Aanvullend Pensioen Sparen

 • Sparen voor pensioen met belastingvoordeel
 • Uw pensioen aanvullen met uw spaargeld
 • Zelf bepalen hoe lang u spaart*

Vraag uw pensioenspaarrekening aan

Wilt u extra geld sparen voor later, of droomt u van een mooie reis na uw pensioen? Of heeft u in het verleden te weinig pensioen opgebouwd en wilt u dit aanvullen? Dan is Aanvullend Pensioen Sparen iets voor u. Zet nu geld opzij op uw pensioenspaarrekening, om straks te genieten van uw oude dag.

Aanvullend Pensioen Sparen in het kort

 • Sparen met fiscaal voordeel
 • Spaargeld inleggen wanneer u dat wilt
 • Pensioen sparen met een variabele of vaste rente
 • Zelf bepalen hoe lang u spaart*
* Binnen bepaalde fiscale grenzen

Vraag Aanvullend Pensioen Sparen aan

Hoe werkt pensioensparen?

Wilt u extra pensioen opbouwen? Met Aanvullend Pensioen Sparen spaart u voor een aanvulling op uw pensioen en/of AOW. Hier kunt u tijdens uw loopbaan, maar ook als starter op de arbeidsmarkt al mee beginnen. U spaart voor een bancaire lijfrente. Dit wordt ook wel banksparen genoemd. Het spaargeld stort u op een geblokkeerde pensioenspaarrekening. U ontvangt daarover een passende rente.

Bereikt u de AOW-leeftijd? Dan kunt u maandelijks een bedrag laten uitkeren als aanvulling op uw pensioen. In onderstaande video legt Zelfstandig Adviseur Jorick uit hoe het werkt.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Aanvullend pensioen later uitbetalen

Wilt u liever langer doorwerken? U kunt tot 5 jaar na het jaar waarin de AOW-leeftijd bereikt, starten met het uitbetalen van uw aanvullend pensioen. Spaart u juist voor een vervroegd pensioen? U kunt uw spaargeld eerder laten uitkeren.

Wilt u Aanvullend Pensioen Sparen? Open eenvoudig een pensioenspaarrekening tijdens een afspraak met uw Adviseur.

Uw aanvullend pensioen laten uitbetalen

Uiterlijk 5 jaar nadat u de AOW leeftijd heeft bereikt, moet u beginnen met het uitbetalen van uw spaargeld. Daarvoor moet u het opgebouwde spaarbedrag omzetten naar een lijfrente-uitkeerproduct.

Als u start met het uitkeren van uw aanvullend pensioen, stort u uw spaargeld naar de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening van RegioBank. Uw adviseur geeft u hierover advies. Vanaf die rekening ontvangt u iedere maand een aanvulling op uw pensioen. Op de uitkeringen houden we loonheffingen in, die we afdragen aan de Belastingdienst.

De voordelen van Aanvullend Pensioen Sparen

 • Bouw flexibel extra pensioen op door keuzemogelijkheden bij stortingen, rente en looptijd.
 • Ontvang een passende rente over uw spaargeld.
 • U heeft belastingvoordeel doordat u uw stortingen kunt aftrekken van het belastbaar inkomen in uw aangifte inkomstenbelasting. Lees meer over pensioensparen en de belasting.

   Maak een afspraak met uw Adviseur

   Sparen voor pensioen: variabele of vaste rente

   Met Aanvullend Pensioen Sparen kiest u voor een vaste of een variabele rente. Variabele rente betekent dat de rente omlaag kan gaan tijdens de looptijd. Bij een vaste rente blijft deze gelijk.

   Wilt u de zekerheid van een vaste rente? Zet dan (een deel van) uw geld vast op een Aanvullend Pensioen Deposito. Daarbij kiest u voor een looptijd van 1 tot 30 jaar. Dit bedrag schrijven wij elk jaar bij op uw rekening. Zo ontvangt u dus rente op rente.

   Natuurlijk kunt u beslissen om uw spaarbedrag op te delen. U kiest bijvoorbeeld voor meerdere deposito's of voor een variabele rente voor een deel van uw geld. Zo past de pensioenspaarrekening precies bij uw situatie.

   Uw pensioenspaarrekening vervroegd eindigen

   U kunt Aanvullend Pensioen Sparen niet tussendoor beëindigen. Het betreft immers een geblokkeerde spaarrekening. Doet u dit toch? En gebruikt u het vrijgekomen spaarbedrag niet voor het opbouwen of uitkeren van lijfrente? Dan betaalt u over het vrijgekomen bedrag loonheffingen en 20% revisierente aan de Belastingdienst. Heeft u een Aanvullend Pensioen Deposito en wilt u die voor het einde van de afgesproken looptijd beëindigen? Dat kan, maar dan betaalt u naast de revisierente, ook opnamekosten aan ons.

   Uw pensioenspaargeld van een andere bank overdragen

   Bouwde u al een spaarbedrag op met een ander lijfrenteproduct bij een bank of verzekeraar? Dan kunt u dit bedrag overdragen naar uw Aanvullend Pensioen Sparen bij RegioBank. Informeer bij uw bank of verzekeraar wat de huidige overdrachtswaarde is en wat de voorwaarden zijn voor overdracht.

   Sparen voor mijn pensioen of hypotheek aflossen?

   Dat is voor velen de hamvraag. Daar is helaas geen eenduidig antwoord op en geheel afhankelijk van uw eigen financiële situatie. Denk aan het soort hypotheek dat u heeft, het bedrag dat u tussentijds mag aflossen zonder vergoeding en uw verwachte pensioeninkomen. Bespreek vooral met uw Zelfstandig Adviseur wat voor u gunstig is.

   Pensioensparen als zzp'er

   Heeft u een eigen onderneming of werkt u als zzp'er? Dan kunt u bij RegioBank zelf sparen voor uw pensioen op een zakelijke pensioenspaarrekening.

   Lees meer over pensioensparen voor zelfstandigen

   RegioBank team

   Kunnen we u helpen?

   Wilt u meer weten over Aanvullend Pensioen Sparen? Uw Zelfstandig Adviseur neemt graag de tijd voor u.