ASN Microkredietfonds

Het ASN Microkredietfonds verstrekt leningen aan kleine ondernemers. Lees hier meer over het fonds.

Let op: met beleggen loopt je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Risicoindicator beleggingsfonds risicoklasse 2

Nettorendement 3 jaar*: -2,69%

Nettorendement 5 jaar*: -1,16%

project.general_error_message

Koers 24-05-2024 € 56,37

Dit is de laatste bekende afgiftekoers van het fonds. Zodra er een nieuwe afgiftekoers beschikbaar is (rond 10:30 op beursdagen) wordt deze koers geactualiseerd. Gemiddeld nettorendement per jaar t/m 29 februari 2024, na aftrek van de kosten van het fonds.

Beleg in dit fonds

Waarom investeren in ASN Microkredietfonds?

  • Je belegt in de ambities van kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Dankzij microkrediet kunnen ondernemers een bedrijf opzetten of uitbreiden.
  • Microkredieten reageren anders dan aandelen en obligaties op financiële en economische ontwikkelingen. Ze toevoegen aan je beleggingen in aandelen en/of obligaties betekent betere spreiding van je geld.*
  • Je steunt lokale, kleine ondernemingen in ontwikkelingslanden.
*Dit bevestigen de berekeningen van Ortec Finance , specialist in beleggingsrisico’s en -rendementen.

Rendement en risico

Je loopt beperkt risico. Het fonds spreidt je geld namelijk over ruim 90 microfinancieringsinstellingen (MFI’s) in 39 verschillende landen. Ze verstrekken onderhandse leningen met vaak een korte looptijd. Daardoor heeft de waarde van het fonds weinig last van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkten.

Het rendement van het fonds bestaat vooral uit de renteopbrengsten van de leningen. De MFI’s zijn gevestigd in ontwikkelingslanden. Zij verstrekken microkredieten aan mensen met een laag inkomen, micro-ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf.

project.general_error_message

Rendementsontwikkeling
(groei per €100)

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology

Vanaf de start 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 2,65% 2,00% 1,16% 2,69% 0,14%
* Gemiddeld per jaar.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Keuze uit een overzichtelijk aantal fondsen

Liever een ander fonds? Je kunt met Themabeleggen kiezen uit een overzichtelijk aantal fondsen. Je stelt zelf je combinatie van fondsen samen. Bekijk de andere beleggingsfondsen.

Let op: tijdelijk dicht geweest voor verkopen

Het ASN Microkredietfonds is tijdens het begin van de coronacrisis gesloten geweest voor verkopen. Dat had hiermee te maken:

In het begin van de coronacrisis hebben veel beleggers hun participaties in het ASN Microkredietfonds verkocht. Dit in combinatie met de bewegelijkheid van de markt door Covid-19 zorgde voor een tijdelijke sluiting van het fonds voor verkopen. De beleggingen in dit fonds zijn leningen aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Het fonds kan die beleggingen niet zomaar verkopen zoals dat bij een aandeel op de beurs wel kan. Plotseling de leningen stoppen zou de kleine ondernemers namelijk meteen in grote problemen kunnen brengen.

Deze situatie is uitzonderlijk, maar zou nog eens kunnen voorkomen. Het zou dus kunnen dat je tijdelijk niet kunt uitstappen als je in dit fonds belegt, het is ook mogelijk dat je tijdelijk juist niet kunt aankopen. Houd daar rekening mee als je het fonds wilt opnemen in je portefeuille. In het Essentiële-informatiedocument kun je hier meer informatie over vinden onder het kopje Risico- en opbrengstprofiel.

Kosten

De kosten van je belegging in het fonds bestaan uit de kosten van het fonds zelf en de servicekosten die je aan RegioBank betaalt.

Bekijk alle kosten

Fondsmanagement

Dit fonds is een subfonds van ASN Beleggingsfondsen UCITS N.V. Dit fonds wordt beheerd door ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. (“ABB”). Lees ook de prospectus en bekijk de fondsinformatie op de website van ABB.

Belangrijke documenten

Lees de belangrijke documenten voor je gaat beleggen. Als je de risico’s per fonds wilt vergelijken, lees dan in elk geval het Essentiële-informatiedocument van de fondsen die je overweegt te kopen.

Kwartaalbericht ASN Microkredietfonds

Voorwaarden Themabeleggen

Wil je beleggen in ASN Microkredietfonds? Open dan Themabeleggen. Maar lees eerst de voorwaarden.

Icoon vraagteken

Beleggen voor beginners

Je overweegt te gaan beleggen, maar wilt er eerst graag wat meer over weten. We helpen je graag op weg.

Beleggen voor beginners

Pijl onder euroteken wijst omhoog

Themabeleggen openen

Kies uit een overzichtelijk aantal beleggingsfondsen, elk met een eigen duurzaam thema.

Overzicht beleggingsfondsen