Zelf aanvullend pensioen opbouwen en de belasting

Wil je naast je AOW en ouderdomspensioen zélf een mooi bedrag opzijzetten voor je oude dag? Slim – zo heb je later extra inkomen of kun je misschien zelfs eerder stoppen met werken. En aanvullend pensioen opbouwen kan fiscaal nog gunstig zijn ook!

Aanvullend pensioen opbouwrekening

De overheid vindt het belangrijk dat Nederlanders een goed pensioen opbouwen. Daarom profiteer je van belastingvoordeel als je kiest voor een speciale pensioenopbouwrekening, zoals de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening.

Belastingvoordelen aanvullend pensioen

  • Heb je een pensioentekort? Dan mag je je inleg aftrekken van je inkomen (box 1) bij je aangifte inkomstenbelasting. Let daarbij wel op je jaarruimte en reserveringsruimte.
  • Je hoeft geen vermogensbelasting te betalen, de zogeheten vermogensrendementsheffing, over het bedrag dat op je pensioenrekening staat.
  • Je gaat pas loonbelasting betalen op het moment dat je je geld krijgt uitgekeerd na je pensioen.

Betaal loonheffingen pas bij uitbetaling aanvullend pensioen

Tijdens het opbouwen van je aanvullend pensioen betaalt je geen belasting over dit vermogen. De Belastingdienst rekent het vermogen dat je zo hebt opgebouwd niet mee in box 3. Je betaalt over dit vermogen dus geen vermogensrendementsheffing. Daarnaast is je inleg -onder bepaalde voorwaarden- ook aftrekbaar van de belasting. Dit maakt het een gunstige manier van geld opzij zetten voor later. Er worden pas loonheffingen ingehouden op het moment dat je het geld maandelijks laat uitkeren, bijvoorbeeld via de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening. Vaak kom je na je pensionering in een lagere belastingschijf. Daarom betaal je uiteindelijk waarschijnlijk minder belasting.

Betaal ik vermogensbelasting?

Bouw je met een reguliere spaar- of beleggingsrekening vermogen op voor een aanvullend pensioen? Weet dan dat je vermogensbelasting (box 3) moet betalen als het boven een bepaald bedrag uitkomt. Alles daaronder heet het heffingsvrije vermogen. Daarover hoef je geen belasting te betalen.

Lees meer over sparen en de belasting

Jaarruimte en reserveringsruimte

Je kunt niet onbeperkt geld storten op je pensioenopbouwrekening. Het maximale bedrag dat je mag inleggen noemt de Belastingdienst je jaarruimte. Hoeveel jaarruimte je hebt, hangt af van je pensioentekort. Hoe groter je tekort, hoe meer jaarruimte je hebt. Via de website van de Belastingdienst kun je je jaarruimte berekenen. Doe dit ieder jaar opnieuw, zodat je optimaal gebruikmaakt van de fiscale ruimte. 

Alle jaarruimte die je de afgelopen 10 jaar niet hebt benut, heet je reserveringsruimte. Die mag je in één keer gebruiken en storten, ook als je de AOW-leeftijd al voorbij bent. Vroeger werd de reserveringsruimte over de afgelopen 7 jaar berekend, maar sinds de nieuwe pensioenwet is dit verruimd naar 10 jaar.  

Vrijstelling vermogensbelasting

Zolang je geld op een geblokkeerde pensioenrekening staat, telt je vermogen niet mee in box 3 van de inkomstenbelasting. Wel ga je loonbelasting betalen vanaf het moment dat je je opgebouwde kapitaal laat uitkeren. Dat is uiterlijk 5 jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Over die uitkering betaal je loonheffing, die automatisch wordt ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst.

Kun je aanvullend pensioen vervroegd opnemen?

Wil je je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening beëindigen en ga je het vrijgekomen bedrag niet gebruiken voor het uitkeren van een lijfrente? Dan betaal je inkomensbelasting én revisierente aan de belastingdienst.

Revisierente is een heffing van 20% die de Belastingdienst toepast op de waarde van je vrijgekomen lijfrente. Dit betaal je ter compensatie van het belastingvoordeel dat je had met je aanvullend pensioen product. Koop je jouw lijfrente binnen 10 jaar af? Dan betaal je mogelijk minder revisierente. Hoeveel revisierente je moet betalen, kun je berekenen op de website van de Belastingdienst.

Advies over je pensioen?

Je pensioen is ingewikkeld en persoonlijk. Daarom kan het fijn zijn om advies te krijgen. Zo krijg je een duidelijker beeld van je pensioen én weet je zeker dat je de belastingregels goed begrijpt.

Maak een afspraak

Kun je eerder met pensioen?

Als je zelf voor extra pensioen spaart, kun je misschien wel eerder stoppen met werken. Bereken hoeveel aanvullend pensioen je daarvoor nodig hebt met de ‘Eerder stoppen met werken’-tool.

Naar Mijn Getal