR-code aan die u doorverwijst naar een valse website die erg lijkt op de website van uw eigen bank: een phishingsite. Via die valse website probeert de oplichter u online bankiergegevens te ontfutselen. Of de oplichter probeert u met een QR-code een hoger bedrag te laten betalen dan afgesproken.

Trap ook niet in deze truc

Wat ook voorkomt: iemand geeft aan u te willen betalen voor iets dat u te koop aanbiedt, maar zegt dat dit alleen mogelijk is als u een QR-code scant. Maar als u die QR-code scant, bent u juist degene die betaalt: met uw inloggegevens óf met een groot geldbedrag.

5 manieren om fraude met QR-code te voorkomen

Gebruik QR-codes veilig en makkelijk met deze 5 tips:

  1. Scant u een QR-code om te betalen? Let dan goed op het webadres van de betaalpagina.
  2. Heeft u inderdaad iets besteld waarvoor u moet betalen? Controleer dan of de bestelling, het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde kloppen.
  3. Scant u een QR-code op een openbare plek, bijvoorbeeld op een poster in een bushokje? Houd er dan altijd rekening mee dat een crimineel er een andere QR-code overheen kan hebben geplakt. U ziet geen verschil, maar u kan wel naar een andere website worden gelokt. Of u betaalt aan iemand anders.
  4. Opent uw Mobiel Bankieren app nadat u de QR-code hebt gescand? Controleer wat de app van u vraagt. Gaat het om een betaling? Kijk dan goed naar het bedrag en de ontvanger voordat u de betaling bevestigt.
  5. Herken deze truc: u hoeft nooit geld te betalen of een code te scannen om geld te kunnen ontvangen. Zegt iemand dat hij u wilt betalen, bijvoorbeeld voor iets dat u op marktplaats aanbiedt? Maar daarvoor moet u wel eerst een QR-code scannen of 1 cent overmaken? Dan weet u zeker dat het een oplichter is. Breek de transactie af en meld de fraude meteen.

Wat is een QR-code?

Een QR-code werkt net als een streepjescode. In de QR-code staat informatie die u kunt uitlezen met een scanner. Dit scannen doet u met uw telefoon. De informatie uit de QR-code verwijst u meestal naar een website of app. Zo kunt u bij ons betaalverzoeken versturen en ontvangen met een QR-code. Handig, want zo kunt u makkelijk en snel geld overboeken zonder vergissingen of tikfouten.