Financieel plan

Als startende ondernemer schrijft u een ondernemingsplan. Een onderdeel van dit ondernemingsplan is het financieel plan. Met een financieel plan onderbouwt u uw bedrijfsidee met cijfers. Dit geeft u een idee over de haalbaarheid van uw idee. Een financieel plan is ook handig als u een zakelijke financiering wilt aanvragen, bijvoorbeeld om te groeien met uw bedrijf. Aan de slag met uw financieel plan? Lees wat de belangrijkste onderdelen zijn en hoe u dit aanpakt. 

Het belang van een financieel plan

In het financieel plan vertaalt u uw bedrijfsidee in cijfers. In het plan berekent u of uw idee financieel haalbaar is. Ook onderzoekt u in het financieel plan of er een markt is voor uw plannen. Was uw plan nog niet zo concreet? Doordat u een financieel plan opstelt, worden uw plannen nog duidelijker. Voor uzelf, maar ook voor een eventuele geldverstrekker.

Zakelijke begrotingen in uw financieel plan

Het financieel plan dat u maakt bestaat standaard uit 4 deelbegrotingen. Dit zijn de liquiditeitsbegroting, exploitatiebegroting, investeringsbegroting en financieringsbegroting. Daarnaast is er nog een privébegroting. Dit is geen onderdeel van het financieel plan, maar wel belangrijk voor u als ondernemer. Hierin zet u uw eigen financiële situatie op een rijtje.

Liquiditeitsbegroting

Uw verwachte inkomsten en uitgaven voor een bepaalde periode staan in uw liquiditeitsbegroting. Meestal doet u een schatting per maand. Door deze schattingen heeft u een idee hoeveel geld er iedere maand van en naar uw bankrekening gaat. En kunt u inschatten of u voldoende middelen heeft om uw rekeningen te betalen. Of wanneer u het beste een investering kunt doen. Kortom, met een liquiditeitsbegroting komt u minder snel voor een verrassing te staan.

Exploitatiebegroting

In een exploitatiebegroting of resultatenbegroting zet u de verwachte omzet en kosten onder elkaar. Meestal over een periode van 3 jaar. Hoeveel omzet verwacht u de komende jaren? En welke kosten gaat u maken? Deze kosten haalt u van de verwachte omzet af. Daarmee wordt het duidelijk of u de komende jaren winst of verlies kunt verwachten.

Investeringsbegroting

Als ondernemer maakt u kosten voor bijvoorbeeld een bedrijfspand, machines of een vervoersmiddel. Deze investeringen zet u in de investeringsbegroting. Hierin staan alle investeringen die u verwacht in de eerste 3 jaar. Geef in uw plan aan wat deze investeringen gaan kosten en waarom ze belangrijk zijn voor uw onderneming.

Financieringsbegroting

Wat u nodig heeft staat in de investeringsbegroting. Hoe u aan het geld voor deze investeringen komt, staat in de financieringsbegroting. Een financiering kan op verschillende manieren. Met eigen vermogen, met een externe financiering, of een combinatie van beiden.

Privébegroting

Uw inkomsten en uitgaven zet u op een rijtje in uw privébegroting. Hoeveel geld heeft u per maand privé nodig, zodat u uw rekeningen kunt betalen? Dit geeft inzicht in hoeveel inkomsten u minimaal per maand nodig heeft. Zo kunt u kijken of u dit maandelijkse inkomen uit uw bedrijf aan uzelf kunt betalen.

Zakelijke financiering regelen

Het financieel plan is de cijfermatige onderbouwing van uw ondernemingsplan. Een goed financieel plan vergroot de kans op een financiering. Het geeft investeerders vertrouwen dat uw plannen succesvol zijn. Met een heldere presentatie van het ondernemingsplan en financieel plan maakt u dit duidelijk.

Zakelijke financiering bij RegioBank

Ook bij RegioBank kunt u terecht voor een zakelijke financiering. Met ons Rekening-courant Krediet kunt u tot een afgesproken bedrag rood staan op uw zakelijke rekening. Zoekt u een financiering voor uw bedrijfspand? Dan kunt u een Bedrijfshypotheek afsluiten. Een Zelfstandig Adviseur bij u in de buurt denkt graag met u mee over uw financieringsopties. 

Goed om te weten: ons Rekening-courant Krediet en Bedrijfshypotheek bieden we aan aan ondernemers die minimaal 2 jaar ondernemen en jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar kunnen aanleveren. Komt u niet in aanmerking, dan kunnen wij u doorverwijzen naar alternatieven voor zakelijk lenen.

Voorbeeld van een financieel plan

Een voorbeeld van een financieel plan helpt u met een snellere start van uw eigen plan. Op de website van Qredits staan verschillende templates die u kunt gebruiken voor het schrijven van uw eigen financieel plan. 

Heeft u vragen over een zakelijke financiering?

Bent u benieuwd naar de zakelijke financieringsmogelijkheden bij RegioBank? Een Zelfstandig Adviseur bij u in de buurt helpt u graag in een persoonlijk gesprek. 

Maak een afspraak met een Zelfstandig Adviseur

Lees ook

Zakelijke financiering: de mogelijkheden op een rij

Marketingbudget - onderdeel van uw marketingplan

Een eigen bedrijf starten