Bedrijfsvergunningen: welke heb je nodig?


Als ondernemer krijg je te maken met bedrijfsvergunningen. Er zijn verschillende vergunningen per branche en activiteit. Voor een Bed & Breakfast vraag je een andere vergunning aan dan wanneer je aan de slag gaat als loodgieter. Maar ook de gemeente waar je bent gevestigd, kan specifieke eisen stellen. Start je met je bedrijf? Zoek dan uit welke vergunningen je nodig hebt, wat de eisen zijn en hoe lang een aanvraag duurt. Wij zetten de meest voorkomende vergunningen op een rijtje.

Omgevingsvergunning voor bedrijven

Wil je jouw bedrijfspand uitbreiden? Of reclame op je pand plaatsen? Dit heeft invloed op de openbare ruimte en leefomgeving. Daarom moet je vaak een omgevingsvergunning aanvragen. De omgevingsvergunning bestaat sinds 1 oktober 2010. Onder deze vergunning vallen vroegere vergunningssoorten en aanvraagprocedures, zoals een bouwvergunning, sloopvergunning, kapvergunning, milieuvergunning en gebruiksvergunning. Een omgevingsvergunning vraag je online aan via het Omgevingsloket Online.

Wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig?

Weet je niet zeker of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Doe dan een vergunningscheck bij het Omgevingsloket. Een omgevingsvergunning vraag je onder andere aan als je: 

  • Het milieu gaat belasten
  • Je bedrijfspand gaat bouwen, verbouwen of renoveren
  • Reclame aanbrengt op je bedrijfspand
  • Bomen gaat kappen of stevig snoeien
  • Een in- of uitrit aanlegt

Extra budget nodig?

Heb je extra budget nodig voor de bouw of verbouwing van je bedrijfspand? Bij RegioBank kun je een zakelijke hypotheek afsluiten voor het bouwen of verbouwen van een bedrijfspand.

Lees meer over onze Bedrijfshypotheek

Bedrijfsvergunningen per branche

Per branche verschillen de wetten en regels. Ook per bedrijf in dezelfde branche kunnen de regels weer verschillen, doordat er andere activiteiten worden uitgevoerd. Wij lichten de regels voor een aantal sectoren toe.

Vergunningen voor de horeca

Een café, hotel of restaurant beginnen? Als horecaondernemer moet je een aantal vergunning aanvragen. Dit zijn:

  • Drank- en horecavergunning: deze vergunning vraag je aan als je alcohol wilt schenken
  • Exploitatievergunning: in een aantal gemeenten heb je een exploitatievergunning horecabedrijf nodig
  • Terrasvergunning: deze heb je in veel gemeenten nodig als je een terras bij je horecaonderneming wilt plaatsen
  • Omgevingsvergunning: nodig als je jouw pand bijvoorbeeld wilt verbouwen, aanpassen of uitbreiden
  • Muziekvergunning: als je muziek wilt draaien, dan heb je ook een muziekvergunning nodig
  • Kansspel- of loterijvergunning: deze heb je mogelijk nodig als je kansspelautomaten plaatst of een kansspel of loterij organiseert

Naast deze vergunningen is ook een diploma Sociale Hygiëne verplicht. Tenminste 1 van je medewerkers moet dit diploma bezitten.

Verplichtingen voor de zorg

Een registratie in het BIG-register is verplicht als je aan de slag gaat in de zorg. Een BIG-registratie maakt duidelijk wat je als zorgverlener kan en mag. Bijvoorbeeld een bepaalde chirurgische handeling doen of injecties geven.

Ook heb je een Algemeen GegevensBeheer-code (kort: AGB-code) nodig. Dit is een landelijke code waarmee de zorgaanbieder kan worden herkend. Met deze unieke code staan zorgaanbieders geregistreerd in een landelijke database. Hiermee kun je contracten sluiten met een zorgverzekeraar.

Verplichtingen in de kinderopvang

Als je jouw eigen kinderdagverblijf start of gastouder wordt, gelden veel regels. Bij de start moet je een aantal basiszaken hebben geregeld. Dit zijn de inschrijving bij het Landelijk Register voor de Kinderopvang (LRK), een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor iedere gediplomeerde medewerker en plannen waarin het beleid is vastgelegd. Als je hier geen goedkeuring voor heeft, dan mag je niet starten. De GGD controleert of je opvang aan alle eisen voldoet. Ook stellen zij jaarlijks een inspectierapport op.

Vergunning en plichtingen voor taxichauffeurs

Een vergunning voor taxivervoer vraag je aan bij Kiwa Register. Deze vergunning is voor onbepaalde tijd. Naast deze vergunning moet je nog een aantal andere zaken op orde hebben voordat je kunt starten als taxichauffeur. Dit zijn:

  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • chauffeursdiploma
  • keuringsbewijs taxi en blauw kenteken
  • verplichte boordcomputer taxi (BCT)
  • ondernemersvergunning
  • taxameter bij straattaxivervoer

Vergunningen voor andere branches

In de transportsector heb je een vergunning nodig voor het vervoer van goederen binnen en buiten de Europese Unie. Heb je een belastingadvieskantoor? Dan moet je ook vergunningen aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandsche Bank. Soms heb je ook een eenmalige vergunning nodig, zoals een evenementenvergunning.

De regels die gelden variëren per branche en kunnen wij niet allemaal opnoemen. Bekijk welke wetten, regels en vergunningen gelden in je branche.

Vergunning nodig voor een bedrijf aan huis?

Je mag niet alle gebouwen inrichten als bedrijfsruimte. Dit staat in het bestemmingsplan van de gemeente waar je bent gevestigd. Veel zzp’ers vallen onder de vrije beroepen aan huis. Dit betekent dat je als zzp’er wel vanuit je woning je activiteiten mag starten.

Lees ook

Een eigen bedrijf starten: stappenplan

Onze producten voor startende ondernemers

Voordelen van een zakelijke rekening

Informatie over bedrijfshuisvesting op een rij