Bedrijfspand kopen

Als uw onderneming groeit, groeit vaak ook de behoefte aan een eigen bedrijfsruimte. Misschien huurt u al een bedrijfsruimte, maar voldoet dit niet meer aan uw eisen. Een bedrijfspand kopen kan dan uitkomst bieden. Lees hier alles over de financiering, de koopovereenkomst en andere zaken waar u op moet letten als u overweegt om een bedrijfsruimte te kopen.

Het kopen van een bedrijfsruimte: waar begint u?

Het kopen van een bedrijfspand is een grote investering. Daarom is het belangrijk om uw wensen, behoeften en financiën eerst op papier te zetten voordat u op zoek gaat naar een bedrijfspand. Bedenk bijvoorbeeld wat uw plannen zijn met het pand, op de korte en lange termijn. Bedenk vervolgens hoeveel fysieke bedrijfsruimte u zoekt en wat u wensen zijn voor de locatie, bereikbaarheid en soort bedrijfspand. Wilt u een bedrijfspand voor alleen uw eigen onderneming of wilt u onderdeel zijn van een bedrijfsverzamelgebouw waar meerdere ondernemers werken? Bereken daarna hoeveel financiële ruimte u nodig heeft.

Checklist voor de aankoop van een bedrijfspand

Als u uw wensen en financiële situatie in kaart heeft gebracht, kunt u op zoek gaan naar een bedrijfspand dat hieraan voldoet. Heeft u een pand op het oog? Dan is het belangrijk om, naast het kostenplaatje, ook een aantal andere zaken te checken. We zetten er een aantal voor u op een rij.

    Het bestemmingsplan

    Vraag altijd het bestemmingsplan van het bedrijfspand op en check of u het pand mag gebruiken voor uw plannen. Kijk daarbij niet alleen naar de huidige bestemming, maar ook naar de plannen op lange termijn. U kunt deze informatie bij de gemeente opvragen.

    Kadastergegevens

    Vraag de gegevens van het bedrijfspand op uit het kadaster. Hier staan belangrijke gegevens over het pand in zoals de koopsom, het jaar waarin het pand door de huidige eigenaar is aangekocht en de oppervlakte van het pand.

    Staat van het onderhoud

    Als u een bedrijfspand koopt, bent u zelf verantwoordelijk voor het klein en groot onderhoud van het pand. Het is daarom verstandig om een bouwkundig expert te laten kijken naar de staat van het pand en het onderhoud. Zo weet u wat er eventueel nog gedaan moet worden als u het pand koopt. 

    Vergunningen

    Bent u van plan een horecazaak te openen in uw bedrijfspand of produceert uw bedrijf afvalstoffen? Dan heeft u een vergunning nodig. Maar dit kan ook in andere gevallen zo zijn. Check welke bedrijfsvergunning u nodig heeft en wat u daarvoor moet regelen.

    Bodemonderzoek

    Naast het pand zelf, is het handig om de bodem waar het pand op staat, te laten checken. Dit kunt u doen door een bodemonderzoek uit te laten voeren. Tijdens zo’n onderzoek kijkt een expert of er asbest of andere vervuilende stoffen in de bodem aanwezig zijn. U kunt dit ook in de koopovereenkomst laten opnemen als ontbindende voorwaarde. U kunt dan van de koop afzien als er bodemverontreiniging is.

    Een hypotheek voor de bedrijfsruimte afsluiten

    Als u al langer onderneemt en veel vermogen heeft opgebouwd, kunt u wellicht een bedrijfspand financieren uit eigen vermogen. Maar meestal is het financieel aantrekkelijker om een zakelijke hypotheek af te sluiten. Om in aanmerking te komen voor zo’n bedrijfshypotheek moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:

    • U kunt de jaarcijfers van de afgelopen twee jaar van uw onderneming aanleveren
    • Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is gevestigd in Nederland
    • U kunt naast uw bestaande vaste kosten, de rente en aflossing van de bedrijfshypotheek betalen

    Afhankelijk van wat u nodig heeft voor de financiering van het bedrijfspand, kunt u bij RegioBank een Bedrijfshypotheek afsluiten tussen de €50.000 en € 1 miljoen voor een looptijd van maximaal 20 jaar. RegioBank financiert standaard 80% van de marktwaarde van het pand. In sommige gevallen kan dit ook voor 90% van de marktwaarde als u voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:

    • Een duurzaam pand koopt met Energielabel C of beter
    • In een pand investeert om het te verduurzamen naar Energielabel C of beter
    • Een woonhuishypotheek van RegioBank heeft
    • Minimaal 5 jaar een zakelijke betaalrekening bij ons heeft

    Ontdek of onze Bedrijfshypotheek bij u past

    Lees meer over de rente en andere kosten van onze Bedrijfshypotheek

    Lees meer over andere mogelijkheden om uw bedrijfspand te financieren

    Overdrachtsbelasting en andere kosten van een bedrijfspand

    Naast de koopsom komen er nog andere kosten, ofwel aankoopkosten, kijken bij het kopen van een bedrijfspand. Denk bijvoorbeeld aan overdrachtsbelasting of btw en eventuele makelaarskosten.

