Wonen op het platteland iets voor u? De voors en tegens

een molen aan het water

Krijgt u energie van een leven in een bruisende stad, of zoekt u liever de rust op van het platteland? Dat verschilt natuurlijk per persoon. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rij.

Het zal u niet verbazen dat het grootste verschil zit in de prijs. Het platteland is stukken goedkoper dan de stad. Dat verschil in prijs kan behoorlijk oplopen. Een vierkante meter in Amsterdam kan zomaar meer dan € 5.500 kosten, terwijl u daar in Kerkrade (Limburg) nog geen € 1.500 voor betaalt. Bijna vier keer zo weinig. De prijs is niet het enige verschil tussen beide werelden. Overweegt u te verhuizen van de (rand)stad naar het platteland? Neem dan deze voor- en nadelen mee in uw overweging.

Het platteland: de voordelen

  • Op zoek naar rust en stilte? Dan bent u hier aan het goede adres. Geluidsoverlast van buren komt hier een stuk minder vaak voor dan in de stad.
  • Groot, groter, grootst. De huizen zijn groter, net als het buitengedeelte. In de stad heeft u misschien een klein balkon. Op het platteland kan dat zomaar een grote tuin zijn.
  • Heeft u kinderen? Dan spelen ze vast graag buiten. Dat kan in de stad natuurlijk ook, maar op het platteland hebben ze meer ruimte en is het doorgaans wat veiliger.

Het platteland: de nadelen

  • Fijn die rust, maar dat betekent ook minder uitgaansgelegenheden zoals restaurants, winkels of de bioscoop. Als u gewend bent aan de stad, kan dat wellicht saai worden.
  • Vrienden en familieleden die nog wel in de stad wonen moeten een grotere afstand afleggen om op bezoek te komen. En ook uw eigen bezoekjes aan de stad nemen wat meer tijd in beslag.
  • De reistijd naar uw werk neemt wellicht toe. Soms is het openbaar vervoer ook beperkter aanwezig. Bovendien zijn er minder banen dan in de stad.

De middenweg

Ieder voordeel heeft z’n nadeel, blijkt maar weer. Gelukkig is er ook een middenweg. Er zijn ook huizen in een dorp dichtbij de stad. Op die manier heeft u het voordeel van de stilte, zonder het nadeel van de te lange reistijd. Het beste van beide werelden.

Altijd in de buurt

Overweegt u om te verhuizen? Het is verstandig om op tijd te kijken wat de eventuele overwaarde van uw woning is bij verkoop en wat dit betekent voor uw (volgende) hypotheek. Als de regio uw interesse gewekt heeft, dan is er altijd een Zelfstandig Adviseur van RegioBank in de buurt om u te helpen met uw financiële vragen.

Kijk waar er bij u in de buurt een adviseur zit en maak direct een afspraak voor een oriënterend gesprek over uw hypotheek

Lees hier meer over fijn wonen in de buurt

Delen via