Bedrijfsvergunningen: welke heeft u nodig?

Als ondernemer krijgt u te maken met bedrijfsvergunningen. Er zijn verschillende vergunningen per branche en activiteit. Voor een Bed & Breakfast vraagt u een andere vergunning aan dan wanneer u aan de slag gaat als loodgieter. Maar ook de gemeente waar u bent gevestigd, kan specifieke eisen stellen. Start u met uw bedrijf? Zoek dan uit welke vergunningen u nodig heeft, wat de eisen zijn en hoe lang een aanvraag duurt. Wij zetten de meest voorkomende vergunningen op een rijtje.

Omgevingsvergunning voor bedrijven

Wilt u uw bedrijfspand uitbreiden? Of reclame op uw pand plaatsen? Dit heeft invloed op de openbare ruimte en leefomgeving. Daarom moet u vaak een omgevingsvergunning aanvragen. De omgevingsvergunning bestaat sinds 1 oktober 2010. Onder deze vergunning vallen vroegere vergunningssoorten en aanvraagprocedures, zoals een bouwvergunning, sloopvergunning, kapvergunning, milieuvergunning en gebruiksvergunning. Een omgevingsvergunning vraagt u online aan via het Omgevingsloket Online.

Wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig?

Weet u niet zeker of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Doe dan een vergunningscheck bij het Omgevingsloket. Een omgevingsvergunning vraagt u onder andere aan als u: 

 • het milieu gaat belasten
 • uw bedrijfspand gaat bouwen, verbouwen of renoveren
 • reclame aanbrengt op uw bedrijfspand
 • bomen gaat kappen of stevig snoeien
 • een in- of uitrit aanlegt

Extra budget nodig?

Heeft u extra budget nodig voor de bouw of verbouwing van uw bedrijfspand? Bij RegioBank kunt u een zakelijke hypotheek afsluiten voor het bouwen of verbouwen van een bedrijfspand.

Lees meer over onze Bedrijfshypotheek

Bedrijfsvergunningen per branche

Per branche verschillen de wetten en regels. Ook per bedrijf in dezelfde branche kunnen de regels weer verschillen, doordat er andere activiteiten worden uitgevoerd. Wij lichten de regels voor een aantal sectoren toe.

Vergunningen voor de horeca

Een café, hotel of restaurant beginnen? Als horecaondernemer moet u een aantal vergunning aanvragen. Dit zijn:

 • Drank- en horecavergunning: deze vergunning vraagt u aan als u alcohol wilt schenken
 • Exploitatievergunning: in een aantal gemeenten heeft u een exploitatievergunning horecabedrijf nodig
 • Terrasvergunning: deze heeft u in veel gemeenten nodig als u een terras bij uw horecaonderneming wilt plaatsen
 • Omgevingsvergunning: nodig als u uw pand bijvoorbeeld wilt verbouwen, aanpassen of uitbreiden
 • Muziekvergunning: als u muziek wilt draaien, dan heeft u ook een muziekvergunning nodig
 • Kansspel- of loterijvergunning: deze heeft u mogelijk nodig als u kansspelautomaten plaatst of een kansspel of loterij organiseert

Naast deze vergunningen is ook een diploma Sociale Hygiëne verplicht. Tenminste 1 van uw medewerkers moet dit diploma bezitten.

Verplichtingen voor de zorg

Een registratie in het BIG-register is verplicht als u aan de slag gaat in de zorg. Een BIG-registratie maakt duidelijk wat u als zorgverlener kan en mag. Bijvoorbeeld een bepaalde chirurgische handeling doen of injecties geven.

Ook heeft u een Algemeen GegevensBeheer-code (kort: AGB-code) nodig. Dit is een landelijke code waarmee de zorgaanbieder kan worden herkend. Met deze unieke code staan zorgaanbieders geregistreerd in een landelijke database. Hiermee kunt u contracten sluiten met een zorgverzekeraar.

Verplichtingen in de kinderopvang

Als u uw eigen kinderdagverblijf start of gastouder wordt, gelden veel regels. Bij de start moet u een aantal basiszaken hebben geregeld. Dit zijn de inschrijving bij het Landelijk Register voor de Kinderopvang (LRK), een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor iedere gediplomeerde medewerker en plannen waarin het beleid is vastgelegd. Als u hier geen goedkeuring voor heeft, dan mag u niet starten. De GGD controleert of uw opvang aan alle eisen voldoet. Ook stellen zij jaarlijks een inspectierapport op.

Vergunning en plichtingen voor taxichauffeurs

Een vergunning voor taxivervoer vraagt u aan bij Kiwa Register. Deze vergunning is voor onbepaalde tijd. Naast deze vergunning moet u nog een aantal andere zaken op orde hebben voordat u kunt starten als taxichauffeur. Dit zijn:

 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • chauffeursdiploma
 • keuringsbewijs taxi en blauw kenteken
 • verplichte boordcomputer taxi (BCT)
 • ondernemersvergunning
 • taxameter bij straattaxivervoer

Vergunningen voor andere branches

In de transportsector heeft u een vergunning nodig voor het vervoer van goederen binnen en buiten de Europese Unie. Heeft u een belastingadvieskantoor? Dan moet u ook vergunningen aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandsche Bank. Soms heeft u ook een eenmalige vergunning nodig, zoals een evenementenvergunning.

De regels die gelden variëren per branche en kunnen wij niet allemaal opnoemen. Bekijk welke wetten, regels en vergunningen gelden in uw branche.

Vergunning nodig voor een bedrijf aan huis?

U mag niet alle gebouwen inrichten als bedrijfsruimte. Dit staat in het bestemmingsplan van de gemeente waar u bent gevestigd. Veel zzp’ers vallen onder de vrije beroepen aan huis. Dit betekent dat u als zzp’er wel vanuit uw woning uw activiteiten mag starten.

Lees ook

Een eigen bedrijf starten: stappenplan

Onze producten voor startende ondernemers

Voordelen van een zakelijke rekening

Informatie over bedrijfshuisvesting op een rij