    Overdrachtsbelasting en btw

    Als u een bedrijfspand koopt, betaalt u in principe overdrachtsbelasting over de waarde van het pand. U betaalt geen overdrachtsbelasting maar btw als u een nieuw pand koopt of een pand dat minder dan twee jaar geleden in gebruik is genomen. U hoeft geen btw over de aankoop te betalen als het pand al langer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen maar dan betaalt u dus wel overdrachtsbelasting. 

    Bemiddelingskosten

    Voor het regelen van uw Bedrijfshypotheek betaalt u bemiddelingskosten. Uw adviseur vertelt u vooraf welke kosten er voor de bemiddeling in rekening gebracht zullen worden.

    Makelaarskosten

    Heeft u een makelaar voor de aankoop van het bedrijfspand ingeschakeld? Dan moet u makelaarskosten betalen. De bedrijfsmakelaar rekent meestal een bepaald percentage van de koopsom (courtage). Houd rekening met een gemiddelde courtage van 1,5% van de koopsom.

    Notariskosten

    Voor het opstellen van de notariële akte en eventueel een koopovereenkomst betaalt u voor de aktekosten en het uurtarief van de notaris.

    Bodemonderzoekskosten

    Laat u bodemonderzoek verrichten? Dan moet u de expert die dit bodemonderzoek uitvoert natuurlijk ook betalen.

    De koopovereenkomst voor het bedrijfspand

    Gaat u over tot de aankoop van een bedrijfspand? Lees de koopovereenkomst dan goed door. Let goed op of naast de omschrijving van het pand, de volgende punten ook genoemd worden.

    Wel of geen btw?

    Zoals al eerder genoemd, moet u mogelijk btw afdragen als het pand dat u gekocht heeft nieuw is, of minder dan twee jaar geleden in gebruik is genomen. Als het pand langer in gebruik is, hoeft u dat dus niet te doen. Het is belangrijk om te checken of dit duidelijk in de koopovereenkomst staat. Daar is echter wel een uitzondering op.

    Als het pand langer dan twee jaar in gebruik is, kan de verkoper er toch voor kiezen om de verkoop te belasten met btw. Als hij destijds wél btw over de koop heeft betaald en het pand binnen 10 jaar doorverkoopt en daarbij geen btw rekent, moet hij de in aftrek gebrachte btw-voorbelasting namelijk (deels) terugbetalen. Als de verkoper ervoor kiest om de verkoop aan u wel te belasten met btw, hoeft hij geen voorbelasting terug te betalen. U kunt dan vervolgens hetzelfde doen als u het pand binnen 10 jaar weer doorverkoopt. Zo levert deze regeling voor u op de lange termijn geen nadeel op. Omdat het best ingewikkeld is om te bepalen of u hier voor- of nadeel van heeft, kunt u het beste advies vragen van een belastingadviseur.

    Erfpacht

    Check of er iets in de koopovereenkomst vermeld staat over erfpacht. Als u een pand met erfpacht koopt, is de grond waarop het bedrijfspand staat, van een andere eigenaar. Vaak is dat de gemeente. U betaalt dan jaarlijks een bedrag, de canon, voor de looptijd van de erfpacht. Deze is vaak lang, bijvoorbeeld 49 of 99 jaar. U kunt de canon soms ook in één keer afkopen.

    Eventuele ontbindende voorwaarden

    Het kan ook verstandig zijn om samen met de verkoper afspraken te maken over ontbindende voorwaarden en deze op te nemen in de koopovereenkomst. Als u of de verkoper niet aan een van deze voorwaarden voldoet, kunnen beide partijen nog van de koop af zien. Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

    • Financieringsvoorbehoud: de koop gaat dan alleen door als de financiering rond is met de bank.
    • Bestemmingsplan: de koop kan dan alleen doorgaan als de gemeente toestemming geeft voor uw plannen met het pand.
    • Bouwkundige keuringen of bodemonderzoek: de koop gaat dan alleen door als de bouwkundige keuring en de bodem van het terrein in orde zijn.

    Een gekocht bedrijfspand verhuren

    Als u een bedrijfspand koopt, kunt u het pand gebruiken voor uw eigen onderneming. Maar het kan ook financieel aantrekkelijk zijn om het gekochte pand te verhuren. U mag het hele bedrijfspand echter niet zomaar verhuren aan iedereen. Bij de RegioBank Bedrijfshypotheek mag u het gekochte pand voor 40% verhuren aan een andere ondernemer. Zo kunt u extra inkomsten genereren uit de verhuur van uw gekochte bedrijfspand en helpt u een andere ondernemer aan een bedrijfsruimte.

    Een bedrijfspand kopen of huren?

    Twijfelt u nog of u een bedrijfspand wilt kopen of huren? We hebben de voor- en nadelen van het kopen en huren van een bedrijfspand voor u op een rij gezet. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken.

    Meer weten over het afsluiten van een hypotheek bij het kopen van een bedrijfspand?

    Wilt u meer informatie over onze Bedrijfshypotheek of wat past in uw specifieke situatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs en ontdek of kopen voor u aantrekkelijker is of huren. 

    Maak vrijblijvend een afspraak

    Meer over bedrijfshuisvesting

    Bedrijfspand kopen of huren: de voor- en nadelen

    Financieren bedrijfspand

    Ontdek onze zakelijke hypotheek

    Bedrijfshypotheek berekenen

    Bedrijfspand: alles over de bedrijfshuisvesting