Bedrijfspand verduurzamen

Het verduurzamen van een bedrijfspand is niet alleen beter voor het milieu, maar kan u ook een financieel voordeel en een beter energielabel opleveren. Op deze pagina hebben wij informatie voor u verzameld over het energielabel van een bedrijfspand, subsidies voor verduurzaming, hoe u uw bedrijfspand kunt verduurzamen en andere handige duurzame stappen.
Alle informatie op deze pagina is met zorg voor u samengesteld. Bekijk altijd de aangeboden websites voor meer informatie. Daar vindt u altijd de laatste informatie.

Stap 1: Check het huidige energielabel van uw bedrijfspand

Als u uw bedrijfspand wilt verduurzamen, is het handig om eerst te checken hoe uw bedrijfspand er nu voor staat. Dat doet u door het huidige energielabel van uw bedrijfspand te checken. Heeft uw pand een energielabel D of slechter? Dan is het verstandig om uw bedrijfspand te verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C (of beter) verplicht voor de meeste kantoorpanden van 100m2 of groter.

Het energielabel van uw bedrijfspand opvragen

U kunt het huidige energielabel van uw bedrijfspand opzoeken via een website van de Rijksoverheid. U kunt hier onder andere zoeken op postcode en huisnummer. Naast het energielabel van uw pand ziet u ook wanneer het label is afgegeven en tot wanneer het geldig is. 

Hogere hypotheek voor een duurzaam bedrijfspand

Bij sommige banken kunt u een hogere hypotheek krijgen als u een duurzaam bedrijfspand koopt of een pand koopt met de intentie dit te verduurzamen. Zo hoeft u minder eigen vermogen in te leggen bij de aankoop van het bedrijfspand. Bij RegioBank kunt u in dat geval voor 90% van de marktwaarde van het bedrijfspand een hypotheek aanvragen in plaats van de standaard 80% van de marktwaarde. U moet dan wel aan een de volgende voorwaarden voldoen:  

 • U koopt, bouwt of verbouwt een duurzaam pand (energielabel C of beter).
 • U investeert om het pand te verduurzamen (naar energielabel C of beter).
 • U heeft een woonhuishypotheek van RegioBank of al minimaal 5 jaar een zakelijke betaalrekening bij ons.

Het kan dus lonen om uw pand te verduurzamen of om een duurzaam bedrijfspand te kopen.

Meer over onze Bedrijfshypotheek  

Stap 2: Ontdek welke subsidies er zijn om uw bedrijfspand te verduurzamen

Is uw bedrijfspand toe aan verduurzaming? Dan hoeft u dit meestal niet helemaal uit eigen vermogen te financieren. Er bestaan een aantal subsidies die tegemoet komen bij het verduurzamen van uw pand.  

Energie-investeringsaftrek (EIA) 

Als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie, kunt u via de energie-investeringsaftrek (EIA) naast de afschrijving een extra bedrag aftrekken van uw winst. Voor 2022 is dat een aftrek van 45,5%. U kunt deze regeling aanvragen als u voldoet aan de voorwaarden, zoals:  

 • U doet duurzame investeringen van minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel.
 • U heeft het bedrijfsmiddel nog niet eerder gebruikt.
 • Het bedrijfsmiddel staat in de Energielijst van RVO.

Als u deze regeling aanvraagt voor uw investering kunt u deze niet combineren met een milieu-investeringsaftrek of SDE- subsidie. U kunt deze subsidie wel combineren met een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.  

Kijk voor meer informatie over de energie-investeringsaftrek op de RVO website

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) 

Wilt u uw bedrijfspand verduurzamen met een warmtepomp of zonneboiler? Dan kunt u daar subsidie voor aanvragen via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Tot 31 december 2023 kunt u ook een subsidie aanvragen voor kleinschalige windturbines of zonnepanelen. Om een ISDE-subsidie te kunnen aanvragen gelden voorwaarden zoals:  

 • U heeft een geldig KVK-nummer.
 • U doet de subsidie aanvraag voordat u de koopovereenkomst van het apparaat afsluit.
 • U laat het apparaat in Nederland installeren.
 • U neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of windturbine binnen 12 maanden nadat uw subsidieaanvraag is goedgekeurd in gebruik.
 • U heeft de factuur en het betaalbewijs van de aanschaf en van de installatie van het apparaat door een erkend bouwinstallatiebedrijf.
 • U verhuurt of verkoopt het apparaat niet binnen een jaar na de subsidietoekenning.

U kunt de subsidie voor uw warmtepomp, boiler, zonnepanelen of windturbine niet combineren met de EIA-regeling of een andere subsidie. Meer informatie over de ISDE-subsidie aanvragen en de voorwaarden die gelden vindt u op de RVO website.

Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM) 

De subsidieregeling verduurzaming MKB vergoedt 80% van de advieskosten over het verduurzamen van uw bedrijfspand door een energieadviseur. Bijvoorbeeld advies over het isoleren van uw pand of het installeren van zonnepanelen. Het advies mag ook gaan over uw bedrijfsvoering, bijvoorbeeld over de aanschaf van energiezuinige keukenapparatuur of elektrische bestelwagen. De energieadviseur die dit advies geeft, mag u zelf inhuren maar niet bij uw bedrijf werken en moet een eigen KVK-nummer hebben. 

