Zó houdt u uw huis koel in de zomer

meisje voor ventilator

Heerlijk hoor, die zomerse temperaturen. Maar houden ze dagen (of zelfs weken) aan, dan kan het kwik in huis flink oplopen. Met deze handige trucjes houdt u uw huis tóch lekker koel tijdens zinderende zomerdagen.

1. Doe ramen en deuren overdag dicht

Het is o zo verleidelijk om bij mooi weer de ramen of tuindeuren lekker open te zetten. Maar als het een paar dagen erg warm is, kunt u ze overdag beter dichthouden. Het is slimmer om alles ’s ochtends vroeg en ’s avonds na zonsondergang open te zetten. Dan is het buiten wat afgekoeld en kan het even lekker doorwaaien.

2. Houd zonlicht buiten de deur

Zonwering maakt een groot verschil voor de temperatuur in huis. Dus heeft u een zonnescherm, luiken, shutters of gordijnen? Doe ze dan lekker dicht op dagen dat de zon volop schijnt. Het is dan misschien wel wat donker in huis, maar ook koeler! Heeft u geen zonwering? Een parasol of zonnescherm in de tuin kan ook al helpen.

3. Maak het koeler

Geen airconditioning? Geen paniek! Er zijn andere trucjes om uw huis te verkoelen, en die ook een stuk vriendelijker zijn voor uw portemonnee. Ventilators bijvoorbeeld zorgen op hete zomerdagen ook voor een lekkere frisse wind in huis. En wilt u het nóg koeler maken? Zet dan gewoon flessen bevroren water voor de ventilator!

4. Voorkom extra hitte

Het is buiten al warm genoeg, dus probeer het niet nóg warmer te maken. Laat de pan met aardappelen, de gehakt-prei ovenschotel of frituurpan daarom lekker achterwege en steek buiten de BBQ aan. Of maak een lekkere maaltijdsalade. Gebruik overdag ook zo min mogelijk elektrische apparaten. Wasje draaien of de vaatwasser aanzetten? Het kan ook ’s avonds.

Tip: Zet uw tv en pc écht uit en niet op stand-by. Ze stralen dan minder warmte uit, en het is ook nog eens voordelig voor uw portemonnee. Want door apparatuur altijd helemaal uit te zetten, bespaart u jaarlijks eenvoudig zo’n € 70.

Lees hier meer over fijn wonen in de buurt

Delen via