Ondernemingsplan


Op deze pagina lees je hoe een ondernemingsplan kan helpen bij het starten van een bedrijf. Ontdek wat een ondernemingsplan is en hoe je deze opstelt.

Wat is een ondernemingsplan?

Als je een bedrijf wilt starten, is het belangrijk om eerst een ondernemingsplan, ofwel bedrijfsplan, te maken. Hierin beschrijf je hoe je je onderneming op wilt zetten. Dit ondernemingsplan heb je ook nodig als je een financiering bij de bank aanvraagt.

Bedrijfsplan maken: wat staat erin?

Een goed ondernemingsplan bestaat uit verschillende onderdelen zoals een marketingplan en een financieel plan.

Persoonlijke gegevens

In een ondernemingsplan presenteer je niet alleen je bedrijf, maar ook wie je bent als persoon. Het is daarom belangrijk om naast je persoonlijke gegevens, zoals je naam, woonplaats en vorige werkgevers, ook te beschrijven wat je kenmerkt als persoon. Welke eigenschappen maken je tot een goede ondernemer en wat wil je bereiken?

Het businessplan

In het businessplan omschrijf je je ondernemingsactiviteiten. Beschrijf duidelijk wat je precies wilt gaan doen, hoe je dat aan gaat pakken en op welke doelgroep je je gaat richten. Benoem hierbij ook de rechtsvorm van je onderneming en de voor- en nadelen van je product of dienst.

Marktonderzoek en marketingplan

Voordat je begint met ondernemen, is het belangrijk om te weten in welke markt je zaken doet. Onderzoek daarom goed de markt waarin je je begeeft, bijvoorbeeld door middel van een SWOT-analyse waarin in je de Strenghts, Weaknesess, Opportunities en Threahts (SWOT) benoemt. Beschrijf hoe groot je doelgroep is, wie je concurrenten zijn en welke kansen en bedreigingen er zijn. Als je de markt goed in beeld hebt, kun je een marketingplan opstellen. Hierin beschrijf je hoe je jezelf wilt positioneren in de markt en benoem je je marketingdoelstellingen en welke middelen je in wilt zetten om je doelstellingen te bereiken.

Financieel plan

Je plannen moeten natuurlijk wel financieel haalbaar zijn. Of dat het geval is, onderzoek je bij het maken van je financieel plan. Hierin zet je jouw ondernemingsplannen om in cijfers. Een financieel plan bestaat uit minstens 4 begrotingen:

  • De investeringsbegroting: hierin beschrijf je welke bedrijfsmiddelen je nodig hebt en hoeveel die kosten.
  • De financieringsbegroting: hierin geef je aan hoe je de benodigde bedrijfsmiddelen en andere investeringen wilt financieren.
  • De exploitatiebegroting: hierin omschrijf je hoeveel verwachte omzet, kosten en winst je denkt te gaan maken in de komende 1 tot 3 jaar.
  • De liquiditeitsbegroting: hierin laat je per periode (vaak per kwartaal of maand) zien hoeveel geld je overhoudt na verwachte inkomsten en uitgaven. Zo laat je zien of je bijvoorbeeld maandelijks genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen en of je een investering kunt doen of dat je juist extra geld nodig hebt.

Scenario's in je financieel plan

In je financieel plan licht je meestal ook toe hoe je er financieel voorstaat in verschillende scenario's. Je kunt natuurlijk nooit met zekerheid zeggen wat er in de toekomst met je onderneming gebeurt. Daarom is het verstandig om te beschrijven hoe je bedrijf ervoor staat in een verwacht, beter dan verwacht en slechter dan verwacht scenario. In de rest van je ondernemingsplan kun je dan uitleggen welke acties je onderneemt om met die scenario's om te gaan.

Verzekeringen, wet- en regelgeving en vergunningen

In het ondernemingsplan is het ook belangrijk om de bedrijfsverzekeringen, wet- en regelgeving en eventuele vergunningen te beschrijven. Denk aan een horecavergunning of diploma's die je nodig hebt om je bedrijf te starten. Als je personeel in dienst neemt, moet je voor hen bijvoorbeeld ook een verzekering afsluiten. Voeg daarnaast ook algemene voorwaarden aan je ondernemingsplan toe. Dit zijn regels die je opstelt die gelden voor alle contracten die je als ondernemer afsluit. Zo hoef je deze niet telkens opnieuw op te stellen.

Voorbeeld van een ondernemingsplan

Bij het opstellen van een ondernemingsplan kan het helpen om deze te maken volgens een voorbeeld. Het kan leerzaam zijn om te zien hoe andere ondernemers hun ondernemingsplan opstellen, maar een voorbeeld exact kopiƫren is natuurlijk niet de bedoeling. Om je op weg te helpen, hebben we alvast een hoofdstuk indeling voor je gemaakt.

