Uw aflossingsvrije hypotheek wijzigen

De manier waarop u uw hypotheek aan ons terugbetaalt, is afhankelijk van de hypotheekvorm. U kunt uw hypotheekvorm zelf wijzigen in Mijn RegioBank. Bijvoorbeeld omdat u liever een hypotheek wilt waar u maandelijks op aflost.

1. Via Mijn RegioBank

Via Mijn RegioBank kunt u uw aflossingsvrije hypotheek wijzigen naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek

 1. Log in op Mijn RegioBank.
 2. Ga naar uw 'Hypotheekoverzicht'
 3. Kies voor 'Aflossingsvrije hypotheek omzetten'.
 4. Kies naar welke hypotheekvorm u uw aflossingsvrije hypotheek wilt omzetten: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek

U ziet wat uw nieuwe maandbedrag wordt. De einddatum en de rentevaste periode blijven hetzelfde. Uw rente kan na aanpassing in sommige gevallen lager zijn. Omdat u gaat aflossen, wordt uw maandbedrag wel hoger.

Offerte tekenen en terugsturen

U geeft uw keuze aan ons door en wij sturen u een offerte. De aanpassing is pas definitief als u de offerte tekent en terugstuurt. U betaalt voor deze aanpassing geen administratiekosten. Omdat de rente en rentevaste periode niet worden aangepast, hebben we geen renteverlies. U betaalt daar dus ook geen kosten voor.

Goed om te weten

U kunt niet zelf uw hypotheekvorm aanpassen als:

 • u een leningdeel heeft dat niet aflossingsvrij is.
 • u meer dan 1 hypotheek heeft (meerdere leningdelen kan wel).

Dat kan wel met hulp van een adviseur. Maak een afspraak met uw adviseur.

U kunt ook niet zelf uw hypotheek aanpassen als:

 • de einddatum van uw hypotheek binnen nu en 1 jaar is.
 • u nog maar € 5.000 of minder hoeft af te lossen.

U kunt dan wel (extra) aflossen op uw hypotheek.

2. Via uw adviseur

Twijfelt u of u zelf uw hypotheek kunt aanpassen? Maak dan een afspraak met een adviseur. Hier zijn mogelijk advieskosten aan verbonden. Uw adviseur vertelt u vooraf hoe hoog deze kosten zijn.

Aanpassen zonder advies

U krijgt geen advies van ons over de aanpassing van uw hypotheekvorm. We laten u natuurlijk wel zien wat het verschil is in uw maandlasten en u krijgt informatie over een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Dat leest u ook allemaal in de offerte nog eens terug. Maar u checkt zelf of de nieuwe hypotheek bij u past. Dat doen wij niet voor u.

Iets voor u? Doe de Aflossingsvrije hypotheekcheck

Een aflossingsvrije hypotheek lost u op de einddatum in 1 keer af. Bijvoorbeeld met uw spaargeld. Maar u hoeft niet te wachten tot de einddatum om af te lossen. U mag tussentijds ook (een deel) aflossen.

Ook al lijkt de einddatum misschien nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken hoe u uw aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen. Doe de Aflossingsvrije hypotheekcheck om te zien wat uw mogelijkheden zijn.

Voor- en nadelen van uw aflossingsvrije hypotheek wijzigen

Voordelen van uw aflossingsvrije hypotheek wijzigen

 • Lagere hypotheek op de einddatum.
 • U mag onbeperkt aflossen met eigen geld.
 • Omdat u nu (een deel van) uw hypotheek gaat aflossen, hoeft u dat bedrag op de einddatum niet meer af te lossen. De kans dat u een restschuld overhoudt, wordt kleiner.
 • Uw rente kan na de aanpassing in sommige gevallen lager zijn.

Nadelen van uw aflossingsvrije hypotheek wijzigen

 • U kunt minder rente aftrekken.
 • Uw maandlasten worden hoger omdat u nu aflost.
 • U houdt minder geld over om uit te geven of te sparen.
 • Een lineaire of annuïtenhypotheek kunt u niet zelf via Mijn RegioBank aanpassen naar een andere aflosvorm. Uw adviseur helpt u graag en kan u hierover advies geven. Hier zijn kosten aan verbonden. Uw adviseur vertelt u vooraf wat deze kosten zijn.

Hypotheek aanpassen en de belastingen

De aanpassing van uw aflossingsvrije hypotheek kan gevolgen hebben voor de belasting die u betaalt. Bedenk daarom goed of u het echt wilt. Wijzigt u nu een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïtaire of lineaire hypotheek? En wilt u die na een tijdje weer wijzigen naar een aflossingsvrije hypotheek? Dan kunt u alleen het deel dat u nog moet aflossen wijzigen.

Let op: u moet in dat geval voldoen aan de strengere regels voor het accepteren en verstrekken van een hypotheek. De bank toetst dan weer uw inkomen, de waarde van uw huis en het aandeel aflossingsvrij volgens die regels.