Overboeking naar het buitenland

Maakt u voor uw onderneming gebruik van overboekingen naar het buitenland? Hier vindt u alle informatie over overboeken naar het buitenland en bijbehorende kosten.

Impact van sancties op betalingen van en naar Rusland 

Onder andere vanuit de Europese Unie zijn sancties opgelegd aan Rusland. Daaruit vloeien acties voort waar Nederlandse banken invulling aan geven. De sancties hebben impact op uw betalingen. Door de sancties is geld overmaken naar Rusland niet meer mogelijk. Inkomende betalingen uit Rusland zijn slechts beperkt mogelijk. We hopen op uw begrip.

Standaardmelding bij overboeking naar buitenland

Heeft u een overboeking gedaan naar een buitenlandse IBAN? Dan ziet u standaard de melding: ‘in behandeling’. Deze melding blijft staan. Wij hebben uw opdracht dan in goede orde ontvangen. U hoeft de opdracht niet nogmaals in te voeren. Doet u dit wel? Dan wordt uw verzoek twee keer uitgevoerd.

Gratis overboeking

Een betaling naar een rekening binnen Europa is gratis als:

 • Het een bankrekening binnen Europa is (de landen van de Europese Unie, inclusief de overzeese gebieden van Frankrijk, Spanje en Portugal), Zwitserland, Monaco, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen.
 • De betaling is voorzien van een IBAN (International Bank Account Number) en BIC (Bank Identifier Code) van de begunstigde. U kunt deze gegevens opvragen bij de (bank van de) ontvanger.
 • Het bedrag in euro's is.
 • Het bedrag maximaal € 50.000 is.
 • De transactiekosten worden gedeeld met de begunstigde (ook wel aangegeven als SHA, Shared Cost). RegioBank berekent geen kosten. De ontvangende banken kunnen wel kosten in rekening brengen, maar deze worden door de ontvanger betaald.

  Let op: Naar een aantal landen kunt u geen geld overschrijven. Dat zijn Birma/Myanmar, Cuba, Iran, Krim (regio bij Oekraïne), Libië, Noord Korea, Soedan/Sudan, Syrië, Venezuela en Zuid-Soedan/Zuid-Sudan.

  Kosten buitenlands betalingsverkeer

  De kosten voor buitenlands betalingsverkeer kunnen op 3 verschillende manieren worden doorbelast:

  1. Shared: de opdrachtgever en de ontvanger van de betaling betalen de kosten van de eigen bank (standaard).

  2. Our: de opdrachtgever betaalt alle kosten die verbonden zijn aan de transactie. Zowel van de eigen bank als van de bank van de begunstigde (optioneel bij overboeking buiten het SEPA-gebied).

  3. Beneficiary: de ontvanger van de betaling betaalt alle transactiekosten (optioneel bij overboeking buiten het SEPA-gebied).

  Tarieven vreemde valuta

  Betaalt u met uw zakelijke betaalpas wel eens in vreemde valuta of buiten de EU? Of neemt u wel eens geld op buiten de EU of in vreemde valuta? Hier zijn kosten aan verbonden.

  In de Informatiewijzer staan de actuele tarieven.

  BIC en IBAN

  BIC en IBAN zijn ingevoerd om betalingen binnen Europa soepel te laten verlopen.

  BIC

  Als u een buitenlandse betaling wilt doen, heeft u het BIC-nummer (Bank Identifier Code) van uw bank nodig. Het BIC-nummer van RegioBank is RBRBNL21.

  IBAN

  IBAN staat voor International Bank Account Number. IBAN wordt sinds 2014 door alle Europeanen gebruikt om Europese betalingen in euro’s te doen. IBAN is niet nodig bij betalingen in andere valuta.

  Wilt u uw IBAN weten? U vindt het op allerlei plaatsen: uw rekeningoverzicht, in Mijn RegioBank, de Mobiel Bankieren app en op uw bankpas. Een IBAN bestaat uit achttien tekens en eindigt altijd met het oude rekeningnummer. In andere landen kan een IBAN langer zijn.

  Hoelang duurt een overboeking?

  Overboeking in euro's binnen hetzelfde SEPA-gebied

  Geeft u een overboeking aan ons door in euro’s voor een rekeningnummer bij een andere bank in het SEPA-gebied? Dan is het geld uiterlijk de volgende werkdag bij de bank van de ontvanger. Gaat de overboeking met Direct Overboeken (Instant Payments), dan gaat het sneller. Wordt de overboeking met Direct Overboeken verwerkt? Dan staat het bedrag binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger.

  Overboeking in andere muntsoort binnen hetzelfde SEPA-gebied

  Geeft u een overboeking aan ons door voor een rekeningnummer bij een bank binnen het SEPA-gebied in een andere muntsoort dan de euro? Bijvoorbeeld in Britse ponden? Dan is het geld uiterlijk binnen 4 werkdagen bij de bank van de ontvanger.

  Overboekingen buiten het SEPA-gebied

   Voor alle andere overboekingen naar landen buiten het SEPA-gebied geldt dat het geld binnen een redelijke termijn bij de bank van de ontvanger is. Wanneer dit precies is, kunnen we moeilijk aangeven. Het hangt namelijk ook af van de bank van de ontvanger. Het duurt meestal 3 tot 10 werkdagen. Vult u de Bank Identifier Code (BIC)  van de bank van de ontvanger in, dan duurt het meestal 3 werkdagen. Dit is een code om een bank te identificeren bij betalingen naar het buitenland.  

   Meer over zakelijk bankieren

   Onze zakelijke betaaloplossingen

   Mijn RegioBank Zakelijk aanvragen

   Mobiel Bankieren