Zakelijk verzekeren

De belangrijkste verzekeringen voor ondernemers

Als ondernemer is het verstandig om u te verzekeren tegen zakelijke risico’s. De Zelfstandig Adviseurs van RegioBank helpen u daar graag bij. Benieuwd welke verzekeringen er zijn voor u en uw bedrijf? We zetten de belangrijkste zakelijke verzekeringen op een rij.

Welke zakelijke verzekeringen moet ik afsluiten?

De ene ondernemer is de andere niet. Welke zakelijke verzekeringen voor u relevant zijn, hangt dus af van uw situatie. Bekijk goed welke risico’s er spelen bij de activiteiten van uw bedrijf, en welke verzekeringen er zijn voor als het misgaat. Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag om te bepalen welke verzekeringen bij uw onderneming passen.

Wat zijn de meest gekozen zakelijke verzekeringen?

Dit zijn de bedrijfsverzekeringen die het vaakst worden afgesloten door kleinzakelijke ondernemers:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering: dekt aansprakelijkheid voor schade aan spullen of mensen.

  2. Rechtsbijstandverzekering: verzekert u van juridisch advies en hulp bij zakelijke conflicten.

  3. Inboedel/inventarisverzekering: dekt beschadiging en diefstal van zaken in uw pand, zoals machines en computers.

  4. Bedrijfsschadeverzekering: dekt financiële lasten als uw bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld brand.

  5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering: zorgt voor inkomen wanneer u (langdurig) niet kunt werken.

Aansprakelijkheidsverzekering

Heeft u tijdens uw werk per ongeluk spullen van iemand anders beschadigd? Of iemand verwond? Met een aansprakelijkheidsverzekering verzekert u de zakelijke aansprakelijkheid voor schade die is toegebracht door uzelf, uw producten of uw werknemers.

Voor ondernemers zijn er 2 soorten aansprakelijkheidsverzekeringen:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering dekt:

  • Schade aan spullen (materiële schade): bijvoorbeeld als de laptop van een klant kapotgaat doordat u koffie morst.
  • Schade aan personen (letselschade): bijvoorbeeld als een bezoeker struikelt over een object in uw bedrijf en gewond raakt.
  • Schade die indirect ontstaat door een ongeluk (financiële gevolgschade): bijvoorbeeld als iemand langere tijd niet kan werken en hierdoor minder inkomen heeft.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering dekt schade door beroepsfouten. Voor bepaalde beroepsgroepen, zoals artsen, advocaten, accountants en architecten, is deze verzekering verplicht. Bent u consultant of adviseur? Ook dan is het verstandig om deze verzekering af te sluiten. Een beroepsfout kan namelijk leiden tot grote financiële schade.

Rechtsbijstandsverzekering

Een klant die uw factuur niet wil betalen? Verschil van mening met een leverancier over de inhoud van een contract? Een zakelijke rechtsbijstandverzekering geeft u recht op juridisch advies en hulp bij conflicten met klanten, leveranciers of werknemers.

Inboedelverzekering/inventarisverzekering

Stel: het gereedschap dat u gebruikt voor uw werk, raakt beschadigd bij brand. Of kasten en bureaus lopen schade op tijdens een inbraak. In zulke gevallen biedt een zakelijke inboedel- of inventarisverzekering dekking. Sommige verzekeraars hebben ook een losse verzekering voor elektronische apparatuur.

Goed om te weten

Werkt u vanuit huis? Dan is een particuliere inboedelverzekering meestal voldoende. Vraag uw verzekeraar naar de voorwaarden.

Voor zakelijke voorraden heeft u altijd een voorraadverzekering nodig, ook als de voorraad thuis staat. Soms is zo’n voorraadverzekering onderdeel van de zakelijke inboedelverzekering.

