Beleggen op naam van een minderjarig kind

Kinderen tot 18 jaar mogen niet zelf beleggen. Het is wel mogelijk om als ouder en/of wettelijk vertegenwoordiger te beleggen op naam van uw kind. Als u dit wilt, dan moet u met een paar dingen rekening houden. Op deze pagina vertellen we u hier meer over.

Let op: met beleggen loopt u risico en maakt u kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

U bent verantwoordelijk

U kunt alleen beleggen op naam van uw minderjarige kind als u de wettelijk vertegenwoordiger bent. Belegt u op naam van uw minderjarige kind, dan bent u verantwoordelijk voor de belegging van zijn of haar vermogen tot uw kind 18 is.

Toestemming van de kantonrechter

U bent verplicht om te zorgen voor een passende belegging van het vermogen van de minderjarige. Doet u dit niet, dan kunt u aansprakelijk gesteld worden. Bijvoorbeeld wanneer u roekeloos met het vermogen van het kind omgaat. Om geen risico te lopen om aansprakelijk gesteld te worden, is het mogelijk om toestemming te vragen aan de kantonrechter. U vraagt dan een machtiging aan bij de kantonrechter. Het is verstandig om deze machtiging aan te vragen. U beschermt hiermee zowel uzelf als het vermogen van uw kind.

Meer informatie vindt u in de voorwaarden van RegioBank Doelbeleggen.

Zo doet u het goed

Vraag een machtiging aan bij de kantonrechter. Dan loop je geen risico om aansprakelijk gesteld te worden. Je belegt het vermogen van het kind voorzichtig. Je kunt voor een minderjarige beleggen via Doelbeleggen of de SNS Beleggingsrekening. Bij beleggen via de SNS Beleggingsrekening is het belangrijk dat je de beleggingen genoeg spreidt.

Minderjarige kinderen dragen niet zelfstandig belasting af voor hun vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of voogd geteld. Dus ook als u op naam van uw kind belegt, telt het bij mee bij uw vermogen.

Meer over beleggen en de belasting

18e verjaardag

Wanneer uw kind 18 jaar wordt, kan hij of zij zelfstandig beschikken over de beleggingsrekening. Uw kind krijgt toegang tot de rekening door met een geldig legitimatiebewijs naar een Zelfstandig Adviseur van RegioBank te gaan. Vanaf dat moment bepaalt uw kind wat er met de beleggingen gebeurt.

Resultatenrekening: grafiek met staven en lijn

Kent u Doelbeleggen al?

Met Doelbeleggen belegt u eenvoudig zelf. U bepaalt uw inleg, risico en het doel van uw beleggingen. En een deel sparen kan ook.

Alles over Doelbeleggen

Al onze mixfondsen

Benieuwd in welke fondsen u kunt beleggen? En welk risico elk fonds kent? We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Naar de mixfondsen