Rentetarieven en kosten van de zakelijke hypotheek

Wilt u een zakelijke hypotheek afsluiten? Bij een bedrijfshypotheek lost u iedere maand af en betaalt u iedere maand rente.

U betaalt rente over de nog uitstaande hypotheekschuld. Ook lost u iedere maand lineair af. Het rente- en aflossingsbedrag betaalt u iedere maand achteraf van uw zakelijke betaalrekening.

Rentetarieven van de bedrijfshypotheek

Het exacte rentepercentage dat u betaalt over uw zakelijke hypotheek voor uw bedrijfspand vindt u in de offerte of het rentevoorstel. Deze krijgt u van uw Zelfstandig Adviseur. Hieronder ziet u de tarieven voor een bedrijfshypotheek in de hoofdsomklassen ≤ € 300.000 en voor de verschillende rentevaste periodes (RVP).

Rentetarieven per 1 mei 2021
Bedrijfshypotheek lineair 1 jaar RVP 2 jaar RVP 3 jaar RVP 4 jaar RVP 5 jaar RVP 6 jaar RVP 10 jaar RVP
Tariefgroep ≤ 55% 2,00% 2,00% 2,00% 2,03% 2,05% 2,14% 2,50%
Tariefgroep > 55% tot ≤ 70% 2,45% 2,45% 2,45% 2,48% 2,50% 2,59% 2,95%
Tariefgroep > 70% tot ≤ 80% 2,75% 2,75% 2,75% 2,78% 2,80% 2,89% 3,25%
Tariefgroep > 80% tot ≤ 90% 3,05% 3,05% 3,05% 3,08% 3,10% 3,18% 3,50%
Tariefgroep > 90% 5,05% 5,05% 5,05% 5,08% 5,10% 5,17% 5,45%

Deze tarieven gelden tot een volgende wijziging. De tarieven voor de overige hoofdsomklassen kunt u vinden in het Tarievenoverzicht Bedrijfshypotheek.

Tariefgroepen van de bedrijfshypotheek

De rente van uw zakelijke hypotheek bepalen we aan de hand van de tariefgroepen. De tariefgroep waarin uw zakelijke hypotheek valt wordt bepaald op basis van de oorspronkelijke hoofdsom van uw lopende leningdelen en de schuld-marktwaarde verhouding van uw bedrijfspand.  Deze schuld-marktwaarde verhouding, ook wel Loan to Value (LtV) genoemd, is de verhouding tussen uw bedrijfshypotheek en de marktwaarde van uw pand. De (oorspronkelijke) hoofdsom bepaalt in welke hoofdsomklasse uw bedrijfshypotheek valt en de LtV bepaalt de LtV-klasse binnen die hoofdsomklasse.

Heeft u bijvoorbeeld een zakelijk pand van € 500.000 laten financieren voor € 400.000? De zakelijke hypotheek valt in de hoofdsomklasse voor een oorspronkelijke hoofdsom groter of gelijk aan €300.000 en kleiner dan € 500.000.De schuld-marktwaarde verhouding is 80%. Uw zakelijke hypotheek valt dan in de LtV-klasse van hypotheken met een schuldmarktwaarde verhouding > 70% en ≤ 80%.  

Rentevaste perioden

Tijdens de rentevaste periode worden de rentetarieven van uw zakelijke hypotheek niet aangepast. U kunt kiezen uit verschillende rentevaste perioden. Uw rente vastzetten voor een langere periode geeft u meer zekerheid, maar het rentepercentage is meestal hoger.

Uw zakelijke hypotheek en maandlasten berekenen

Hoe hoog de zakelijke hypotheek is die u kunt aanvragen wordt bepaald door de waarde van het onroerend goed. Wilt u uw bedrijfshypotheek of uw maandlasten berekenen? Neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur. Hij berekent samen met u hoeveel uw onderneming kan lenen.

Uitgebreide informatie vraagt u op bij uw Zelfstandig Adviseur

In de productwijzer van de bedrijfshypotheek vindt u uitgebreide informatie over de kosten en rente. Wilt u meer informatie over de tariefgroepen, rentevaste perioden of het aflossen van uw zakelijke hypotheek? Natuurlijk helpt uw Zelfstandig Adviseur u graag verder.

Afsluitkosten van uw zakelijke hypotheek

Voor het afsluiten van uw bedrijfshypotheek betaalt u kosten aan uw Zelfstandig Adviseur. Deze kosten spreekt u af met uw adviseur.

Kosten bij vervroegd aflossen

De zakelijke hypotheek die u opneemt moet u binnen 20 jaar aflossen. U kunt jaarlijks extra aflossen tot 5% van de hoofdsom. Wilt u meer aflossen dan afgesproken of de hele hypotheek in 1 keer aflossen? Dan betaalt u eventueel een vergoeding voor het renteverlies van de bank.

Kosten bij wijziging van uw bedrijfshypotheek

Heeft u een bedrijfshypotheek bij RegioBank, maar wilt u deze aanpassen? Natuurlijk is dat mogelijk. Vaak moet u daar wel voor betalen. In de tabel vindt u de kosten voor veelvoorkomende aanpassingen.

Wat wilt u wijzigen? Wat kost dit?
De rente tijdens de rentevaste periode tussentijds aanpassen Een eventuele vergoeding voor het renteverlies.
Extra aflossen Een eventuele vergoeding voor het renteverlies.
Iedere wijziging van de offerte of de overeenkomst, bijvoorbeeld door een verandering in de structuur of van de naam € 500
De zakelijke lening verhogen € 500

Goed om te weten: wilt u de rechtsvorm van uw bedrijf aanpassen? Dat kan gevolgen hebben voor uw lopende zakelijke hypotheek. Neem eerst contact op met uw Zelfstandig Adviseur. Hij kijkt of u de aanpassing mag doorvoeren. En of de voorwaarden hierdoor veranderen.

Wilt u meer informatie over een zakelijke hypotheek?

Wilt u een bedrijfshypotheek afsluiten of advies over of de zakelijke hypotheek past bij uw situatie? Of wilt u meer informatie over de kosten en rente? Natuurlijk helpt onze Zelfstandig Adviseur u graag verder.

Maak een afspraak met een Zelfstandig Adviseur