Voorraadfinanciering

Op deze pagina leest u meer over  voorraadfinanciering. Dankzij deze financiering krijgt u de ruimte om te kunnen investeren in uw bedrijf wanneer u vermogen nodig heeft om uw voorraad te financieren.

Wat is voorraadfinanciering?

Voorraadfinanciering is een manier om voorraad te financieren als u geen eigen geld beschikbaar heeft om producten in te kopen. U ontvangt dan een bedrag van de bank waarmee u uw voorraad in kunt kopen. Dat bedrag is meestal gelijk aan de inkoopwaarde of iets lager. Als u een doorlopende financiering nodig heeft, omdat u vaker voorraden moet inkopen, kunt u kiezen voor een zakelijk krediet. Heeft u eenmalig een groter bedrag nodig om bijvoorbeeld in één keer groot in te kopen? Dan is een zakelijke lening geschikter.

De ijzeren voorraad van uw onderneming

Het minimumbedrag aan voorraad wat u nodig heeft om uw zaak draaiende te houden, is de ijzeren voorraad van uw onderneming. Om deze op peil te houden, kunt u een doorlopende financiering afsluiten in de vorm van een zakelijk krediet. Voor de uitverkoop of verkoop van seizoensproducten heeft u misschien meer voorraad nodig dan normaal. Deze pieken kunt u ook financieren met een kortlopende zakelijke lening.

Hoe werkt voorraadfinanciering?

Om een voorraadfinanciering aan te vragen, moet u natuurlijk eerst weten hoeveel financiering u nodig heeft. Bepaal daarom eerst welk bedrag u nodig heeft om uw voorraad in te kopen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de waarde van uw voorraad als u de looptijd van de lening bepaalt. Uw voorraad wordt na verloop van tijd namelijk steeds minder waard. Zeker bij seizoensgebonden of beperkt houdbare producten.

Doorlopende voorraadfinanciering

Als u een doorlopende financiering in de vorm van een zakelijk krediet aanvraagt, staat er een bedrag voor u gereserveerd bij de bank, waar u geld van op kunt nemen wanneer u dat nodig heeft. RegioBank biedt u hiervoor het Rekening-courant Krediet. 

Eenmalige voorraadfinanciering

Kiest u voor een eenmalige financiering in de vorm van een zakelijke lening? Bepaal dan eerst hoe snel u de in te kopen voorraad denkt te verkopen. Verwacht u de voorraad snel te verkopen? Kies dan voor een kortere looptijd, omdat u de lening snel verwacht af te lossen. Denkt u nog wel even met de voorraad te blijven zitten? Dan is het verstandiger om een lening aan te vragen met een langere looptijd. Als uw aanvraag voor de lening is goedgekeurd, krijgt u het bedrag voor uw voorraad op uw rekening gestort waarmee u uw voorraad kunt inkopen. U lost dan elke maand een gedeelte van de lening met rente af. Heeft u deze voorraad verkocht? Dan kunt u de lening meestal in één keer of vervroegd aflossen. Check daarom op voorhand goed de voorwaarden voor het vervroegd aflossen van uw lening.

Voordelen van voorraadfinanciering

Voorraadfinanciering kan goed van pas komen als u in een bepaalde periode extra voorraad wil inkopen, maar de financiële middelen niet heeft.

Financieren van voorraad wanneer u het nodig heeft

U kunt voorraadfinanciering gebruiken wanneer u dat het meest nodig heeft. Bijvoorbeeld als u seizoensproducten in wil kopen, voordeel kunt behalen door groot in te kopen, uw zaak uit gaat breiden of een nieuw merk of nieuwe lijn wil inkopen.

Uw bedrijf sneller laten groeien

Door de voorraad van uw onderneming te financieren, kunt u genoeg producten verkopen om uw zaak draaiende te houden en heeft u extra omzet. Daardoor heeft u misschien nog financiële ruimte over om extra investeringen te doen zodat u uw bedrijf kunt laten groeien.

Winstgevendheid vergroten

Als u de gefinancierde voorraad weer verkoopt heeft u extra omzet. Als u daarnaast geen extra kosten heeft, vergroot dat ook de winstgevendheid van uw onderneming.

Nadelen van voorraadfinanciering

Aan het financieren van uw voorraad zijn ook nadelen verbonden zoals de extra kosten die erbij komen kijken.

Extra financiële verplichtingen

Het grootste nadeel van voorraadfinanciering is dat u een lening afsluit die extra kosten met zich meebrengt. Zo moet u elke maand rente en, afhankelijk van het soort lening, ook aflossing betalen. Bekijk daarom voor het afsluiten van de lening of het krediet goed of u dit kunt betalen.

Waardevermindering van uw voorraad

Houd er rekening mee dat uw voorraad minder waard wordt na verloop van tijd. Als u de gefinancierde voorraad niet meer met marge kunt verkopen door een waardevermindering, kan dit zorgen voor verlies en daardoor extra kosten. Check dus goed hoeveel uw voorraad over tijd nog waard is, vooral bij seizoensproducten en producten die een beperkte houdbaarheid hebben. Bij het uitzoeken van een geschikte financiering is het in dat geval verstandig om een voorraadfinanciering met een kortere looptijd te kiezen om extra kosten te voorkomen. Want anders betaalt u nog rente terwijl uw voorraad geen waarde meer heeft.

Uw voorraad financieren met ons Rekening-courant Krediet

Bij RegioBank kunt u een zakelijk Rekening-courant Krediet afsluiten om uw voorraad te financieren. U kunt hierbij rood staan tot € 50.000, flexibel geld opnemen en terugstorten en het krediet dagelijks opzeggen als u de financiering niet meer nodig heeft. Voordat u het krediet aanvraagt, bespreekt u met uw Zelfstandig Adviseur hoeveel u kunt lenen op basis van uw jaaromzet. Uw krediet wordt dan gekoppeld aan uw zakelijke rekening. Heeft u deze nog niet? Dan vragen wij deze eenvoudig voor u aan. U kunt een zakelijk krediet bij RegioBank aanvragen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Uw onderneming is minimaal 2 jaar oud en u kunt jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar aanleveren
  • Uw bedrijf is gevestigd in Nederland en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • Uw onderneming telt maximaal 49 werknemers
  • Uw onderneming is een eenmanszaak, vof, maatschap of bv
  • U heeft geen negatieve BKR-registraties
  • Uw bedrijfsactiviteiten passen binnen ons duurzaamheidsbeleid . Lees meer over welke sectoren wij uitsluiten.

Uw voorraadfinanciering regelen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van voorraadfinanciering bij RegioBank? Of heeft u vragen over ons zakelijk krediet? Onze persoonlijk adviseurs, bij u de buurt, denken graag met u mee.

Maak een vrijblijvende afspraak

Meer lezen

Rekening-courant Krediet: ons zakelijk krediet

Debiteurenfinanciering: financiering van openstaande facturen

Zakelijke financiering: extra geld voor uw onderneming