Bedrijfspand verduurzamen


Het verduurzamen van een bedrijfspand is niet alleen beter voor het milieu, maar kan je ook een financieel voordeel en een beter energielabel opleveren. Op deze pagina hebben wij informatie voor je verzameld over het energielabel van een bedrijfspand, subsidies voor verduurzaming, hoe je jouw bedrijfspand kunt verduurzamen en andere handige duurzame stappen.
Alle informatie op deze pagina is met zorg voor je samengesteld. Bekijk altijd de aangeboden websites voor meer informatie. Daar vind je altijd de laatste informatie.

Stap 1: Check het huidige energielabel van je bedrijfspand

Als je jouw bedrijfspand wilt verduurzamen, is het handig om eerst te checken hoe je bedrijfspand er nu voor staat. Dat doe je door het huidige energielabel van je bedrijfspand te checken. Heeft je pand een energielabel D of slechter? Dan is het verstandig om je bedrijfspand te verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C (of beter) verplicht voor de meeste kantoorpanden van 100m2 of groter.

Het energielabel van je bedrijfspand opvragen

Je kunt het huidige energielabel van je bedrijfspand opzoeken via een speciale website van de Rijksoverheid. Je kunt hier onder andere zoeken op postcode en huisnummer. Naast het energielabel van je pand zie je ook wanneer het label is afgegeven en tot wanneer het geldig is. 

Hogere hypotheek voor een duurzaam bedrijfspand

Bij sommige banken kun je een hogere hypotheek krijgen als je een duurzaam bedrijfspand koopt of een pand koopt met de intentie dit te verduurzamen. Zo hoef je minder eigen vermogen in te leggen bij de aankoop van het bedrijfspand. Bij RegioBank kun je in dat geval voor 90% van de marktwaarde van het bedrijfspand een hypotheek aanvragen in plaats van de standaard 80% van de marktwaarde. Je moet dan wel aan een de volgende voorwaarden voldoen:  

 • Je koopt, bouwt of verbouwt een duurzaam pand (energielabel C of beter).
 • Je investeert om het pand te verduurzamen (naar energielabel C of beter).
 • Je hebt een woonhuishypotheek van RegioBank of al minimaal 5 jaar een zakelijke betaalrekening bij ons.

Het kan dus lonen om je pand te verduurzamen of om een duurzaam bedrijfspand te kopen.

Meer over onze Bedrijfshypotheek  

Stap 2: Ontdek welke subsidies er zijn om je bedrijfspand te verduurzamen

Is je bedrijfspand toe aan verduurzaming? Dan hoef je dit meestal niet helemaal uit eigen vermogen te financieren. Er bestaan een aantal subsidies die tegemoet komen bij het verduurzamen van je pand.  

Energie-investeringsaftrek (EIA) 

Als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie, kun je via de energie-investeringsaftrek (EIA) naast de afschrijving een extra bedrag aftrekken van je winst. Voor 2022 is dat een aftrek van 45,5%. Je kunt deze regeling aanvragen als je voldoet aan de voorwaarden, zoals:  

 • Je doet duurzame investeringen van minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel.
 • Je heeft het bedrijfsmiddel nog niet eerder gebruikt.
 • Het bedrijfsmiddel staat in de Energielijst van RVO.

Als je deze regeling aanvraagt voor je investering kun je deze niet combineren met een milieu-investeringsaftrek of SDE- subsidie. Je kunt deze subsidie wel combineren met een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.  

Kijk voor meer informatie over de energie-investeringsaftrek op de RVO website

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) 

Wil je jouw bedrijfspand verduurzamen met een warmtepomp of zonneboiler? Dan kun je daar subsidie voor aanvragen via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Tot 31 december 2023 kun je ook een subsidie aanvragen voor kleinschalige windturbines of zonnepanelen. Om een ISDE-subsidie te kunnen aanvragen gelden voorwaarden zoals:  

 • Je hebt een geldig KVK-nummer.
 • Je doet de subsidie aanvraag voordat je de koopovereenkomst van het apparaat afsluit.
 • Je laat het apparaat in Nederland installeren.
 • Je neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of windturbine binnen 12 maanden nadat je subsidieaanvraag is goedgekeurd in gebruik.
 • Je hebt de factuur en het betaalbewijs van de aanschaf en van de installatie van het apparaat door een erkend bouwinstallatiebedrijf.
 • Je verhuurt of verkoopt het apparaat niet binnen een jaar na de subsidietoekenning.

Je kunt de subsidie voor je warmtepomp, boiler, zonnepanelen of windturbine niet combineren met de EIA-regeling of een andere subsidie. Meer informatie over de ISDE-subsidie aanvragen en de voorwaarden die gelden vind je op de RVO website.

Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM) 

De subsidieregeling verduurzaming MKB vergoedt 80% van de advieskosten over het verduurzamen van je bedrijfspand door een energieadviseur. Bijvoorbeeld advies over het isoleren van je pand of het installeren van zonnepanelen. Het advies mag ook gaan over je bedrijfsvoering, bijvoorbeeld over de aanschaf van energiezuinige keukenapparatuur of elektrische bestelwagen. De energieadviseur die dit advies geeft, mag je zelf inhuren maar niet bij je bedrijf werken en moet een eigen KVK-nummer hebben. 

