Het energielabel: hoe zuinig is uw huis?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Belangrijk om te weten als u een huis gaat kopen. Verkoopt u uw huis? Dan moet uw huis een energielabel hebben.

Wat is het energielabel voor woningen?

Het 'energielabel woningen' laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel loopt van A tot G, waarbij G het minst zuinig is en A het zuinigst. Heeft u een koophuis en heeft u nog geen definitief energielabel aangevraagd, dan heeft u nog een voorlopig energielabel.

Wat is het voorlopig energielabel?

Toen het energielabel werd ingevoerd, heeft de overheid ieder huis een voorlopig energielabel gegeven. Het voorlopig energielabel is een schatting die gebaseerd is op algemene gegevens over uw huis, zoals het bouwjaar en het soort huis. Dit was bedoeld als kennismaking met het energielabel. Als u uw huis verkoopt of verhuurt, moet u het voorlopig energielabel definitief maken.

Huis meer waard met een energielabel

Heeft u het energielabel van uw huis nog niet geregistreerd? Regel het vandaag nog. Het kost u niets en levert u veel op. En het is in een paar stappen gedaan.

Wat heeft u aan een definitief energielabel?

 • Met een geregistreerd energielabel ziet u in één oogopslag hoe zuinig of onzuinig uw huis is.
 • Met een geregistreerd energielabel bent u uw meer bewust van hoeveel energie u verbruikt en hoeveel u kunt besparen.
 • Een geregistreerd energielabel laat zien welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen.
 • Een energielabel dat geregistreerd is door een erkend adviseur geeft informatie over de kosten en terugverdientijd van de energiebesparende maatregelen.
 • 60% van de voorlopige energielabels is lager dan een geregistreerd energielabel. Met een hoger energielabel maakt u uw huis vaak meer waard en verkoopt u het vaak sneller.

Hoe registreert u uw energielabel?

 • Ga naar energielabelvoorwoningen.nl om uw energielabel te registreren en log in met uw DigiD bij de knop ‘Mijn energielabel aanvragen voor particulieren’.
 • Controleer uw gegevens. Heeft u uw huis energiezuiniger gemaakt? Upload dan documenten of foto’s als bewijs hiervan.
 • Laat uw documenten controleren door een deskundige. Daarvoor werken we samen met Energielabelkoopwoningen. Selecteer deze deskundige. Dan vergoeden we de kosten voor het registeren van uw label. Goed om te weten: schrijf energielabelkoopwoningen aan elkaar in de zoekbalk om de juiste deskundige te kiezen.
 • Kies bij betaalwijze voor ‘betaling per factuur’. Alleen dan kunnen we de registratiekosten van uw energielabel vergoeden.
 • De deskundige van Energielabelkoopwoningen controleert uw aanvraag. Na akkoord krijgt u in een e-mail van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uw definitieve energielabel.

Energielabel bij het verkopen

Gaat u uw huis verkopen, dan moet u een definitief energielabel hebben. Verkoopt u uw huis zonder definitief energielabel, dan kunt u een boete krijgen. De meeste kopers zullen al bij het bekijken van het huis naar het energielabel vragen. Het is dus het beste om het energielabel definitief te maken voordat u uw huis te koop zet.

Uitzonderingen: energielabel niet verplicht

U hoeft geen energielabel te hebben voor:

 • een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument
 • een recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik is, onder voorwaarden
 • een vrijstaand gebouw met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlak

Bekijk alle uitzonderingen.

Energielabel bij het kopen

Als u een huis koopt, dan heeft u recht op een definitief energielabel. Zo weet u hoe zuinig het huis is dat u wilt kopen. Het energielabel zegt alleen iets over het huis zelf. Uw energieverbruik hangt uiteindelijk af van uw eigen manier van leven. Heeft u het perfecte huis gevonden, maar heeft het een slecht energielabel? Hou dan in de onderhandelingen rekening met extra kosten voor energiebesparende maatregelen.

Uw huis zuiniger maken

Hoe krijgt u een beter energielabel? Door uw huis zuiniger te maken. Deze aanpassingen leveren meestal de beste resultaten op:

 • spouwmuurisolatie
 • vloerisolatie van minimaal 10 centimeter dik
 • HR-glas in huiskamer en slaapkamers
 • HR++ verwarmingsketel
 • zonneboiler en/of zonnepanelen

Een installateur of bouwkundig specialist kan u daar meer over vertellen.

Energie besparen en uw hypotheek

Gaat u het huis dat u koopt energiezuiniger maken? Dan kunt u daarvoor misschien een hogere hypotheek krijgen, tot 106% van de waarde van uw huis na de aanpassingen. Uw adviseur vertelt u graag hoe dat werkt.

Stap voor stap naar een energiezuinig huis

Duurzaam wonen is goed voor uw portemonnee én wel zo comfortabel. Maar hoe doet u dat? Stappenplan

Meer over duurzaamheid

Wilt u ook duurzaam en energiezuinig wonen?
Bekijk de mogelijkheden