Bedrijfsnaam bedenken

Een naam voor uw bedrijf bedenken kan soms ingewikkeld zijn. Daarom geven wij u de handvaten en tips om een bedrijfsnaam te bedenken die bij uw bedrijf past.

Wat is een bedrijfsnaam?

Uw bedrijfsnaam, ofwel handelsnaam, is de naam die u gebruikt voor uw bedrijf bij het ondernemen. Dit is ook de naam die gebruikt als u zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel en die u vermeldt op facturen.

Hoe belangrijk is een handelsnaam?

Het is belangrijk om uw bedrijfsnaam of handelsnaam goed vast te leggen in het Handelsregister. Zo is uw bedrijfsnaam beschermd in de Handelswet. Deze wet zorgt ervoor dat iemand anders niet exact dezelfde naam mag gebruiken voor een bedrijf. Uw bedrijfsnaam neemt u ook op in uw ondernemingsplan.

Wat is het verschil tussen een handelsnaam en merknaam?

Een handelsnaam en merknaam worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben een andere betekenis. Een handelsnaam staat los van uw merk en is de naam waaronder u onderneemt en de naam die u inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Een merknaam is de naam waaronder u uw producten of diensten verkoopt. Deze naam is beschermd en staat vaak ook op de verpakking van uw producten of in uw logo. Deze moet dus ook onderscheidend zijn. Zo is Ahold bijvoorbeeld een handelsnaam die merknamen zoals Albert Heijn en Etos vertegenwoordigd.

Regels voor een bedrijfsnaam opstellen

Voordat u aan de slag gaat met het bedenken van een bedrijfsnaam, is het goed om te weten dat er een aantal regels gelden voor het opstellen van een bedrijfsnaam vanuit de Handelsnaamwet.

Geen misleiding

Uw bedrijfsnaam mag niet misleidend zijn. Gebruik geen naam waarbij u uw bedrijf anders voordoet. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een naam waarbij het lijkt alsof u andere producten verkoopt of dat u het bedrijf met meerdere personen heeft opgericht, terwijl u een eenmanszaak heeft. Zo is het misleidend als u uw bedrijf ‘De Jong & partners’ noemt, als u alleen het bedrijf runt.

Geen bestaande namen

De naam mag niet gelijk zijn, maar ook niet lijken op een bestaande naam, zoals Hans Anders. Zelfs als u echt zo heet of als u een deel van een bestaande naam gebruikt, mag u deze naam niet gebruiken. Deze bedrijfs- en merknamen zijn namelijk beschermd. De kans is dan groot dat het bedrijf u aanklaagt voor het gebruiken van zijn bedrijfs- of merknaam.

Zorg dus voor een bedrijfsnaam die zich onderscheidt van uw concurrenten. Zodat deze ook geen verwarring oproept bij klanten en leveranciers.

Juiste rechtsvorm

Uw bedrijfsnaam moet ook passen bij de rechtsvorm van uw bedrijf. U kunt dus geen ‘stichting’ of ‘fonds’ in uw bedrijfsnaam opnemen als uw bedrijf als eenmanszaak geregistreerd staat.

Tips voor het bedenken van een bedrijfsnaam

Binnen de geldende regels, is het lastig om een bedrijfsnaam te bedenken die herkenbaar én onderscheidend is. Daarom hebben we een aantal handige tips voor u op een rij gezet.

Zorg voor herkenbaarheid

Kies een bedrijfsnaam die past bij wat uw bedrijf doet. Zorg dat de naam aansluit bij het product of de dienst die u levert. Zo is het voor potentiële klanten ook duidelijk wat ze bij uw bedrijf kunnen kopen. U kunt er ook voor kiezen om uw eigen naam te gebruiken of een combinatie van beiden, bijvoorbeeld ‘Ginny's haarsalon’. Dit zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen, klanten weten dan direct met wie ze zakendoen.

