Pas op voor fraude

Valse e-mails uit naam van RegioBank

Let op! Momenteel zien wij verschillende vormen van fraude. U kunt via SMS, e-mail, Whatsapp of via Marktplaats benaderd worden. Trap er niet in. RegioBank vraagt u nooit om geld weg te boeken, op linkjes te klikken die direct naar inlogpagina’s gaan of inlog- of persoonsgegevens af te geven. Let ook op bij verzoeken van familie of bekenden. Verifieer via bekende contactgegevens of een verzoek tot betaling correct is. Maak het criminelen niet te gemakkelijk.

Phishing: er zijn sinds een paar weken opeenvolgende phishing-aanvallen via SMS en e-mail. Sms’jes met een link uit naam van RegioBank of bijvoorbeeld de Belastingdienst zijn vals. Dit noemen we ‘smishing’. Ontvang je een valse SMS uit naam van RegioBank? Stuur dan een e-mail naar dan valse-email@regiobank.nl.

Meer informatie over phising

Phishing via Marktplaats: er wordt via een Marktplaats-advertentie contact gezocht en verzocht op een link te klikken om een verificatieoverboeking te doen. Dit gebeurt op een valse website. Met de ingevulde gegevens wordt een nieuwe mobiele app geactiveerd. Oplichters kunnen ook vragen om identiteitsbewijzen om er zeker van te zijn dat een koper betrouwbaar is. Stuur nooit foto’s of kopieën van je identiteitsbewijs. Zij gebruiken deze om uit naam van hun slachtoffer fraude te plegen.

Oplichting via Whatsapp (bekende): via Whatsapp wordt contact gezocht met een slachtoffer, zogenaamd door een familielid of bekende met een nieuw nummer. Er wordt vervolgens gevraagd om rekeningen te betalen, uiteraard ten gunste van de fraudeur. Neem altijd contact op met de bekende via het vertrouwde telefoonnummer.

Phishing via Whatsapp (de fraudeafdeling): via Whatsapp wordt contact gezocht met een slachtoffer, zogenaamd door een medewerker van de fraudeafdeling. Er wordt vervolgens gevraagd om gegevens te delen. Met de ingevulde gegevens wordt een nieuwe mobiele app geactiveerd. Dit is vals. RegioBank stuurt nooit berichten via Whatsapp.

Spoofing
Criminelen bellen u en dit telefoonnummer kan overeenkomen met het telefoonnummer van uw bank. Dit is een truc en noemen we spoofing. Lees meer over spoofing.

Delen via