Startersaftrek en zelfstandigenaftrek


Ben je startende ondernemer? Dan maak je in de eerste jaren veel extra kosten. Om je een eindje op weg te helpen, is er de startersaftrek. Deze aftrekpost is een aanvulling op de zelfstandigenaftrek, waardoor je nog minder belasting hoeft te betalen. Zo werkt het.

Voordat je de deuren van je eigen bedrijf opent, moet je flink wat inkopen doen. Misschien heb je klusmateriaal nodig, of machines, een bedrijfsauto of laptop? Misschien moet je wel een complete voorraad aanleggen, bijvoorbeeld als je een winkel wilt beginnen. Alles bij elkaar kan het behoorlijk in de papieren lopen. Daarom helpt de overheid beginnende ondernemers een handje met de startersaftrek. In de eerste jaren dat je bedrijf bestaat, hoef je minder belasting te betalen.

Startersaftrek: aanvulling op zelfstandigenaftrek

Als ondernemer betaal je belasting over de winst die je maakt. Om ondernemerschap aan te moedigen, zijn er een aantal aftrekposten speciaal voor zelfstandigen. Die aftrekposten mag je van je winst aftrekken. Zo word je winst lager, en betaal je minder belasting.

Zelfstandigenaftrek

Een belangrijke aftrekpost is de zelfstandigenaftrek van € 3.750 (2024). Je kunt gebruik maken van de zelfstandigenaftrek als je minimaal 1.225 uur hebt gewerkt als ondernemer.

De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd. Het kabinet wil met deze maatregel de verschillen in belastingheffing tussen werknemers en zelfstandigen kleiner maken.

Startersaftrek

Startende ondernemers mogen de zelfstandigenaftrek ook nog verhogen met de startersaftrek. De startersaftrek is een vast bedrag van € 2.123.

Ondernemers mogen in de eerste 5 jaar dat hun bedrijf bestaat in totaal 3 keer de startersaftrek toepassen. Je mag dan de som van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek van je winst aftrekken. In 2024 mag je dus € 5.873 aftrekken. Mooi meegenomen, want hierdoor wordt het bedrag waarover je belasting moet betalen een stuk lager.

Zelfstandigenaftrek + startersaftrek

De zelfstandigenaftrek kun je als ondernemer altijd toepassen. In 3 van de 5 eerste jaren van je onderneming mag je dat bedrag verhogen met de startersaftrek.

Meer informatie over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek staat op de website van de Belastingdienst.

Voorwaarden startersaftrek

  • Je bent zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst .
  • Je besteedt jaarlijks minimaal 1.225 uur aan je onderneming.
  • Je was in de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar geen ondernemer.
  • Aan het begin van het kalenderjaar heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
  • Je hebt nog geen 3 keer gebruik gemaakt van de startersaftrek.

Hulp nodig?

Begin je een eigen bedrijf of heb je net een eigen bedrijf gestart, en wil je weten hoe onze zelfstandig adviseurs je kunnen helpen? Maak vrijblijvend een afspraak met een adviseur bij je in de buurt.

Maak een afspraak Bekijk ons stappenpan 'Bedrijf starten'

Lees ook

Zo helpen wij startende ondernemers

Alles over een bedrijf starten op een rij