Om deze subsidie te kunnen aanvragen gelden voorwaarden zoals:  

 • Je hebt een onderneming met maximaal 250 werknemers (fte's) en een jaaromzet van maximaal €50 miljoen.
 • Je hebt of huurt een of meerdere bedrijfspanden.
 • Je bedrijfspand verbruikt jaarlijks niet meer dan 25.000 m3 aardgas en 50.000 kWh elektriciteit.
 • Het energieadvies gaat over alle aspecten van het pand en de bedrijfsvoering (en bijvoorbeeld niet alleen advies geeft over zonnepanelen).
 • Het energieadvies bedraagt minstens €500 excl. btw.

Als je in aanmerking komt voor deze subsidie kun je maximaal €2.500 vergoed krijgen. Meer informatie over deze subsidie die je nog tot 30 september 2022 kunt aanvragen lees je op de RVO website

Stap 3: Kies hoe je jouw bedrijfsruimte wilt verduurzamen

Met bovenstaande subsidies kun je verschillende verduurzamingen doorvoeren in je bedrijfspand of bedrijfsvoering. Bekijk welke duurzame stappen je kunt nemen. 

Zorg voor goede isolatie

Voordat je aan de slag gaat met het verduurzamen van je bedrijfspand, is het belangrijk om eerst te zorgen dat je bedrijfspand geen energie meer verliest. Isoleren is daarom een goede eerste stap in het verduurzamen van je bedrijfspand. Zo kun je de vloer, de spouwmuren of het dak van het pand laten isoleren. Het isoleren van het dak en de muren levert over het algemeen het grootste voordeel op. Je kunt warmteverlies via je ramen tegengaan door er HR++ glas in te laten zetten. Dat is speciaal dubbelglas met een isolatiecoating. 

Laat zonnepanelen plaatsen op je bedrijfspand

Om energiekosten te besparen en je energielabel te verbeteren kun je zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand laten plaatsen. Schakel een erkende installateur in om de zonnepanelen te plaatsen. Soms is nodig om het dak te verstevigen voordat je de zonnepanelen laat plaatsen, om het gewicht van de zonnepanelen en eventuele sneeuw of water te kunnen houden.  

Zorg voor energiezuinige verlichting

Hangen er in je bedrijfspand nog TL-lampen of halogeenlampen? Dan kun je deze vervangen door led-verlichting. Dat kan je een energiebesparing van wel 80% op ten opzichte van andere soorten verlichting opleveren. Spaarlampen leveren een soortgelijke besparing op maar gaan minder lang mee dan led-verlichting. 

Verwarm en koel je bedrijfspand met aardwarmte en bodemenergie 

Je kunt je bedrijfspand ook verwarmen en koelen met aardwarmte of bodemenergie. Bij het gebruik van aardwarmte haalt een pomp vanuit putten van zo’n 4.000 tot 5.000 meter diep warm water omhoog en pompt een andere pomp het afgekoelde water weer terug de grond in. Bodemenergie werkt hetzelfde als aardwarmte, maar dan een stuk minder diep, op zo'n 500 meter diepte. Voor beide vormen kun je subsidie aanvragen. Kijk voor meer informatie over aardwarmte en bodemenergie op de website van de RVO

Verduurzaam je bedrijfsvoering

Ook zonder eigen bedrijfspand zijn er mogelijkheden om je bedrijf te verduurzamen. Naast het verduurzamen van je bedrijfspand kun je ook je bedrijfsvoering verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch rijden of duurzame afvalverwerking. Heb je een kantoor? Dan kun je duurzame kantoorartikelen aanschaffen, zoals uitwisbare notitieboekjes of duurzame pennen.  

De belangrijkste kansen om je bedrijf in zijn geheel te verduurzamen ontdek je door je businessmodel onder de loep te nemen. De mogelijkheden verschillen per sector, en kunnen betrekking hebben op je bedrijfsvoering, product of technologie.

Alle seinen staan op groen voor verduurzaming

Wil je jouw bedrijf verduurzamen? Dit is het moment! Alle seinen staan op groen.

Alle seinen staan op groen is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken. Bekijk de website: www.alleseinenstaanopgroen.nl

Stap 4: Vraag je nieuwe energielabel aan

Heb je de nodige maatregelen getroffen om je bedrijfspand of ruimte te verduurzamen? Dan kun je een nieuw energielabel aanvragen. Dat kun je doen bij een gecertificeerde EnergiePrestatie-adviseur (EP-adviseur), die de energiebesparing berekent en een nieuw Energielabel uitgeeft. Het nieuwe Energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.  

Benieuwd naar de mogelijkheden voor de verduurzaming van je bedrijfspand?

Wil je meer weten over de financiering van een duurzaam bedrijfspand of de mogelijkheden om de verduurzaming van je bedrijfspand te financieren? Neem dan contact op met een van onze zelfstandig adviseurs bij jou in de buurt. 

Maak vrijblijvend een afspraak

Meer over bedrijfshuisvesting

Financiering bedrijfspand

De Bedrijfshypotheek van RegioBank

Zakelijke hypotheek berekenen

Bedrijfspand kopen

Bedrijfshuisvesting: alles op een rij