Zakelijk verzekeren

  • Inzicht in de meest gekozen zakelijke verzekeringen
  • Ontdek welke verzekeringen je nodig hebt voor jezelf
  • Je adviseur bij jou in de buurt helpt je graag bij jouw zakelijke verzekeringen

Maak een afspraak

Als ondernemer is het verstandig om je te verzekeren tegen zakelijke risico’s. De zelfstandig adviseurs van RegioBank helpen je daar graag bij. Benieuwd welke verzekeringen er zijn voor jou en je bedrijf? We zetten de belangrijkste zakelijke verzekeringen op een rij.

Welke zakelijke verzekeringen moet ik afsluiten?

De ene ondernemer is de andere niet. Welke zakelijke verzekeringen voor jou relevant zijn, hangt dus af van je situatie. Bekijk goed welke risico’s er spelen bij de activiteiten van jouw bedrijf, en welke verzekeringen er zijn voor als het misgaat. Je zelfstandig adviseur helpt je graag om te bepalen welke verzekeringen bij jouw onderneming passen.

Maak een afspraak Vind een adviseur in de buurt

Goed om te weten

RegioBank biedt zelf geen verzekeringen aan. Maar veel van onze zelfstandig adviseurs zijn gespecialiseerd in verzekeringen. Bij hen ben je dus aan het juiste adres voor je bedrijfsverzekeringen.

Wat zijn de meest gekozen zakelijke verzekeringen?

Dit zijn de bedrijfsverzekeringen die het vaakst worden afgesloten door kleinzakelijke ondernemers:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering: dekt aansprakelijkheid voor schade aan spullen of mensen.

  2. Rechtsbijstandverzekering: verzekert je van juridisch advies en hulp bij zakelijke conflicten.

  3. Inboedel/inventarisverzekering: dekt beschadiging en diefstal van zaken in je pand, zoals machines en computers.

  4. Bedrijfsschadeverzekering: dekt financiële lasten als je bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld brand.

  5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering: zorgt voor inkomen wanneer je (langdurig) niet kunt werken.

Aansprakelijkheidsverzekering

Heb je tijdens je werk per ongeluk spullen van iemand anders beschadigd? Of iemand verwond? Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je de zakelijke aansprakelijkheid voor schade die is toegebracht door jezelf, je producten of je werknemers.

Voor ondernemers zijn er 2 soorten aansprakelijkheidsverzekeringen:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering dekt schade aan spullen (materiële schade), schade aan personen (letselschade) en schade die indirect ontstaat door een ongeluk (financiële gevolgschade).

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering dekt schade door beroepsfouten. Voor bepaalde beroepsgroepen, zoals artsen, advocaten, accountants en architecten, is deze verzekering verplicht. Ben je consultant of adviseur? Ook dan is het verstandig om deze verzekering af te sluiten. Een beroepsfout kan namelijk leiden tot grote financiële schade.

Rechtsbijstandverzekering

Een klant die je factuur niet wil betalen? Verschil van mening met een leverancier over de inhoud van een contract? Een zakelijke rechtsbijstandverzekering geeft je recht op juridisch advies en hulp bij conflicten met klanten, leveranciers of werknemers.

Inboedelverzekering/inventarisverzekering

Stel: het gereedschap dat je gebruikt voor je werk, raakt beschadigd bij brand. Of kasten en bureaus lopen schade op tijdens een inbraak. In zulke gevallen biedt een zakelijke inboedel- of inventarisverzekering dekking. Sommige verzekeraars hebben ook een losse verzekering voor elektronische apparatuur.

Goed om te weten

Werk je vanuit huis? Dan is een particuliere inboedelverzekering meestal voldoende. Vraag je verzekeraar naar de voorwaarden.

Voor zakelijke voorraden heb je altijd een voorraadverzekering nodig, ook als de voorraad thuis staat. Soms is zo’n voorraadverzekering onderdeel van de zakelijke inboedelverzekering.

