Voorraadfinanciering


Op deze pagina lees je meer over voorraadfinanciering. Dankzij deze financiering krijg je de ruimte om te kunnen investeren in je bedrijf wanneer je vermogen nodig hebt om je voorraad te financieren.

Wat is voorraadfinanciering?

Voorraadfinanciering is een manier om voorraad te financieren als je geen eigen geld beschikbaar hebt om producten in te kopen. Je ontvangt dan een bedrag van de bank waarmee je je voorraad in kunt kopen. Dat bedrag is meestal gelijk aan de inkoopwaarde of iets lager. Als je een doorlopende financiering nodig hebt, omdat je vaker voorraden moet inkopen, kun je kiezen voor een zakelijk krediet. Heb je eenmalig een groter bedrag nodig om bijvoorbeeld in 1 keer groot in te kopen? Dan is een zakelijke lening geschikter.

De ijzeren voorraad van je onderneming

Het minimumbedrag aan voorraad wat je nodig hebt om je zaak draaiende te houden, is de ijzeren voorraad van je onderneming. Om deze op peil te houden, kun je een doorlopende financiering afsluiten in de vorm van een zakelijk krediet. Voor de uitverkoop of verkoop van seizoensproducten heb je misschien meer voorraad nodig dan normaal. Deze pieken kun je ook financieren met een kortlopende zakelijke lening.

Hoe werkt voorraadfinanciering?

Om een voorraadfinanciering aan te vragen, moet je natuurlijk eerst weten hoeveel financiering je nodig hebt. Bepaal daarom eerst welk bedrag je nodig hebt om je voorraad in te kopen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de waarde van je voorraad als je de looptijd van de lening bepaalt. Je voorraad wordt na verloop van tijd namelijk steeds minder waard. Zeker bij seizoensgebonden of beperkt houdbare producten.

Doorlopende voorraadfinanciering

Als je een doorlopende financiering in de vorm van een zakelijk krediet aanvraagt, staat er een bedrag voor je gereserveerd bij de bank, waar je geld van op kunt nemen wanneer je dat nodig hebt. RegioBank biedt je hiervoor het Rekening-courant Krediet. 

Eenmalige voorraadfinanciering

Kies je voor een eenmalige financiering in de vorm van een zakelijke lening? Bepaal dan eerst hoe snel je de in te kopen voorraad denkt te verkopen. Verwacht je de voorraad snel te verkopen? Kies dan voor een kortere looptijd, omdat je de lening snel verwacht af te lossen. Denk je nog wel even met de voorraad te blijven zitten? Dan is het verstandiger om een lening aan te vragen met een langere looptijd. Als je aanvraag voor de lening is goedgekeurd, krijg je het bedrag voor je voorraad op je rekening gestort waarmee je je voorraad kunt inkopen. Je lost dan elke maand een gedeelte van de lening met rente af. Heb je deze voorraad verkocht? Dan kun je de lening meestal in 1 keer of vervroegd aflossen. Check daarom op voorhand goed de voorwaarden voor het vervroegd aflossen van je lening.

Voordelen van voorraadfinanciering

Voorraadfinanciering kan goed van pas komen als je in een bepaalde periode extra voorraad wilt inkopen, maar de financiële middelen niet hebt.

  • Financieren van voorraad wanneer je het nodig hebt: je kunt voorraadfinanciering gebruiken wanneer je dat het meest nodig hebt. Bijvoorbeeld als je seizoensproducten in wilt kopen, voordeel kunt behalen door groot in te kopen, je zaak uit gaat breiden of een nieuw merk of nieuwe lijn wil inkopen.

  • Je bedrijf sneller laten groeien: door de voorraad van je onderneming te financieren, kun je genoeg producten verkopen om je zaak draaiende te houden en extra omzet te realiseren. Daardoor heb je misschien nog financiële ruimte over om extra investeringen te doen zodat je je bedrijf kunt laten groeien.

  • Winstgevendheid vergroten: als je de gefinancierde voorraad weer verkoopt heb je extra omzet. Als je daarnaast geen extra kosten hebt, vergroot dat ook de winstgevendheid van je onderneming.

Nadelen van voorraadfinanciering

Aan het financieren van je voorraad zijn ook nadelen verbonden zoals de extra kosten die erbij komen kijken.

  • Extra financiële verplichtingen: het grootste nadeel van voorraadfinanciering is dat je een lening afsluit die extra kosten met zich meebrengt. Zo moet je elke maand rente en, afhankelijk van het soort lening, ook aflossing betalen. Bekijk daarom voor het afsluiten van de lening of het krediet goed of je dit kunt betalen.

  • Waardevermindering van je voorraad: houd er rekening mee dat je voorraad minder waard wordt na verloop van tijd. Als je de gefinancierde voorraad niet meer met marge kunt verkopen door een waardevermindering, kan dit zorgen voor verlies en daardoor extra kosten. Check dus goed hoeveel je voorraad over tijd nog waard is, vooral bij seizoensproducten en producten die een beperkte houdbaarheid hebben. Bij het uitzoeken van een geschikte financiering is het in dat geval verstandig om een voorraadfinanciering met een kortere looptijd te kiezen om extra kosten te voorkomen. Want anders betaal je nog rente terwijl je voorraad geen waarde meer heeft.

Je voorraad financieren met ons Rekening-courant Krediet

Bij RegioBank kun je een zakelijk Rekening-courant Krediet afsluiten om je voorraad te financieren. Je kunt hierbij rood staan tot € 150.000, flexibel geld opnemen en terugstorten en het krediet dagelijks opzeggen als je de financiering niet meer nodig hebt. Voordat je het krediet aanvraagt, bespreek je met je zelfstandig adviseur hoeveel je kunt lenen op basis van je jaaromzet. Je krediet wordt gekoppeld aan je zakelijke rekening. Heb je deze nog niet? Dan vraagt je adviseur deze eenvoudig voor je aan.

Je voorraadfinanciering regelen

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van voorraadfinanciering bij RegioBank? Of heb je vragen over ons zakelijk krediet? Onze persoonlijk adviseurs, bij jou de buurt, denken graag met je mee.

Maak een vrijblijvende afspraak

Meer lezen

Rekening-courant Krediet: ons zakelijk krediet

Debiteurenfinanciering: financiering van openstaande facturen

Zakelijke financiering: extra geld voor je onderneming