Bedrijfspand verduurzamen


Het verduurzamen van een bedrijfspand is niet alleen beter voor het milieu, maar kan je ook een financieel voordeel en een beter energielabel opleveren. Vaak is een energielabel verplicht en is er sprake van besparings- en  informatieplicht. Meer informatie hierover vind je op de website 'Zet ook de knop om' van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en op de website van de RVO.

Op deze pagina hebben wij informatie voor je verzameld over het energielabel van een bedrijfspand, subsidies voor verduurzaming, hoe je jouw bedrijfspand kunt verduurzamen en andere handige duurzame stappen.

Alle informatie op deze pagina is met zorg voor je samengesteld. Bekijk altijd de aangeboden websites voor meer informatie. Daar vind je altijd de laatste informatie.

Stap 1: Check het huidige energielabel van je bedrijfspand

Als je jouw bedrijfspand wilt verduurzamen, is het handig om eerst te checken hoe je bedrijfspand er nu voor staat. Dat doe je door het huidige energielabel van je bedrijfspand te checken. Heeft je pand een energielabel D of slechter? Dan is het verstandig om je bedrijfspand te verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C (of beter) verplicht voor de meeste kantoorpanden van 100m2 of groter.

Het energielabel van je bedrijfspand opvragen

Je kunt het huidige energielabel van je bedrijfspand opzoeken via een speciale website van de Rijksoverheid. Je kunt hier onder andere zoeken op postcode en huisnummer. Naast het energielabel van je pand zie je ook wanneer het label is afgegeven en tot wanneer het geldig is.

Goed om te weten: je ziet alleen een energielabel als deze officieel geregistreerd is. Heb je nog geen geldig geregistreerd energielabel voor jouw bedrijfspand? Vraag dit dan aan bij een energieadviseur. Onze partner Fitrex kan je vertellen welke adviseurs dit voor jou kunnen doen.

Hogere hypotheek voor een duurzaam bedrijfspand

Bij sommige banken kun je een hogere hypotheek krijgen als je een duurzaam bedrijfspand koopt of een pand koopt met de intentie dit te verduurzamen. Zo hoef je minder eigen vermogen in te leggen bij de aankoop van het bedrijfspand. Bij RegioBank kun je in dat geval voor 90% van de marktwaarde van het bedrijfspand een hypotheek aanvragen in plaats van de standaard 80% van de marktwaarde. Je moet dan wel aan een de volgende voorwaarden voldoen:  

 • Je koopt, bouwt of verbouwt een pand met energielabel C of beter.
 • Je investeert om het pand te verduurzamen (naar energielabel C of beter).
 • Je hebt een woonhuishypotheek van RegioBank of al minimaal 5 jaar een zakelijke betaalrekening bij ons.

Het kan dus lonen om je pand te verduurzamen of om een duurzaam bedrijfspand te kopen.

Meer over onze Bedrijfshypotheek  

Stap 2: Ontdek welke subsidies er zijn om je bedrijfspand te verduurzamen

Is je bedrijfspand toe aan verduurzaming? Dan hoef je dit meestal niet helemaal uit eigen vermogen te financieren. Er bestaan een aantal subsidies die tegemoet komen bij het verduurzamen van je pand.  

Energie-investeringsaftrek (EIA) 

Als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie, kun je via de energie-investeringsaftrek (EIA) naast de afschrijving een extra bedrag aftrekken van je winst. Voor 2024 is dat een aftrek van 40%. Je kunt deze regeling aanvragen als je voldoet aan de voorwaarden, zoals:  

 • Je doet duurzame investeringen van minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel.
 • Je hebt het bedrijfsmiddel nog niet eerder gebruikt.
 • Het bedrijfsmiddel staat in de Energielijst van RVO .

Als je deze regeling aanvraagt voor je investering kun je deze niet combineren met een milieu-investeringsaftrek of SDE- subsidie. Je kunt deze subsidie wel combineren met een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.  

Kijk voor meer informatie over de energie-investeringsaftrek op de RVO website

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) 

Wil je jouw bedrijfspand verduurzamen met een warmtepomp of zonneboiler? Dan kun je daar subsidie voor aanvragen via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Om een ISDE-subsidie te kunnen aanvragen gelden voorwaarden zoals:  

 • Je hebt een geldig KVK-nummer.
 • Je doet de subsidieaanvraag voordat je de koopovereenkomst van het apparaat afsluit.
 • Je laat het apparaat in Nederland installeren.
 • Je neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of windturbine binnen 12 maanden nadat je subsidieaanvraag is goedgekeurd in gebruik.
 • Je hebt de factuur en het betaalbewijs van de aanschaf en van de installatie van het apparaat door een erkend bouwinstallatiebedrijf.
 • Je verhuurt of verkoopt het apparaat niet binnen een jaar na de subsidietoekenning.

