Bedrijf starten: 10 stappen om goed van start te gaan

Wilt u een bedrijf starten? Wij helpen u graag verder aan de hand van een stappenplan. Van het opstellen van een ondernemingsplan tot het uitzoeken van vergunningen. 

1. Ondernemingsplan opstellen

Als u een bedrijf wilt starten, begint u met een ondernemingsplan. In dit plan beschrijft u de onderneming die u wilt opzetten. Een ondernemingsplan kent verschillende vaste onderdelen zoals uw persoonlijke gegevens, een businessplan, marktonderzoek, het financieel plan en een omschrijving van de benodigde verzekeringen en vergunningen. Dit plan heeft u ook nodig als u een financiering bij de bank wilt aanvragen.

Meer over het opstellen van een ondernemingsplan

2. Financieel plan maken

Het financieel plan is onderdeel van uw ondernemingsplan. Hierin beschrijft u hoe u uw onderneming wilt financieren. Dit plan geeft inzicht in de haalbaarheid van uw ondernemingsplannen en laat u ook aan de bank of andere financiers zien bij het aanvragen van een zakelijke financiering.

Meer over het opstellen van een financieel plan

Begrotingen in het financieel plan

Een financieel plan bestaat uit meerdere begrotingen:

3. Bedrijfsnaam bedenken en inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Bij het starten van een eigen bedrijf hoort natuurlijk ook het bedenken van een bedrijfsnaam. Dit is de naam waaronder u uw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel en gebruikt voor uw facturen. U kunt daarnaast ook een merknaam kiezen en registeren. U kunt daarvoor niet elke naam gebruiken die u wilt. Aan het voeren van een bedrijfsnaam en merknaam zijn namelijk verschillende regels verbonden. Wij helpen u op weg met een aantal tips voor het bedenken van een bedrijfsnaam.

Meer over het bedenken van een bedrijfsnaam

4. Marketingplan opstellen

Na het kiezen van de naam, is het belangrijk om een marketingplan op te stellen. Hierin omschrijft u de markt, uw doelgroep en hoe uw deze doelgroep gaat bereiken. Het geeft u en financiers inzicht in de markt en uw doelgroep, zodat u uw bedrijfsvoering daarop aan kunt passen. Een marketingplan bestaat meestal uit een marktanalyse, uw marketingdoelstellingen, een omschrijving van uw doelgroep, de marketingmix, uw marketingbudget en de bijbehorende planning.

Meer over het opstellen van een marketingplan

5. Een zakelijke rekening openen

Om uw geldzaken voor uw bedrijf te beheren heeft u een zakelijke betaalrekening nodig. Zo heeft u 1 rekening waar u al uw zakelijke betalingen mee kunt doen en is het makkelijker om uw zakelijke en privé-uitgaven gescheiden te houden. Daarnaast zorgt een zakelijke rekening voor een professionele uitstraling. Ontdek alle voordelen van een zakelijke rekening. 

Meer over een zakelijke rekening openen 

6. Algemene voorwaarden opstellen

In de algemene voorwaarden staan de algemene rechten en plichten van een bedrijf en haar klanten. Het opstellen ervan is niet verplicht. Toch kan het handig zijn om ze op te stellen zodat u bij een conflict hierop kunt terugvallen.

Meer over algemene voorwaarden opstellen

7. Het huren of kopen van een bedrijfspand

Als u voor uw onderneming een fysieke ruimte nodig heeft, kunt u een bedrijfsruimte huren of kopen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wat de best passende optie is, hangt af van uw situatie. Zo vergt het kopen van een bedrijfspand een grote investering, maar geeft dit u wel zekerheid. Wilt u de eerste jaren van uw onderneming nog flexibel blijven? Dan is huren misschien een betere optie.

Meer over het huren of kopen van een bedrijfspand

8. Zakelijke financiering regelen 

Als beginnend ondernemer heeft u vaak veel investeringskosten en maakt u weinig of zelfs geen winst. Omdat banken die zekerheid wel nodig hebben, kunt u daarom alleen een lening aanvragen bij RegioBank als u al 2 jaar onderneemt. Is uw onderneming jonger dan 2 jaar? Dan denken onze adviseurs ook graag met u mee naar de mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is een krediet bij Stichting Qredits.  

Meer over zakelijke financiering

9. Relevante vergunningen aanvragen

Als ondernemer krijgt u te maken met bedrijfsvergunningen. Er zijn verschillende vergunningen per branche en activiteit. Voor een Bed & Breakfast vraagt u een andere vergunning aan dan wanneer u aan de slag gaat als loodgieter. Maar ook de gemeente waar u bent gevestigd, kan specifieke eisen stellen. Start u met uw bedrijf? Zoek dan uit welke vergunningen u nodig heeft, wat de eisen zijn en hoelang een aanvraag duurt. Wij zetten de meest voorkomende vergunningen op een rij.

Meer over vergunningen voor uw bedrijf

10. Een factuur maken voordat de eerste klanten komen

Voordat u uw eerste klanten helpt, is het verstandig een proeffactuur op te stellen en de regels rondom facturering goed door te nemen. Zo moeten er altijd een aantal vaste onderdelen op een factuur staan en zijn er regels rondom de betalingstermijn en verjaring van facturen.

Meer over het opstellen van een factuur

Overige tips voor de start van uw onderneming

Naast bovengenoemde stappen, komt er natuurlijk nog veel meer kijken bij het opzetten van uw onderneming. Wij hebben andere handige tips voor het starten van uw eigen bedrijf voor u op een rij gezet.

Bekijk onze tips voor het opstarten van uw eigen bedrijf

Hulp van onze adviseurs

Onze Zelfstandig Adviseurs zijn zelf ook ondernemer en denken dus graag met u mee als u een bedrijf wilt starten. Zij kunnen u alles vertellen over de producten en diensten die wij bieden aan ondernemers.

Onze producten en diensten voor kleinzakelijke ondernemers

Betalen: zakelijke betaalrekening, creditcard, korting op een betaalautomaat, uw boekhoudpakket koppelen

Lenen: bedrijfshypotheek, zakelijk krediet op maat

Sparen en pensioen: zakelijke spaarrekening, aanvullend pensioen rekening

Maak een afspraak voor zakelijk advies

Naast deze financiële producten van RegioBank helpt uw adviseur u ook graag met uw zakelijke verzekeringen of boekhouding.