Wat is startersaftrek?

Bent u startende ondernemer? Dan maakt u in de eerste jaren veel extra kosten. Om u een eindje op weg te helpen, is er de startersaftrek. Deze aftrekpost is een aanvulling op de zelfstandigenaftrek, waardoor u nog minder belasting hoeft te betalen. Zo werkt het.

Voordat u de deuren van uw eigen bedrijf opent, moet u flink wat inkopen doen. Misschien heeft u klusmateriaal nodig, of machines, een bedrijfsauto of laptop? Misschien moet u wel een complete voorraad aanleggen, bijvoorbeeld als u een winkel wilt beginnen. Alles bij elkaar kan het behoorlijk in de papieren lopen. Daarom helpt de overheid beginnende ondernemers een handje met de startersaftrek. In de eerste jaren dat uw bedrijf bestaat, hoeft u minder belasting te betalen.

Startersaftrek: aanvulling op zelfstandigenaftrek

Als ondernemer betaalt u belasting over de winst die u maakt. Om ondernemerschap aan te moedigen, zijn er een aantal aftrekposten speciaal voor zelfstandigen. Die aftrekposten mag u van uw winst aftrekken. Zo wordt u winst lager, en betaalt u minder belasting.

Zelfstandigenaftrek

Een belangrijke aftrekpost is de zelfstandigenaftrek van € 5.030 (2023). U kunt gebruik maken van de zelfstandigenaftrek als u minimaal 1.225 uur hebt gewerkt als ondernemer.

De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd. Het kabinet wil met deze maatregel de verschillen in belastingheffing tussen werknemers en zelfstandigen kleiner maken.

Startersaftrek

Startende ondernemers mogen de zelfstandigenaftrek ook nog verhogen met de startersaftrek. De startersaftrek is een vast bedrag van € 2.123.

Ondernemers mogen in de eerste 5 jaar dat hun bedrijf bestaat in totaal 3 keer de startersaftrek toepassen. Heeft u in 2022 nog recht op de startersaftrek? Dan mag u dus in totaal € 7.153 (€ 5.030 + € 2.123) van uw winst aftrekken. Mooi meegenomen, want hierdoor wordt het bedrag waarover u belasting moet betalen een stuk lager.

Zelfstandigenaftrek + startersaftrek

De zelfstandigenaftrek kunt u als ondernemer altijd toepassen. In 3 van de 5 eerste jaren van uw onderneming mag u dat bedrag verhogen met de startersaftrek.

Meer informatie over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek (2023) staat op de website van de Belastingdienst.

Voorwaarden startersaftrek

  • U bent zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst
  • U besteedt jaarlijks minimaal 1.225 uur aan uw onderneming
  • U bent nog niet langer dan 5 jaar ondernemer
  • Aan het begin van het kalenderjaar heeft u de AOW-leeftijd nog niet bereikt
  • U heeft in de afgelopen 5 jaar niet vaker dan 2 keer zelfstandigenaftrek toegepast
  • U heeft de startersaftrek nog niet 3 keer toegepast

Hulp nodig?

Begint u een eigen bedrijf of heeft u net een eigen bedrijf gestart, en wilt u weten hoe onze Zelfstandig Adviseurs u kunnen helpen? Maak vrijblijvend een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.

Maak een afspraak

Lees ook

Zo helpen wij startende ondernemers

Alles over een bedrijf starten op een rij