Je aflossingsvrije hypotheek wijzigen


De manier waarop je je hypotheek aan ons terugbetaalt, is afhankelijk van de hypotheekvorm. Je kunt je hypotheekvorm zelf wijzigen in Mijn RegioBank. Bijvoorbeeld omdat je liever een hypotheek wilt waar je maandelijks op aflost.

1. Via Mijn RegioBank

Via Mijn RegioBank kun je je aflossingsvrije hypotheek wijzigen naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek

 1. Log in op Mijn RegioBank.
 2. Ga naar je 'Hypotheekoverzicht'
 3. Kies voor 'Aflossingsvrije hypotheek omzetten'.
 4. Kies naar welke hypotheekvorm je je aflossingsvrije hypotheek wilt omzetten: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek

Je ziet wat je nieuwe maandbedrag wordt. De einddatum en de rentevaste periode blijven hetzelfde. Je rente kan na aanpassing in sommige gevallen lager zijn. Omdat je gaat aflossen, wordt je maandbedrag wel hoger.

Goed om te weten

Heb je een Bespaarhypotheek? Dan kun je je aflosvorm niet aanpassen tijdens de rentevaste periode. Vanaf 3 maanden voordat je rentevaste periode afloopt, kun je je aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een annuïteiten of lineaire hypotheek. Je vindt de einddatum van je rentevaste periode in je hypotheekofferte of Mijn RegioBank.

Meer over de RegioBank Bespaarhypotheek

Offerte tekenen en terugsturen

Je geeft je keuze aan ons door en wij sturen je een offerte. De aanpassing is pas definitief als je de offerte tekent en terugstuurt. Je betaalt voor deze aanpassing geen administratiekosten. Omdat de rente en rentevaste periode niet worden aangepast, hebben we geen renteverlies. Je betaalt daar dus ook geen kosten voor.

Goed om te weten

Je kunt niet zelf je hypotheekvorm aanpassen als:

 • Je een leningdeel hebt dat niet aflossingsvrij is.
 • Je meer dan 1 hypotheek hebt (meerdere leningdelen kan wel).

Dat kan wel met hulp van een adviseur. Maak een afspraak met je adviseur.

Je kunt ook niet zelf je hypotheek aanpassen als:

 • de einddatum van jouw hypotheek binnen nu en 1 jaar is.
 • je nog maar € 5.000 of minder hoeft af te lossen.

Je kunt dan wel (extra) aflossen op je hypotheek.

2. Via je adviseur

Twijfel je of je zelf je hypotheek kunt aanpassen? Maak dan een afspraak met een adviseur. Hier zijn mogelijk advieskosten aan verbonden. Je adviseur vertelt je vooraf hoe hoog deze kosten zijn.

Aanpassen zonder advies

Je krijgt geen advies van ons over de aanpassing van je hypotheekvorm. We laten je natuurlijk wel zien wat het verschil is in je maandlasten en je krijgt informatie over een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Dat lees je ook allemaal in de offerte nog eens terug. Maar je checkt zelf of de nieuwe hypotheek bij je past. Dat doen wij niet voor je.

Iets voor jou? Doe de Aflossingsvrije hypotheekcheck

Een aflossingsvrije hypotheek los je op de einddatum in 1 keer af. Bijvoorbeeld met je spaargeld. Maar je hoeft niet te wachten tot de einddatum om af te lossen. Je mag tussentijds ook (een deel) aflossen.

Ook al lijkt de einddatum misschien nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken hoe je je aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen. Doe de Aflossingsvrije hypotheekcheck om te zien wat je mogelijkheden zijn.

Voor- en nadelen van je aflossingsvrije hypotheek wijzigen

Voordelen van je aflossingsvrije hypotheek wijzigen

 • Lagere hypotheek op de einddatum.
 • Je mag onbeperkt aflossen met eigen geld.
 • Omdat je nu (een deel van) je hypotheek gaat aflossen, hoef je dat bedrag op de einddatum niet meer af te lossen. De kans dat je een restschuld overhoudt, wordt kleiner.
 • Je rente kan na de aanpassing in sommige gevallen lager zijn.

Nadelen van je aflossingsvrije hypotheek wijzigen

 • Je kunt minder rente aftrekken.
 • Je maandlasten worden hoger omdat je nu aflost.
 • Je houdt minder geld over om uit te geven of te sparen.
 • Een lineaire of annuïtenhypotheek kun je niet zelf via Mijn RegioBank aanpassen naar een andere aflosvorm. Je adviseur help je graag en kan je hierover advies geven. Hier zijn kosten aan verbonden. Je adviseur vertelt je vooraf wat deze kosten zijn.

Hypotheek aanpassen en de belastingen

De aanpassing van je aflossingsvrije hypotheek kan gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Bedenk daarom goed of je het echt wilt. Wijzig je nu een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïtaire of lineaire hypotheek? En wil je die na een tijdje weer wijzigen naar een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je alleen het deel dat je nog moet aflossen wijzigen.

Let op: je moet in dat geval voldoen aan de strengere regels voor het accepteren en verstrekken van een hypotheek. De bank toetst dan weer je inkomen, de waarde van je huis en het aandeel aflossingsvrij volgens die regels.