Bedrijfsschadeverzekering

Brand of waterschade kan uw bedrijf stilleggen. Maar ook als uw omzet stopt, lopen lasten als de huur en salarissen door. Met een bedrijfsschadeverzekering zorgt u dat u dit soort vaste kosten kunt blijven betalen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Kunt u door ziekte of een ongeval tijdelijk niet werken? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt u ook in dat geval rekenen op inkomen.

Welke bedrijfsverzekeringen zijn er nog meer?

Afhankelijk van uw bedrijfssituatie zijn ook de volgende verzekeringen relevant.

Opstalverzekering/gebouwenverzekering

Heeft u een eigen bedrijfspand? Kies dan voor een opstalverzekering, ook wel gebouwenverzekering genoemd. Die dekt schade aan uw pand door bijvoorbeeld brand of inbraak.

Zakelijke autoverzekering

Als u een auto of bestelbus heeft op naam van uw bedrijf, dan is een zakelijke autoverzekering verplicht. Heeft u het voertuig privé gekocht, maar ligt het aantal zakelijke kilometers boven een bepaalde limiet? Ook dan moet u bij veel verzekeraars een zakelijke autoverzekering afsluiten.

Verzuimverzekering

Heeft u personeel in dienst? Neem dan een verzuimverzekering. Wordt een werknemer (langdurig) ziek, dan zijn de kosten voor het doorbetalen van het loon gedekt.

Transportverzekering

Wanneer u een product verstuurt, bent u als verzender verantwoordelijk voor beschadiging of diefstal van het product tijdens transport en opslag. Een transportverzekering biedt dekking voor dit soort situaties.

Compagnonsverzekering

De compagnonsverzekering zorgt voor een uitkering bij overlijden van uw zakenpartner. Zo kunt u het bedrijf voortzetten.

Cyberverzekering

Wordt u slachtoffer van een cyberincident? Een cyberverzekering beschermt tegen de kosten die daaruit voortvloeien.

Welke verzekeringen heb ik als ondernemer nodig voor mezelf?

Om te beginnen is dat de Arbeidsongeschiktheidsverzekering, die we hierboven al noemden. Daarnaast zijn de volgende verzekeringen goed om te overwegen.

Overlijdensrisicoverzekering

Wie in loondienst werkt, heeft recht op een nabestaandenpensioen. Dit wordt bij overlijden uitgekeerd aan partner en kinderen. Het nabestaandenpensioen geldt niet voor ondernemers. Voor u is het dus belangrijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiermee zorgt u voor een uitkering aan uw partner en kinderen.

Pensioenverzekering of banksparen

Vanaf een bepaalde leeftijd heeft u recht op AOW. Regelt u als ondernemer niets, dan krijgt u alleen deze basisuitkering. Het is dus belangrijk om een aanvullend pensioen op te bouwen, boven op uw AOW. Dat kan via een pensioenverzekering, maar ook via banksparen.

Fiscaalaantrekkelijk sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen

Met de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening van RegioBank spaart en belegt u eenvoudig, flexibel én met belastingvoordeel voor een aanvulling op uw AOW. Zo geniet u straks ook als ondernemer of zzp’er van een zorgeloze oude dag.

Meer over pensioensparen of beleggen voor zelfstandigen

Hoe kan mijn Zelfstandig Adviseur mij helpen?

Welke bedrijfsverzekeringen voor u relevant zijn, hangt af van uw situatie. Eén ding is zeker: zakelijke risico’s worden niet gedekt door uw particuliere verzekeringen. Belangrijk dus om bedrijfsverzekeringen af te sluiten. Uw Zelfstandig Adviseur is thuis in verzekeringen, kent uw onderneming en vertelt graag welke verzekeringen het best passen bij u en uw bedrijf.

Maak een afspraak Vind een adviseur bij u in de buurt

Goed om te weten

RegioBank biedt zelf geen verzekeringen aan. Maar veel van onze Zelfstandig Adviseurs zijn gespecialiseerd in verzekeringen. Bij hen bent u dus aan het juiste adres voor uw bedrijfsverzekeringen.