Wees origineel

Zorg ervoor dat uw naam origineel is en zich onderscheidt van andere bedrijven in uw sector of buurt. U kunt uw eigen naam gebruiken, maar als u bijvoorbeeld Jansen heet, is dit minder origineel. U kunt bijvoorbeeld wel een anagram voor uw (bedachte) naam gebruiken, uw naam vertalen naar een vreemde taal of een woordgrap of woordspeling gebruiken. Let er hierbij wel op dat de naam niet te abstract wordt, uw naam is dan misschien origineel maar minder herkenbaar.

Gebruik een ondertitel

Als u toch voor een minder herkenbare bedrijfsnaam kiest, kunt u een ondertitel of tagline gebruiken die uw bedrijfsnaam verduidelijkt. Bijvoorbeeld: PuntKomma: voor al uw schrijfklussen.

Denk aan uw online vindbaarheid

Zorg dat uw bedrijfsnaam ook goed vindbaar is online. Als mensen zoeken naar een product of dienst, doen ze dit meestal eerst online. Dan wilt u natuurlijk dat uw website makkelijk vindbaar is in de zoekresultaten. Het is daarom slim om een zoekwoord in uw bedrijfsnaam en website-teksten te verwerken. Maar let hierbij wel op de concurrentie. Zo is de kans klein dat u als eerste op het zoekwoord ‘Kapper’ gevonden wordt, vanwege het grote aantal kapperszaken. U heeft waarschijnlijk een grotere kans om gevonden te worden op ‘Kapper Gouda’. U kunt dit zoekwoord bijvoorbeeld in de ondertitel van uw bedrijfsnaam verwerken: Ginny's haarsalon: dé kapper in Gouda.

Organiseer een brainstormsessie met familie of vrienden

Als u er zelf niet uitkomt, kunt u ook familie, vrienden of (ex)-collega's inschakelen om te helpen bij het bedenken van een bedrijfsnaam. Zij kennen u en uw ondernemingsplan waarschijnlijk goed of kunnen een frisse blik bieden. Organiseer bijvoorbeeld een gezamenlijke brainstormsessie. Denk hierbij na over uw doelgroep, wat u te bieden heeft, wat uw bedrijf uniek maakt en wat u wilt uitstralen.

Check of u uw bedrijfsnaam kunt gebruiken

Heeft u een naam bedacht? Voer dan eerst de volgende checks uit om te weten of u de bedachte naam kunt gebruiken.

Bedrijfsnaam checken

Controleer voordat u uw bedrijfsnaam vastlegt bij de Kamer van Koophandel of iemand anders deze al gebruikt. Dit kunt u checken op de website van de Kamer van Koophandel.

Merknaam checken

Controleer daarbij ook of iemand anders uw bedrijfsnaam al als merknaam heeft geregistreerd. U mag die bedrijfsnaam dan niet gebruiken, omdat merknamen beschermd zijn. Doet u dit wel? Dan kan de eigenaar van de merknaam u aanklagen. U kunt op de website van Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom (BIOP) controleren of een merknaam al geregistreerd staat in het merkenregister.

Domeinnaam checken

Als u een website voor uw bedrijf wilt maken met uw bedrijfsnaam, is het ook verstandig om te controleren of de domeinnaam nog beschikbaar is. Dat kunt u checken op de website van SIDN.

Uw handelsnaam beschermen

Heeft u een bedrijfsnaam gekozen die voldoet aan bovenstaande regels en die nog niet geregistreerd is in het Handelsregister of in het merkenregister? Dan kunt u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als u zich inschrijft in het Handelsregister krijgt u een KVK-nummer. Andere ondernemers kunnen de door u gekozen bedrijfsnaam na uw inschrijving niet meer gebruiken. U kunt daarna uw handelsnaam, of een andere naam, ook nog als merknaam registeren in het merkenregister.

Hulp van onze adviseurs

Gaat u een eigen bedrijf starten? Onze lokale adviseurs helpen u graag verder, bijvoorbeeld met het openen van een zakelijke rekening.

Vind een adviseur bij u in de buurt Maak vrijblijvend een afspraak

Meer lezen

Alles over een bedrijf starten

Een ondernemingsplan schrijven

Tips om een goede start te maken met uw eigen bedrijf