Bedrijf starten: 10 stappen om goed van start te gaan


Wil je een bedrijf starten? Wij helpen je graag verder aan de hand van een stappenplan. Van het opstellen van een ondernemingsplan tot het maken van een factuur voordat de eerste klanten komen. 

Stappenplan Bedrijf starten

Nummer 1 in rondje

Ondernemingsplan opstellen

Als je een bedrijf wilt starten, begin je met een ondernemingsplan. In dit plan beschrijf je de onderneming die je wilt opzetten. Een ondernemingsplan kent verschillende vaste onderdelen zoals je persoonlijke gegevens, een businessplan, marktonderzoek en het financieel plan. Dit plan heb je ook nodig als je een financiering bij de bank wilt aanvragen.

Ondernemingsplan opstellen

Nummer 2 in rondje

Financieel plan maken

Het financieel plan is onderdeel van je ondernemingsplan. Hierin beschrijf je hoe je jouw onderneming wilt financieren. Dit plan geeft inzicht in de haalbaarheid van je ondernemingsplannen en laat je ook aan de bank of andere financiers zien bij het aanvragen van een zakelijke financiering.

Financieel plan maken

Begrotingen in het financieel plan

Een financieel plan bestaat uit meerdere begrotingen:

Nummer 3 in rondje

Bedrijfsnaam bedenken en inschrijven bij de KVK

Bij het starten van een eigen bedrijf hoort natuurlijk ook het bedenken van een bedrijfsnaam. Dit is de naam waaronder je je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel en die je gebruikt voor je facturen. Je kunt daarnaast ook een merknaam kiezen en registreren. Je kunt niet elke naam gebruiken die je wilt. Aan het voeren van een bedrijfs- en merknaam zijn namelijk verschillende regels verbonden. Wij helpen je op weg met een aantal tips voor het bedenken van een bedrijfsnaam.

Bedenken van een bedrijfsnaam

Nummer 4 in rondje

Marketingplan opstellen

Na het kiezen van de naam, is het belangrijk om een marketingplan op te stellen. Hierin omschrijf je de markt, je doelgroep en hoe je deze doelgroep gaat bereiken. Het geeft jou en financiers inzicht in de markt en je doelgroep, zodat je je bedrijfsvoering daarop aan kunt passen. Een marketingplan bestaat meestal uit een marktanalyse, marketingdoelstellingen, omschrijving van je doelgroep, de marketingmix, je marketingbudget en de bijbehorende planning.

Opstellen van een marketingplan

Icoon van een winkelmandje

Rechtsvorm kiezen

Voordat je start als ondernemer, bepaal je of je alleen of samen gaat ondernemen. Als je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je een rechtsvorm opgeven. Het is belangrijk dat je de juiste rechtsvorm kiest.

Lees meer over rechtsvormen

Nummer 5 in rondje

Een zakelijke rekening openen

Om je geldzaken voor je bedrijf te beheren heb je een zakelijke betaalrekening nodig. Zo heb je 1 rekening waar je al je zakelijke betalingen mee kunt doen en houd je je zakelijke en privĂ©-uitgaven gescheiden. Daarnaast zorgt een zakelijke rekening voor een professionele uitstraling. Ontdek alle voordelen van een zakelijke rekening. 

Zakelijke rekening openen 

Nummer 6 in rondje

Algemene voorwaarden opstellen

In de algemene voorwaarden staan de algemene rechten en plichten van een bedrijf en haar klanten. Het opstellen ervan is niet verplicht. Toch kan het handig zijn om ze op te stellen zodat je bij een conflict hier op kunt terugvallen.

Algemene voorwaarden opstellen

Nummer 7 in rondje

Bedrijfspand huren of kopen

Als je voor je onderneming een fysieke ruimte nodig hebt, kun je een bedrijfsruimte huren of kopen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wat de best passende optie is, hangt af van je situatie. Zo vergt het kopen van een bedrijfspand een grote investering, maar geeft dit je wel zekerheid. Wil je de eerste jaren van je onderneming nog flexibel blijven? Dan is huren misschien een betere optie.

Huren of kopen van een pand

Nummer 8 in rondje

Zakelijke financiering regelen 

Als beginnend ondernemer heb je vaak veel investeringskosten en maak je weinig of zelfs geen winst. Omdat banken die zekerheid wel nodig hebben, kun je daarom alleen een lening aanvragen bij RegioBank als je al 2 jaar onderneemt. Is je onderneming jonger dan 2 jaar? Dan denken onze adviseurs ook graag met je mee naar de mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is een krediet bij Qredits.  

Zakelijke financiering

Nummer 9 in rondje

Relevante vergunningen aanvragen

Als ondernemer krijg je te maken met bedrijfsvergunningen. Er zijn verschillende vergunningen per branche en activiteit. De gemeente waar je bent gevestigd, kan ook specifieke eisen stellen. Start je met je bedrijf? Zoek dan uit welke vergunningen je nodig hebt, wat de eisen zijn en hoelang een aanvraag duurt. Wij zetten de meest voorkomende vergunningen op een rij.

Vergunningen voor je bedrijf

Nummer 10 in rondje

Een factuur maken voordat de eerste klanten komen

Voordat je jouw eerste klanten helpt, is het verstandig een proeffactuur op te stellen en de regels rondom facturering goed door te nemen. Zo moeten er altijd een aantal vaste onderdelen op een factuur staan en zijn er regels rondom de betalingstermijn en verjaring van facturen.

Opstellen van een factuur

Overige tips voor de start van je onderneming

Naast bovengenoemde stappen, komt er natuurlijk nog veel meer kijken bij het opzetten van je onderneming. Wij hebben andere handige tips voor het starten van je eigen bedrijf voor je op een rij gezet.

Bekijk onze tips voor het opstarten van je eigen bedrijf

Hulp van onze adviseurs

Onze zelfstandig adviseurs zijn vaak zelf ook ondernemer en denken dus graag met je mee als je een bedrijf wilt starten. Zij kunnen je alles vertellen over de producten en diensten die wij bieden aan ondernemers.

Onze producten en diensten voor kleinzakelijke ondernemers

Bankpas voor Jongerenrekening

Betalen

Zakelijke betaalrekening, creditcard, korting op een betaalautomaat, en meer.

Naar zakelijk betalen

Spaarvarken met plusjes voor belastingvoordeel

Sparen en pensioen

Zakelijke spaarrekening en aanvullend pensioen opbouwen met belastingvoordeel.

Naar zakelijk sparen en pensioen

Bedrijfshypotheek: zakelijke hypotheek voor het kopen van een bedrijfspand

Lenen

Bedrijfshypotheek en zakelijk krediet.

Naar zakelijk lenen

Paraplu

Verzekeren

Hulp bij je bedrijfsverzekeringen.

Naar zakelijk verzekeren

Handig: heb je een zakelijke betaalrekening bij een andere bank? Je stapt eenvoudig over met de gratis Overstapservice.

Lees ook

Speciaal voor starters: de startersaftrek

Onze zakelijke betaaloplossingen

Je pensioen regelen als zelfstandig ondernemer

Belastingen voor ondernemers

Alles over bedrijfshuisvesting

Bekijk wat ondernemers over ons vertellen