5 mogelijkheden om te verduurzamen


Steeds meer ondernemers willen hun bedrijf verduurzamen. En zo hun steentje bijdragen aan een beter milieu. Maar hoe pak je dat aan? Op deze pagina leggen we 5 mogelijkheden uit om te werken aan het verduurzamen van je bedrijf.

Alle informatie op deze pagina is met zorg voor je samengesteld. Bekijk altijd de aangeboden websites voor meer informatie. Daar vind je altijd de laatste informatie.

1. Verduurzaam je businessplan

Als je een bestaand businessplan wilt verduurzamen, is het een goed idee om eerst duurzame doelstellingen op te stellen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid afval verminderen in je bedrijf, energie besparen of meer duurzame materialen gebruiken. Zo weet je waar je naartoe werkt. Ook kun je onderzoeken of het loont om je product te verduurzamen. Door klanten ernaar te vragen of onderzoeken in jouw branche te bestuderen. Vervolgens kun je ook je bedrijfsprocessen onder de loep nemen. Kan je deze zo optimaliseren dat ze milieuvriendelijker worden?

Tekstballonnetjes

Tip: Vertel het aan je klanten

Heb je een duurzaam businessplan? Vertel je (potentiële) klanten erover! Op die manier trek je ook klanten aan die duurzaamheid belangrijk vinden in een bedrijf.

2. Duurzame inkoop en logistiek

Ook bij je inkoop kan je, naast prijs en kwaliteit, letten op 'duurzaamheid'. Door lokaal in te kopen help je een plaatselijke ondernemer en wordt de logistiek rondom je eigen product of dienst duurzamer. Je maakt namelijk minder transportkilometers. Lever je zelf ook producten aan klanten? Bekijk dan hoe deze duurzamer op de plaats van bestemming kunnen komen. Bijvoorbeeld met een CO2-neutrale bezorgdienst, of met ophaalpunten in plaats van thuisbezorging.

3. Je bedrijfspand verduurzamen

Heb je een eigen bedrijfspand? Bekijk dan welk energielabel dat heeft. Het energielabel kun je eenvoudig online opvragen. Valt hier nog winst te behalen? Weet dan dat er verschillende subsidies bestaan om jou als ondernemer tegemoet te komen bij de verduurzaming van je bedrijfspand.

Meer over bedrijfspand verduurzamen

Bedrijfshypotheek: zakelijke hypotheek voor het kopen van een bedrijfspand

Hogere hypotheek voor een bedrijfspand met energielabel C en hoger

Koop je een bedrijfspand? Ga je voor een pand dat je nog wilt verduurzamen? Of wil je je huidige eigen pand verduurzamen? Dan kun je bij sommige banken een hogere zakelijke hypotheek krijgen. Bij RegioBank kun je dan bijvoorbeeld een Bedrijfshypotheek aanvragen voor 90% van de marktwaarde van het bedrijfspand in plaats van de standaard 80%, als het bedrijfspand een energielabel C of hoger heeft.

Meer over de Bedrijfshypotheek van RegioBank

4. Duurzaam vervoer voor werknemers

Heb je personeel in dienst? Goed om dan eens te peilen of ze duurzamer naar kantoor willen reizen. Met de volgende opties kan je duurzamer vervoer stimuleren.

  • Zo kan je denken aan een fiets van de zaak. Dit biedt voordelen voor jou en je medewerker. Je leest hierover meer op de website van de Rijksoverheid
  • Je kan ook de ov-kosten vergoeden, zodat je medewerkers stimuleert om met het openbaar vervoer naar het werk te komen.
  • Werkt je bedrijf met leaseauto’s? Kies dan voor hybride of volledig elektrische leaseauto's om de uitstoot te verminderen.
  • Stimuleer de fiets door het aantal gefietste kilometers van huis naar werk te vergoeden.
  • Is het voor medewerkers mogelijk om bepaalde taken thuis te doen? Laat ze dan een of meerdere dagen per week thuiswerken. Zo beperk je het woon-werkverkeer.

5. Samen actief werken aan verduurzaming

Je kan in je eentje broeden op duurzame ideeën, maar het is veel leuker om het met het hele team te doen. Eventueel kun je ook leveranciers en klanten vragen naar hun ideeën voor jouw bedrijf. Zij kijken weer met andere ogen naar je business.

Verduurzaming van je bedrijfspand financieren?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om bijvoorbeeld de verduurzaming van je bedrijfspand te financieren? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze zelfstandig adviseurs bij jou in de buurt.

Afspraak maken

Meer lezen

Bedrijfspand verduurzamen

Je bedrijf laten groeien

Meer voor bestaande ondernemers

Innoveren met je bedrijf