Moet ik belasting betalen over zakelijk spaargeld?

Een man/ondernemer die hout bewerkt

Sparen is altijd een goed idee. Ook als u ondernemer bent. Een buffer is handig wanneer u ineens een grote uitgave moet doen, of als er even wat minder werk aan de winkel is. Maar hoe zit het eigenlijk met de belasting? Dat ligt bij zakelijk spaargeld net even anders dan bij privéspaargeld.

Privé vs. zakelijk sparen

Uw privévermogen valt in box 3. U betaalt dan belasting over het fictieve rendement van uw vermogen. Bij uw zakelijke spaargeld betaalt u alleen belasting over de rente die u ontvangt van de bank. De rente wordt gezien als winst uit onderneming, en daarover betaalt u inkomstenbelasting (als zzp’er) of vennootschapsbelasting (als bv of andere rechtspersoon).

Zakelijk spaardoel

Het geld op uw zakelijke spaarrekening moet altijd een aantoonbaar zakelijk doel hebben. Bijvoorbeeld omdat u op korte termijn een bepaalde investering moet doen of een buffer voor minder goede tijden wilt hebben (bijvoorbeeld als u seizoenswerk doet, met eens per jaar een omzetpiek). U mag ook ontvangen btw tijdelijk op uw spaarrekening zetten, zodat u het makkelijker kunt terugbetalen aan de Belastingdienst.

Spaarrekening op naam van de zaak

Spaart u om bijvoorbeeld in de toekomst een investering te doen? Dan staat het zakelijke spaargeld op de balans van de onderneming. Het spaargeld valt dan niet in box 3. Er is wel een belangrijk verschil. Als u een zzp’er bent (IB-ondernemer), moet u kunnen aantonen dat het geld van de onderneming is. Het maakt dan niet uit of het spaargeld op een zakelijke rekening of een privérekening staat. Als u dit niet kunt aantonen, wordt het spaargeld toch als privéspaargeld aangemerkt. Heeft u een onderneming in de vorm van een rechtspersoon, zoals een bv, nv, vereniging of stichting? Dan is het belangrijk dat het spaargeld op een spaarrekening op naam van de rechtspersoon staat.

Tips nodig over zakelijk sparen? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag! Loop gerust eens binnen bij een adviseur bij u in de buurt.

Zoek een Zelfstandig Adviseur

Delen via