Is je kind 17 jaar? Steeds zelfstandiger geldzaken regelen

Nog één jaartje JongWijs, en dan is je kind verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geldzaken. Misschien heb je er alle vertrouwen in, misschien houd je je hart vast. Dit zijn de belangrijkste dingen om toch nog even met je puber te bespreken.

Sparen, sparen, sparen!

Een rijbewijs, studie of vakantie. Je kind heeft vast allerlei dromen – en die kosten geld. Ga er samen eens voor zitten, reken uit hoeveel er nodig is en hoe lang het duurt om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Misschien zijn er grootouders die willen bijdragen? Of kan je puber een (beter) betaald bijbaantje nemen? Maak samen duidelijke afspraken en leg ze vast in een spaarplan.

Uit de schulden blijven

Als je kind een keertje geld bij iemand leent, is dat geen ramp. Maar als je puber steevast de telefoonrekening niet betaalt of geld leent van vrienden, wordt het een heel ander verhaal. Totdat je kind 18 jaar is, ben jij namelijk verantwoordelijk en kloppen schuldeisers bij jou aan. Vermoed je dat je kind in de problemen zit? Blijf rustig en ga samen in gesprek. Laat je kind meedenken over een oplossing.

'Mijn geld is op!'

Meer dan de helft van de scholieren komt geld tekort, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Ruim 40 procent vraagt dan geld bij de ouders. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt het instituut. Zo leren kinderen namelijk niet om rond te komen van een bepaald budget. Tip: laat je kind ervaren dat op écht op is. Dat klinkt misschien hard, maar het vergroot wel zijn of haar financiële weerbaarheid.

Veiligheid voorop

Pubers zijn overmoedig, en dat maakt ze kwetsbaar voor fraude, bijvoorbeeld via WhatsApp en social media. Soms laten ze zich strikken als geldezel. In ruil voor hun betaalpas en pincode krijgen ze dan een flink bedrag van criminelen, die via de rekening van het kind gemakkelijk hun zwarte geld kunnen doorsluizen.

Op naar het studentenleven

18 jaar - en dan?

Als je kind 18 jaar wordt, is het baas over eigen geld. We zetten de JongWijs-rekening dan om naar de Jongerenbetaalrekening. De spaarrekening wordt Spaar-op-Maat Vrij. Het rekeningnummer, de betaalpas en Mijn RegioBank blijven hetzelfde.

Belangrijk: vertel je kind om vóór de volgende verjaardag even langs te gaan bij de zelfstandig adviseur met een geldig legitimatiebewijs. Anders kunnen we de betaal- en spaarrekening niet omzetten.

Lees meer over de Jongerenbetaalrekening

Nieuwe verplichtingen

Autorijden, stemmen: als je kind 18 jaar wordt, krijgt het nieuwe rechten. Maar óók allerlei verplichtingen. Dit moet je kind echt regelen:

Eigen DigiD aanvragen

Zorgverzekering afsluiten

Zorgtoeslag checken

Verzekeringen checken