Wat is startersaftrek?

Bent u startende ondernemer? Dan maakt u in de eerste jaren veel extra kosten. Om u een eindje op weg te helpen, is er de startersaftrek. Deze aftrekpost is een aanvulling op de zelfstandigenaftrek, waardoor u nog minder belasting hoeft te betalen. Zo werkt het.

Voordat u de deuren van uw eigen bedrijf opent, moet u flink wat inkopen doen. Misschien heeft u klusmateriaal nodig, of machines, een bedrijfsauto of laptop? Misschien moet u wel een complete voorraad aanleggen, bijvoorbeeld als u een winkel wilt beginnen. Alles bij elkaar kan het behoorlijk in de papieren lopen. Daarom helpt de overheid beginnende ondernemers een handje met de startersaftrek. In de eerste jaren dat uw bedrijf bestaat, hoeft u minder belasting te betalen.

Startersaftrek: aanvulling op zelfstandigenaftrek

Als ondernemer betaalt u belasting over de winst die u maakt. Om ondernemerschap te stimuleren, zijn er een aantal aftrekposten speciaal voor zelfstandigen. Die aftrekposten mag u van uw winst aftrekken. Zo wordt u winst lager, en betaalt u minder belasting.

Een belangrijke aftrekpost is de zelfstandigenaftrek van €6.310 (2022). Startende ondernemers mogen die zelfstandigenaftrek ook nog verhogen met de startersaftrek. Die twee kun je dus niet los zien van elkaar, dat is belangrijk om te weten.

De startersaftrek is een vast bedrag van €2.123. Ondernemers mogen in de eerste vijf jaar dat hun bedrijf bestaat in totaal drie keer de startersaftrek toepassen. Het bedrag van €2.123 mag u dus extra van uw winst aftrekken. Mooi meegenomen, want hierdoor wordt het bedrag waarover u belasting moet betalen een stuk lager. De zelfstandigenaftrek kunt u als ondernemer dus altijd toepassen, maar in drie van de vijf eerste jaren van uw onderneming mag u dat bedrag verhogen met de startersaftrek (€2.123).

Wat zijn de voorwaarden?

  • U bent zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst
  • U besteedt jaarlijks minimaal 1.225 uur aan uw onderneming
  • U bent nog niet langer dan 5 jaar ondernemer
  • Aan het begin van het kalenderjaar heeft u de AOW-leeftijd nog niet bereikt
  • U heeft in de afgelopen vijf jaar niet vaker dan twee keer zelfstandigenaftrek toegepast
  • U heeft de startersaftrek nog niet drie keer toegepast

Hulp nodig?

Als u net begint met uw bedrijf heeft u vast andere dingen aan uw hoofd dan de belastingaangifte. Toch kan het u een hoop geld schelen als u goed op de hoogte bent van de fiscale voordelen. Wilt u meer weten over de starters- of zelfstandigenaftrek? Of heeft u hulp nodig bij het doen van belastingaangifte? Neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.