Om deze subsidie te kunnen aanvragen gelden voorwaarden zoals:  

 • U heeft een onderneming met maximaal 250 werknemers (fte's) en een jaaromzet van maximaal €50 miljoen.
 • U heeft of huurt een of meerdere bedrijfspanden.
 • Uw bedrijfspand verbruikt jaarlijks niet meer dan 25.000 m3 aardgas en 50.000 kWh elektriciteit.
 • Het energieadvies gaat over alle aspecten van het pand en de bedrijfsvoering (en bijvoorbeeld niet alleen advies geeft over zonnepanelen).
 • Het energieadvies bedraagt minstens €500 excl. btw.

Als u in aanmerking komt voor deze subsidie kunt u maximaal €2.500 vergoed krijgen. Meer informatie over deze subsidie leest u op de RVO website

Stap 3: Kies hoe u uw bedrijfsruimte wilt verduurzamen

Met bovenstaande subsidies kunt u verschillende verduurzamingen doorvoeren in uw bedrijfspand of bedrijfsvoering. Bekijk welke duurzame stappen u kunt nemen. 

Zorg voor goede isolatie

Voordat u aan de slag gaat met het verduurzamen van uw bedrijfspand, is het belangrijk om eerst te zorgen dat uw bedrijfspand geen energie meer verliest. Isoleren is daarom een goede eerste stap in het verduurzamen van uw bedrijfspand. Zo kunt u de vloer, de spouwmuren of het dak van het pand laten isoleren. Het isoleren van het dak en de muren levert over het algemeen het grootste voordeel op. U kunt warmteverlies via uw ramen tegengaan door er HR++ glas in te laten zetten. Dat is speciaal dubbelglas met een isolatiecoating. 

Zakelijk groendak

Een groendak werkt isolerend en verkoelend. Daarnaast is het duurzaam omdat het dakbedekkingsmateriaal van uw dak veel langer meegaat.

Nu 15% korting op een zakelijk groendak

Laat zonnepanelen plaatsen op uw bedrijfspand

Om energiekosten te besparen en uw energielabel te verbeteren kunt u zonnepanelen op het dak van uw bedrijfspand laten plaatsen. Schakel een erkende installateur in om de zonnepanelen te plaatsen. Soms is het nodig om het dak te verstevigen voordat u de zonnepanelen laat plaatsen. Om het gewicht van de zonnepanelen en eventuele sneeuw of water te kunnen houden.  

Zorg voor energiezuinige verlichting

Hangen er in uw bedrijfspand nog TL-lampen of halogeenlampen? Dan kunt u deze vervangen door led-verlichting. Dat kan u een energiebesparing van wel 80% op ten opzichte van andere soorten verlichting opleveren. Spaarlampen leveren een soortgelijke besparing op maar gaan minder lang mee dan led-verlichting. 

Verwarm en koel uw bedrijfspand met aardwarmte en bodemenergie 

U kunt uw bedrijfspand ook verwarmen en koelen met aardwarmte of bodemenergie. Bij het gebruik van aardwarmte haalt een pomp vanuit putten van zo’n 4.000 tot 5.000 meter diep warm water omhoog en pompt een andere pomp het afgekoelde water weer terug de grond in. Bodemenergie werkt hetzelfde als aardwarmte, maar dan een stuk minder diep, op zo'n 500 meter diepte. Voor beide vormen kunt u subsidie aanvragen. Kijk voor meer informatie over aardwarmte en bodemenergie op de website van de RVO

Verduurzaam uw bedrijfsvoering

Ook zonder eigen bedrijfspand zijn er mogelijkheden om uw bedrijf te verduurzamen. Naast het verduurzamen van uw bedrijfspand kunt u ook uw bedrijfsvoering verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch rijden of duurzame afvalverwerking. Heeft u een kantoor? Dan kunt u duurzame kantoorartikelen aanschaffen, zoals uitwisbare notitieboekjes of duurzame pennen.

De belangrijkste kansen om uw bedrijf in zijn geheel te verduurzamen ontdekt u door uw businessmodel onder de loep te nemen. De mogelijkheden verschillen per sector, en kunnen betrekking hebben op uw bedrijfsvoering, product of technologie.

Stap 4: Vraag uw nieuwe energielabel aan

Heeft u de nodige maatregelen getroffen om uw bedrijfspand of ruimte te verduurzamen? Dan kunt u een nieuw energielabel aanvragen. Dat kunt u doen bij een gecertificeerde EnergiePrestatie-adviseur (EP-adviseur), die de energiebesparing berekent en een nieuw Energielabel uitgeeft. Het nieuwe Energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.  

Benieuwd naar de mogelijkheden voor de verduurzaming van uw bedrijfspand?

Wilt u meer weten over de financiering van een duurzaam bedrijfspand of de mogelijkheden om de verduurzaming van uw bedrijfspand te financieren? Neem dan contact op met een van onze Zelfstandig Adviseurs bij u in de buurt. 

Maak vrijblijvend een afspraak

Meer over bedrijfshuisvesting

Financiering bedrijfspand

De Bedrijfshypotheek van RegioBank

Zakelijke hypotheek berekenen

Bedrijfspand kopen

Bedrijfshuisvesting: alles op een rij