Bedrijfsschadeverzekering

Brand of waterschade kan je bedrijf stilleggen. Maar ook als je omzet stopt, lopen lasten als de huur en salarissen door. Met een bedrijfsschadeverzekering zorg je dat je dit soort vaste kosten kunt blijven betalen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Kun je door ziekte of een ongeval tijdelijk niet werken? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je ook in dat geval rekenen op inkomen.

Welke zakelijke verzekeringen zijn er nog meer?

Afhankelijk van je bedrijfssituatie zijn ook de volgende verzekeringen relevant.

Opstalverzekering/gebouwenverzekering

Heb je een eigen bedrijfspand? Kies dan voor een opstalverzekering, ook wel gebouwenverzekering genoemd. Die dekt schade aan je pand door bijvoorbeeld brand of inbraak.

Zakelijke autoverzekering

Als je een auto of bestelbus hebt op naam van je bedrijf, dan is een zakelijke autoverzekering verplicht. Heb je het voertuig privé gekocht, maar ligt het aantal zakelijke kilometers boven een bepaalde limiet? Ook dan moet je bij veel verzekeraars een zakelijke autoverzekering afsluiten.

Verzuimverzekering

Heb je personeel in dienst? Neem dan een verzuimverzekering. Wordt een werknemer (langdurig) ziek, dan zijn de kosten voor het doorbetalen van het loon gedekt.

Transportverzekering

Wanneer je een product verstuurt, ben je als verzender verantwoordelijk voor beschadiging of diefstal van het product tijdens transport en opslag. Een transportverzekering biedt dekking voor dit soort situaties.

Compagnonsverzekering

De compagnonsverzekering zorgt voor een uitkering bij overlijden van je zakenpartner. Zo kun je het bedrijf voortzetten.

Cyberverzekering

Word je slachtoffer van een cyberincident? Een cyberverzekering beschermt tegen de kosten die daaruit voortvloeien.

Welke verzekeringen heb ik als ondernemer nodig voor mezelf?

Om te beginnen is dat de Arbeidsongeschiktheidsverzekering, die we hierboven al noemden. Daarnaast zijn de volgende verzekeringen goed om te overwegen.

Overlijdensrisicoverzekering

Wie in loondienst werkt, heeft recht op een nabestaandenpensioen. Dit wordt bij overlijden uitgekeerd aan partner en kinderen. Het nabestaandenpensioen geldt niet voor ondernemers. Voor jou is het dus belangrijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiermee zorg je voor een uitkering aan je partner en kinderen.

Pensioenverzekering of banksparen

Vanaf een bepaalde leeftijd heb je recht op AOW. Regel je als ondernemer niets, dan krijg je alleen deze basisuitkering. Het is dus belangrijk om een aanvullend pensioen op te bouwen, boven op je AOW. Dat kan via een pensioenverzekering, maar ook via banksparen.

Fiscaalaantrekkelijk sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening van RegioBank spaar of beleg je eenvoudig, flexibel én met belastingvoordeel voor een aanvulling op je AOW. Zo geniet je straks ook als ondernemer of zzp’er van een zorgeloze oudedag.

Meer over pensioensparen of beleggen voor zelfstandigen

Meer weten over zakelijke verzekeringen?

Welke bedrijfsverzekeringen voor jou als ondernemer relevant zijn, hangt af van je situatie. Eén ding is zeker: zakelijke risico’s worden niet gedekt door je particuliere verzekeringen. Belangrijk dus om bedrijfsverzekeringen af te sluiten. Je zelfstandig adviseur is thuis in verzekeringen, kent je onderneming en vertelt graag welke verzekeringen passen bij jou en je bedrijf.

Maak een afspraak Vind een adviseur in de buurt

Lees ook

Bedrijf starten? Bekijk het stappenplan

Groeien met je bedrijf

Bekijk wat andere klanten over ons vertellen