Debiteurenfinanciering


Op deze pagina lees je meer over debiteurenfinanciering en hoe dit je kan helpen bij het financieren van openstaande facturen bij klanten.

Wat is debiteurenfinanciering?

Debiteurenfinanciering is een manier van financiering van openstaande facturen van klanten. Vanwege de lange betalingstermijn op openstaande facturen, kan het vaak een tijd duren voordat je klanten deze betalen. Een geldverstrekker (factoraar) kan deze facturen voorschieten, zodat je niet hoeft te wachten tot je klanten je betalen. Zo komt er geld vrij waardoor je openstaande rekeningen kunt betalen of andere investeringen kunt doen om je bedrijf te laten groeien.

Hoe werkt debiteurenfinanciering?

Bij debiteurenfinanciering koopt een externe partij je facturen over, zodat je niet hoeft te wachten op het geld van je klanten. Zo'n partij neemt het risico van je over en betaalt daarom een percentage van het openstaande factuurbedrag aan jou.

Factoring

Bij factoring koopt een factoringbedrijf je openstaande facturen op en neemt ook het contact met je klanten over, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt. Je klanten krijgen dan direct te maken met het factoringbedrijf, zonder dat jij ertussen zit. Dit kan mogelijk de klantrelatie verstoren. Tegenwoordig storten daarom steeds meer factoringbedrijven het benodigde geld op je rekening en hebben verder geen contact met je klanten, zodat je dit zelf af kunt handelen.

Rekening-courant Krediet

Een andere manier om je openstaande facturen te betalen is door middel van een zakelijk krediet. Dit krediet is het bedrag dat je rood kunt staan op je zakelijke rekening. Met het Rekening-courant Krediet van RegioBank mag je maximaal € 150.000 rood staan. Je kunt elke maand een deel van dit krediet opnemen -wanneer je wilt- om je openstaande facturen voor te schieten. Je betaalt dan rente over het opgenomen bedrag.

Voordelen van debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering is een uitkomst voor ondernemers die vaak lang moeten wachten op de betaling van klanten en dit geld wel direct nodig hebben.

Meer financiële ruimte

Doordat een externe partij je openstaande factoren betaalt, of doordat je gebruik maakt van een zakelijk krediet, heb je meer geld beschikbaar. Je hebt zo meer financiële ruimte om bijvoorbeeld andere openstaande rekeningen te betalen of om een investering te doen waardoor je je bedrijf kunt laten groeien.

Sneller beschikking over het geld wat je tegoed hebt

Door gebruik te maken van debiteurenfinanciering komt er vermogen vrij waar je anders vaak lang op moet wachten door lange betalingstermijnen. Je hebt hierdoor direct meer geld beschikbaar.

Minder afhankelijkheid van niet betalende debiteuren

Je komt ook minder snel in de problemen door wanbetalers of klanten die lang wachten met betalen als je debiteurenfinanciering toepast. Doordat je het geld van openstaande facturen direct binnenkrijgt, loop je niet het risico dat je andere rekeningen niet kunt betalen omdat je te lang op de betalingen van klanten moet wachten.

Het debiteurenbeheer uit handen nemen

Als je het debiteurenbeheer volledig uitbesteed aan een factoringbedrijf, inclusief de communicatie met klanten, heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Het factoringbedrijf koopt je openstaande factoren over én verzorgt hierbij het contact met je klanten. RegioBank werkt samen met factoringbedrijf Voldaan. Zij kopen je factoren op, storten het geld op je rekening en nemen contact op met je klanten voor de verdere betaling van je factoren.

Nadelen van debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering kan de ideale oplossing zijn voor de lange betalingstermijn en wanbetalers, maar deze vorm van financiering heeft ook nadelen.

Minder controle over het debiteurenbeheer

Bij het volledig uitbesteden van je debiteurenbeheer heb je minder controle over dit proces. Als een factoringbedrijf ook het klantcontact van je overneemt, heb je geen invloed meer op de communicatie met de betrokken klanten en kan dit mogelijk de klantrelatie verstoren.

Verbonden kosten factoring en krediet

Aan het gebruik van debiteurenfinanciering zijn ook kosten verbonden. Als je een factoringbedrijf inschakelt, betaal je meestal een klein percentage van het totale factuurbedrag dat je opneemt. Als je jouw Rekening-courant Krediet gebruikt voor je debiteurenfinanciering, betaal je elke maand rente over het opgenomen bedrag. Check daarom vooraf goed of je deze kosten kunt betalen.

Je debiteuren financieren

Bij RegioBank kun je jouw debiteuren financieren via factoringbedrijf Voldaan. Zij kopen je facturen op, zodat je direct de beschikking hebt over je geld. Je ontvangt binnen 24 uur het geld voor je openstaande facturen. Zij gaan vervolgens zorgvuldig met de afhandeling van jouw facturen om, zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken. Je kunt er ook voor kiezen om je uitstaande facturen te financieren met een Rekening-courant krediet van RegioBank. Zo handel je zelf de facturen met je klanten af.

Maak een afspraak

Wil je meer weten over ons Rekening-courant Krediet? Of over de mogelijkheden van debiteurenfinanciering via Voldaan? Een persoonlijk adviseur bij jou in de buurt helpt je graag.

Maak vrijblijvend een afspraak

Meer informatie over financieringen

Zakelijk lenen bij RegioBank

Objectfinanciering

Zakelijke financiering: mogelijkheden