Je kunt de subsidie voor je warmtepomp, boiler, zonnepanelen of windturbine niet combineren met de EIA-regeling of een andere subsidie. Meer informatie over de ISDE-subsidie aanvragen en de voorwaarden die gelden vind je op de RVO website. Daar lees je ook over de ISDE-wijzigingen voor 2024.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Val je als ondernemer onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kan je gebruikmaken van belastingvoordeel van MIA of Vamil in je belastingaangifte. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kan je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken.
Lees meer op de RVO-website.

Stap 3: Kies hoe je jouw bedrijfsruimte wilt verduurzamen

Met bovenstaande subsidies kun je verschillende verduurzamingen doorvoeren in je bedrijfspand of bedrijfsvoering. Bekijk welke duurzame stappen je kunt nemen. 

Kijk voor meer informatie over aardwarmte en bodemenergie op de website van de RVO

Verduurzaam ook je bedrijfsvoering

Ook zonder eigen bedrijfspand zijn er mogelijkheden om je bedrijf te verduurzamen. Naast het verduurzamen van je bedrijfspand kun je ook je bedrijfsvoering verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch rijden of duurzame afvalverwerking. Heb je een kantoor? Dan kun je duurzame kantoorartikelen aanschaffen, zoals uitwisbare notitieboekjes of duurzame pennen.  

De belangrijkste kansen om je bedrijf in zijn geheel te verduurzamen ontdek je door je businessmodel onder de loep te nemen. De mogelijkheden verschillen per sector, en kunnen betrekking hebben op je bedrijfsvoering, product of technologie.

Stap 4: Vraag je nieuwe energielabel aan

Heb je de nodige maatregelen getroffen om je bedrijfspand of ruimte te verduurzamen? Dan kun je een nieuw energielabel aanvragen. Dat kun je doen bij een gecertificeerde EnergiePrestatie-adviseur (EP-adviseur), die de energiebesparing berekent en een nieuw Energielabel uitgeeft. Het nieuwe Energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.  

Verduurzamen, op weg naar de toekomst

Het verduurzamen van je pand vanuit het oogpunt van de energietransitie is een goede stap op weg naar de toekomst. Realiseer je daarbij dat dit niet vrijblijvend is. Er is steeds meer wet- en regelgeving die je verplicht om dit te doen. Zo is er voor steeds meer panden de verplichting om een energielabel te hebben. Heb je dit niet? Dan kan je het pand niet verkopen of verhuren, of ben je in overtreding. Ook voor het aanvragen van een financiering kan het verplicht zijn om een energielabel te hebben. Het verplichte energielabel geldt voor alle utiliteitsgebouwen. Dit zijn onder andere kantoren, winkels, horeca en showrooms. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Na die periode moet je een nieuw energielabel aanvragen.

RegioBank stimuleert verduurzaming

Ook RegioBank vindt het belangrijk dat bedrijfspanden verduurzaamd en energiezuiniger worden. Wij stimuleren dit door bijvoorbeeld een hogere financiering toe te staan, tot 90% van de schuld-marktwaardeverhouding. Je kan meer lenen als je een pand koopt met energielabel C of beter, of je pand gaat verduurzamen waardoor het energielabel C of beter krijgt. Het duurzaam zijn of worden van je pand moet worden aangetoond met behulp van het energielabel.

Duurzaamheidsrisico's

Het is goed om ook na te denken over duurzaamheidsrisico’s. Denk daarbij aan klimaatrisico’s. Risico's die samenhangen met de klimaatverandering zoals extreme regenval, langdurige droogte, toenemend overstromingsgevaar en extreme hitte. Deze risico's kunnen van grote invloed zijn op de bedrijfsvoering en de waarde van je pand. Het hebben van een pand met een slechter energielabel zou ook invloed kunnen hebben op de verkoop- of verhuurbaarheid. Het is dus verstandig om bij het kopen of bouwen van een pand je hierover te laten informeren en dit mee te laten wegen in je beslissing.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor de verduurzaming van je bedrijfspand?

Wil je meer weten over de financiering van een duurzaam bedrijfspand of de mogelijkheden om de verduurzaming van je bedrijfspand te financieren? Neem dan contact op met een van onze zelfstandig adviseurs bij jou in de buurt. 

Maak vrijblijvend een afspraak

Meer over bedrijfshuisvesting

Financiering bedrijfspand

De Bedrijfshypotheek van RegioBank

Zakelijke hypotheek berekenen

Bedrijfspand kopen

Bedrijfshuisvesting: alles op een rij