Resultatenrekening opstellen


Een goede resultatenrekening is van belang om overzicht te houden over je bezittingen, schulden en het eigen vermogen van je bedrijf. Wij nemen je mee in wat een resultatenrekening is en hoe je deze opstelt

Wat is een resultatenrekening?

De resultatenrekening is een verplicht onderdeel van de jaarrekening waarop de opbrengsten en kosten staan vermeld. Het totaal hiervan laat de winst of het verlies van de onderneming zien.

Winst- en verliesrekening of exploitatierekening

Omdat een resultatenrekening de winst of het verlies van een onderneming laat zien, wordt de resultatenrekening ook wel een winst- en verliesrekening of exploitatierekening genoemd.

Een resultatenrekening opstellen: wat staat erin?

Op een resultatenrekening vermeld je alle opbrengsten en kosten van het afgelopen jaar. Onder opbrengsten vallen bijvoorbeeld omzet, ontvangen subsidies, vergoedingen en btw die je terugkrijgt. De kosten kunnen bestaan uit personeelskosten, afschrijvingen en investeringen. Onderaan de streep trek je de kosten van de opbrengsten af. Dit is je bedrijfsresultaat. Valt je bedrijfsresultaat positief uit dan heb je winst gemaakt. Valt je bedrijfsresultaat negatief uit, omdat je kosten hoger waren dan je opbrengsten, dan maakte je verlies.

Modellen voor opstellen resultatenrekening

Je kunt een resultatenrekening op verschillende manieren opstellen. Het functioneel model en het categoraal model zijn de bekendste. Dit zijn ook de modellen waar de Kamer van Koophandel mee werkt.

Functioneel model

Als je de resultatenrekening volgens het functioneel model opstelt, geef je bovenaan eerst de netto omzet weer en trek je daarna 1 voor 1 alle kosten daarvan af. Zo bereken je de brutomarge. Een functionele indeling is de meest bekende vorm en geeft inzicht in de baten en lasten per activiteit en is daarom meer geschikt voor een handelsbedrijf.

Categoraal model

In een resultatenrekening volgens het categoraal model staan de opbrengsten en kosten onderverdeeld in categorieën. Zo kun je inkoopkosten, opslagkosten, materiaalkosten en salariskosten onderbrengen in de categorie ‘kostprijs van de omzet’. Vervolgens trek je alle kosten per categorie af van de opbrengsten. Het categorale model is bijvoorbeeld geschikt voor een productiebedrijf. 

Winst- en verliesrekening voorbeeld

Bekijk de voorbeelden van het functionele en het categorale model voor het opstellen van de resultatenrekening. De voorbeelden komen van de Kamer van Koophandel.

Is een resultatenrekening verplicht?

De resultatenrekening en de balans vormen samen de jaarrekening van je bedrijf. Voor bijvoorbeeld bv's is een resultatenrekening en balans verplicht. Een eenmanszaak is daarentegen niet verplicht een resultatenrekening op te stellen.

Het verschil tussen een resultatenrekening en een balans

Naast een resultatenrekening maak je voor je onderneming meestal ook een balans op. Een resultatenrekening maak je vaak aan het einde van het jaar op waarin je alle opbrengsten afzet tegen de gemaakte kosten. Een balans is een momentopname en geeft de verhouding van je bezittingen en schulden weer.

Je adviseur helpt je graag

Onze zelfstandig adviseurs zijn vaak zelf ook ondernemer en weten wat er speelt in de buurt. Een fijne gesprekspartner dus om je ondernemersdromen en zorgen mee te bespreken. Kom dus vooral langs om kennis te maken en te zien hoe zij je kunnen helpen om je bedrijf te laten groeien.

Maak vrijblijvend een afspraak Vind een adviseur bij jou in de buurt

Lees meer

Over het laten groeien van je bedrijf

Balans opstellen

Handig: koppel je boekhoudpakket