Debiteurenfinanciering

Op deze pagina leest u meer over debiteurenfinanciering en hoe dit u kan helpen bij het financieren van openstaande facturen bij klanten.

Wat is debiteurenfinanciering?

Debiteurenfinanciering is een manier van financiering van openstaande facturen van klanten. Vanwege de lange betalingstermijn op openstaande facturen, kan het vaak een tijd duren voordat uw klanten deze betalen. Een geldverstrekker (factoraar) kan deze facturen voorschieten, zodat u niet hoeft te wachten tot uw klanten u betalen. Zo komt er geld vrij waardoor u openstaande rekeningen kunt betalen of andere investeringen kunt doen om uw bedrijf te laten groeien.

Hoe werkt debiteurenfinanciering?

Bij debiteurenfinanciering koopt een externe partij uw facturen over, zodat u niet hoeft te wachten op het geld van uw klanten. Zo'n partij neemt het risico van u over en betaalt daarom een percentage van het openstaande factuurbedrag aan u.

Factoring

Bij factoring koopt een factoringbedrijf uw openstaande facturen op en neemt ook het contact met uw klanten over, zodat u daar geen omkijken meer naar heeft. Uw klanten krijgen dan direct te maken met het factoringbedrijf, zonder dat u ertussen zit. Dit kan mogelijk de klantrelatie verstoren. Tegenwoordig storten daarom steeds meer factoringbedrijven het benodigde geld op uw rekening en hebben verder geen contact met uw klanten, zodat u dit zelf af kunt handelen.

Rekening-courant Krediet

Een andere manier om uw openstaande facturen te betalen is door middel van een zakelijk krediet. Dit krediet is het bedrag dat u rood kunt staan op uw zakelijke rekening. Met het Rekening-courant Krediet van RegioBank mag u maximaal € 50.000 rood staan. U kunt elke maand een deel van dit krediet opnemen -wanneer u wilt- om uw openstaande facturen voor te schieten. U betaalt dan rente over het opgenomen bedrag.

Voordelen van debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering is een uitkomst voor ondernemers die vaak lang moeten wachten op de betaling van klanten en dit geld wel direct nodig hebben.

Meer financiële ruimte

Doordat een externe partij uw openstaande factoren betaalt, of doordat u gebruik maakt van een zakelijk krediet, heeft u meer geld beschikbaar. U heeft zo meer financiële ruimte om bijvoorbeeld andere openstaande rekeningen te betalen of om een investering te doen waardoor uw bedrijf kunt laten groeien.

Sneller beschikking over het geld wat u tegoed heeft

Door gebruik te maken van debiteurenfinanciering komt er vermogen vrij waar u anders vaak lang op moet wachten door lange betalingstermijnen. U heeft hierdoor direct meer geld beschikbaar.

Minder afhankelijkheid van niet betalende debiteuren

U komt ook minder snel in de problemen door wanbetalers of klanten die lang wachten met betalen als u debiteurenfinanciering toepast. Doordat u het geld van openstaande facturen direct binnenkrijgt, loopt u niet het risico dat u andere rekeningen niet kunt betalen omdat u te lang op de betalingen van klanten moet wachten.

Het debiteurenbeheer uit handen nemen

Als u het debiteurenbeheer volledig uitbesteed aan een factoringbedrijf, inclusief de communicatie met klanten, heeft u er helemaal geen omkijken meer naar. Het factoringbedrijf koopt uw openstaande factoren over én verzorgt hierbij het contact met uw klanten. RegioBank werkt samen met factoringbedrijf Voldaan. Zij kopen uw factoren op, storten het geld op uw rekening en nemen contact op met uw klanten voor de verdere betaling van uw factoren.

Nadelen van debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering kan de ideale oplossing zijn voor de lange betalingstermijn en wanbetalers, maar deze vorm van financiering heeft ook nadelen.

Minder controle over het debiteurenbeheer

Bij het volledig uitbesteden van uw debiteurenbeheer heeft u minder controle over dit proces. Doordat een factoringbedrijf ook het klantcontact van u overneemt, heeft u geen invloed meer op de communicatie met de betrokken klanten en kan dit mogelijk de klantrelatie verstoren.

Verbonden kosten factoring en krediet

Aan het gebruik van debiteurenfinanciering zijn ook kosten verbonden. Als u een factoringbedrijf inschakelt, betaalt u meestal een klein percentage van het totale factuurbedrag dat u opneemt. Als u uw Rekening-courant Krediet gebruikt voor uw debiteurenfinanciering, betaalt u elke maand rente over het opgenomen bedrag. Check daarom vooraf goed of u deze kosten kunt betalen.

Uw debiteuren financieren

Bij RegioBank kunt u uw debiteuren financieren via factoringbedrijf Voldaan. Zij kopen uw facturen op, zodat u direct de beschikking heeft over uw geld. U ontvangt binnen een werkdag het geld voor uw openstaande facturen. Zij gaan vervolgens zorgvuldig met de afhandeling van uw facturen om, zodat u zich daar geen zorgen meer over hoeft te maken. U kunt er ook voor kiezen om uw uitstaande facturen te financieren met een Rekening-courant krediet van Regiobank. Zo handelt u zelf de facturen met uw klanten af.

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over ons Rekening-courant Krediet? Of over de mogelijkheden van debiteurenfinanciering via Voldaan? Een persoonlijk adviseur bij u in de buurt helpt u graag.

Maak vrijblijvend een afspraak

Meer informatie over financieringen

Zakelijk lenen bij RegioBank

Objectfinanciering

Zakelijke financiering: mogelijkheden