Waarom een bedrijfsplan?

Een ondernemingsplan is niet alleen noodzakelijk voor de bank, het hebben van een duidelijk ondernemingsplan zorgt ook voor inzicht en houvast voor jezelf.

Onderbouwd inzicht

Met een ondernemingsplan heb je een onderbouwd inzicht van je plannen. Dit kan externe financiers zoals de bank vertrouwen geven en geeft jezelf inzicht in de mogelijkheden en eventuele verbeteringen in je bedrijfsvoering.

Concrete aanpak

Een ondernemingsplan geeft ook richting aan je onderneming. Zo weet je waar je in verschillende scenario's aan toe bent, en kun je daar concreet op handelen. Het plan zorgt voor houvast in de eerste jaren van je onderneming en kan tot een duidelijke lijst met acties leiden, die je moet doen om je plannen werkelijkheid te laten worden.

Mogelijke risico's in kaart

Door je verwachte inkomsten en uitgaven voor verschillende scenario's uit te werken, weet je waar je aan toe bent. Je kunt hiermee mogelijke risico's in kaart brengen en hierop inspelen als dat nodig is.

Is een ondernemingsplan verplicht?

Het maken van een ondernemingsplan is niet wettelijk verplicht. De Belastingdienst en Kamer van Koophandel zullen er niet naar vragen. De bank of andere financiers wel. Zij vragen naar je ondernemingsplan als je een zakelijke financiering wilt aanvragen. Dit plan geeft financiers inzicht in de slagingskans van je onderneming en je ondernemerschap.

Tips voor het maken van een bedrijfsplan

Bij het opstellen van een ondernemingsplan kunnen de volgende tips van pas komen.

Zorg voor een compleet plan

Zorg dat je alle hier boven op de pagina genoemde onderdelen opneemt in je ondernemingsplan. Hoe vollediger je hierin bent, hoe beter. Dit dwingt je om zelf ook goed na te denken over de slagingskans van je bedrijf. En zo kun je nog dingen aan je bedrijfsvoering veranderen als dat nodig is.

Tip: Bepaal direct je groeistrategie als je start. Zo kun je hier altijd op teruggrijpen bij belangrijkste beslissingen.

Benoem wat je onderneming onderscheidend maakt

Beschrijf in je ondernemingsplan wat je onderneming uniek maakt ten opzichte van de concurrentie. Waarom moet de klant juist voor jou kiezen en niet voor je concurrent? Wat bied jij wat andere ondernemingen niet bieden?

Maak een plan voor verschillende scenario's

Omdat je niet precies kunt voorspellen hoe goed je onderneming het zal doen, is het verstandig om rekening te houden met verschillende scenario's. Beschrijf wat je verwachte omzet en kosten zijn als het heel goed gaat met je bedrijf, maar ook voor als je onderneming opstartproblemen heeft of als er een economische crisis heerst. Het beste is om een plan te maken voor een verwacht, beter dan verwacht en slechter dan verwacht scenario. Bedenk voor elk scenario wat dit voor je onderneming betekent. Kun je overleven als het slechte scenario uitkomt?

Wees realistisch

Kijk goed naar welke plannen haalbaar zijn. Het heeft weinig zin als je uitgaat van doelstellingen die niet realistisch zijn. Zo is de kans klein dat je als beginnend ondernemer in het eerste jaar veel winst maakt. Optimistisch zijn mag natuurlijk wel, maar onrealistisch zijn is niet verstandig.

Vraag om hulp

Heb je hulp nodig bij het opstellen van je bedrijfsplan? Of wil je dat iemand meekijkt als je plan compleet is? Laat het dan nog eens lezen door een familielid, kennis of vriend. Vervolgens kun je met je plan in de hand naar de Kamer van Koophandel om je bedrijf in te schrijven.

Je adviseur helpt je graag

Heb je zakelijk advies nodig of wil je een zakelijke rekening openen voor de start van je bedrijf? Onze adviseurs helpen je graag verder.

Onze producten en diensten voor kleinzakelijke ondernemers

Betalen: zakelijke betaalrekening, creditcard, korting op een betaalautomaat, je boekhoudpakket koppelen

Lenen: bedrijfshypotheek, zakelijk krediet op maat

Sparen en pensioen: zakelijke spaarrekening, aanvullend pensioen rekening

Maak een afspraak voor zakelijk advies

Naast deze financiĆ«le producten van RegioBank helpt je adviseur je ook graag met je zakelijke verzekeringen of boekhouding.

Lees ook

Marketingplan maken voor je bedrijf

Bedrijfsnaam bedenken

Meer over een eigen bedrijf starten