Bedrijf starten: 10 stappen om goed van start te gaan
Wil je een bedrijf starten? Wij helpen je graag verder aan de hand van een stappenplan. Van het opstellen van een ondernemingsplan tot het uitzoeken van vergunningen.
1. Ondernemingsplan opstellen
Als je een bedrijf wilt starten, begin je met een ondernemingsplan. In dit plan beschrijf je de onderneming die je wilt opzetten. Een ondernemingsplan kent verschillende vaste onderdelen zoals je persoonlijke gegevens, een businessplan, marktonderzoek, het financieel plan en een omschrijving van de benodigde verzekeringen en vergunningen. Dit plan heb je ook nodig als je een financiering bij de bank wilt aanvragen.
Meer over het opstellen van een ondernemingsplan
2. Financieel plan maken
Het financieel plan is onderdeel van je ondernemingsplan. Hierin beschrijf je hoe je jouw onderneming wilt financieren. Dit plan geeft inzicht in de haalbaarheid van je ondernemingsplannen en laat je ook aan de bank of andere financiers zien bij het aanvragen van een zakelijke financiering.
Meer over het opstellen van een financieel plan
Begrotingen in het financieel plan
Een financieel plan bestaat uit meerdere begrotingen:
- Investeringsbegroting: welke investeringen zijn nodig voor de start of groei van je bedrijf?
- Financieringsbegroting: hoe ga je alle benodigde investeringen betalen?
- Exploitatiebegroting: wat is je verwachte winst of verlies de komende jaren?
- Liquiditeitsbegroting: wat zijn de verwachte inkomsten en uitgaven (per kwartaal of maand)?
3. Bedrijfsnaam bedenken en inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Bij het starten van een eigen bedrijf hoort natuurlijk ook het bedenken van een bedrijfsnaam. Dit is de naam waaronder je je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel en die je gebruikt voor je facturen. Je kunt daarnaast ook een merknaam kiezen en registeren. Je kunt daarvoor niet elke naam gebruiken die je wilt. Aan het voeren van een bedrijfsnaam en merknaam zijn namelijk verschillende regels verbonden. Wij helpen je op weg met een aantal tips voor het bedenken van een bedrijfsnaam.
Meer over het bedenken van een bedrijfsnaam
4. Marketingplan opstellen
Na het kiezen van de naam, is het belangrijk om een marketingplan op te stellen. Hierin omschrijf je de markt, je doelgroep en hoe je deze doelgroep gaat bereiken. Het geeft je en financiers inzicht in de markt en je doelgroep, zodat je je bedrijfsvoering daarop aan kunt passen. Een marketingplan bestaat meestal uit een marktanalyse, marketingdoelstellingen, omschrijving van je doelgroep, de marketingmix, je marketingbudget en de bijbehorende planning.
Meer over het opstellen van een marketingplan
5. Een zakelijke rekening openen
Om je geldzaken voor je bedrijf te beheren heb je een zakelijke betaalrekening nodig. Zo heb je 1 rekening waar je al je zakelijke betalingen mee kunt doen en is het makkelijker om je zakelijke en privé-uitgaven gescheiden te houden. Daarnaast zorgt een zakelijke rekening voor een professionele uitstraling. Ontdek alle voordelen van een zakelijke rekening.
Meer over een zakelijke rekening openen
6. Algemene voorwaarden opstellen
In de algemene voorwaarden staan de algemene rechten en plichten van een bedrijf en haar klanten. Het opstellen ervan is niet verplicht. Toch kan het handig zijn om ze op te stellen zodat je bij een conflict hier op kunt terugvallen.
Meer over algemene voorwaarden opstellen
7. Het huren of kopen van een bedrijfspand
Als je voor je onderneming een fysieke ruimte nodig hebt, kun je een bedrijfsruimte huren of kopen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wat de best passende optie is, hangt af van je situatie. Zo vergt het kopen van een bedrijfspand een grote investering, maar geeft dit je wel zekerheid. Wil je de eerste jaren van je onderneming nog flexibel blijven? Dan is huren misschien een betere optie.
Meer over het huren of kopen van een bedrijfspand
8. Zakelijke financiering regelen
Als beginnend ondernemer heb je vaak veel investeringskosten en maak je weinig of zelfs geen winst. Omdat banken die zekerheid wel nodig hebben, kun je daarom alleen een lening aanvragen bij RegioBank als je al 2 jaar onderneemt. Is je onderneming jonger dan 2 jaar? Dan denken onze adviseurs ook graag met je mee naar de mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is een krediet bij Qredits.
Meer over zakelijke financiering
9. Relevante vergunningen aanvragen
Als ondernemer krijg je te maken met bedrijfsvergunningen. Er zijn verschillende vergunningen per branche en activiteit. Voor een Bed & Breakfast vraag je een andere vergunning aan dan wanneer je aan de slag gaat als loodgieter. Maar ook de gemeente waar je bent gevestigd, kan specifieke eisen stellen. Start je met je bedrijf? Zoek dan uit welke vergunningen je nodig hebt, wat de eisen zijn en hoelang een aanvraag duurt. Wij zetten de meest voorkomende vergunningen op een rij.
Meer over vergunningen voor je bedrijf
10. Een factuur maken voordat de eerste klanten komen
Voordat je jouw eerste klanten helpt, is het verstandig een proeffactuur op te stellen en de regels rondom facturering goed door te nemen. Zo moeten er altijd een aantal vaste onderdelen op een factuur staan en zijn er regels rondom de betalingstermijn en verjaring van facturen.
Meer over het opstellen van een factuur
Overige tips voor de start van je onderneming
Naast bovengenoemde stappen, komt er natuurlijk nog veel meer kijken bij het opzetten van je onderneming. Wij hebben andere handige tips voor het starten van je eigen bedrijf voor je op een rij gezet.
Bekijk onze tips voor het opstarten van je eigen bedrijf
Hulp van onze adviseurs
Onze zelfstandig adviseurs zijn vaak zelf ook ondernemer en denken dus graag met je mee als je een bedrijf wilt starten. Zij kunnen je alles vertellen over de producten en diensten die wij bieden aan ondernemers.
Onze producten en diensten voor kleinzakelijke ondernemers

Betalen
Zakelijke betaalrekening, creditcard, korting op een betaalautomaat, en meer.

Sparen en pensioen
Zakelijke spaarrekening en aanvullend pensioen opbouwen met belastingvoordeel.
Handig: heb je een zakelijke betaalrekening bij een andere bank? Je stapt eenvoudig over met de gratis Overstapservice.
Lees ook
Speciaal voor starters: de startersaftrek
Onze zakelijke betaaloplossingen
Je pensioen regelen als zelfstandig ondernemer