Lening voor de startende ondernemer


Heb je als startende ondernemer een zakelijke lening nodig voor de inrichting van je koffietentje? Of een lening voor de aanschaf van een voorraad? Ben je op zoek naar een zakelijke lening als startende ondernemer? Lees hier wat de verschillende mogelijkheden zijn en waarvoor je terecht kunt bij RegioBank.

Een financieel plan als basis

Om te bepalen of je een zakelijk krediet of zakelijke lening nodig hebt, is het belangrijk om eerst een financieel plan te maken. Door je ondernemingsplan om te zetten in cijfers, maak je inzichtelijk of je plan haalbaar is. Daarnaast gebruik je dit financieel plan om de bank en andere investeerders te overtuigen van je ondernemingsplannen. Het financieel plan bestaat minstens uit 4 begrotingen:

  • investeringsbegroting: hierin beschrijf je welke bedrijfsmiddelen je nodig hebt en hoeveel die kosten.
  • financieringsbegroting: hierin geef je aan hoe je de benodigde bedrijfsmiddelen en andere investeringen wilt financieren.
  • exploitatiebegroting: hierin omschrijf je hoeveel omzet, kosten en winst je denkt te gaan maken in de komende 1 tot 3 jaar.
  • liquiditeitsbegroting: hierin laat je per periode zien hoeveel geld je overhoudt na verwachte inkomsten en uitgaven. Zo laat je zien of je bijvoorbeeld maandelijks genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen, je een investering kunt doen of dat je juist extra geld nodig hebt.

Meer over het opstellen van een financieel plan

Zakelijke lening of krediet: de mogelijkheden als startende ondernemer 

Komt er uit je financieel plan naar voren dat je extra vermogen nodig hebt? Dan zijn er verschillende manieren om je onderneming een financiële impuls te geven. Heb je bijvoorbeeld geld nodig om voorraad in te kopen? Dan kun je een zakelijk krediet aanvragen. De bank reserveert dan een bedrag voor je waarvan je tot een vastgestelde limiet geld kunt opnemen wanneer je dit nodig hebt. Je kunt zelf bepalen hoeveel je hiervan opneemt en wanneer je dat doet. Iedere maand los je ook een gedeelte af, wat je weer kunt opnemen als je dat nodig hebt. Heb je een groter bedrag nodig, om bijvoorbeeld een bedrijfspand te kopen of een nieuwe machine? Dan is een zakelijke lening geschikter.

Let op: als beginnend ondernemer heb je veel investeringskosten en maak je vaak weinig of zelfs geen winst. Omdat banken die zekerheid wel nodig hebben, kun je daarom vaak alleen een lening aanvragen als je al langer onderneemt. Bij RegioBank kun je een zakelijke financiering aanvragen als je onderneming minimaal 2 jaar oud is.

Krediet voor starters bij Qredits

Bij RegioBank vragen we naar cijfers van 2 volledige boekjaren bij het aanvragen van een zakelijke financiering. Heeft je onderneming nog geen 2 volledige boekjaren? Dan denken onze adviseurs ook graag met je mee voor andere mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld een krediet voor starters bij Qredits. Zij verstrekken kredieten aan beginnende ondernemers. Bij Qredits kun je een krediet aanvragen tussen de € 1.000 en € 250.000, afhankelijk van de hoogte van het krediet varieert de looptijd van 1 tot 10 jaar. Heb je vragen over een starterskrediet? Dan denken onze zelfstandig adviseurs graag met je mee.

Uitleg boekjaren

Als je in het jaar 2024 een aanvraag wilt doen, dan moet de onderneming uiterlijk 31 december 2021 zijn opgericht. Dan heb je 2022 en 2023 als volledige boekjaren.

Een zakelijke lening aanvragen: zo werkt het

Als je een zakelijke lening wilt aanvragen bij RegioBank, kun je dit regelen via je zelfstandig adviseur. Heb je nog geen cijfers over 2 boekjaren, dan helpt je adviseur je bij de mogelijkheden buiten RegioBank, zoals een krediet voor starters bij Qredits. Heeft je onderneming wel 2 boekjaren? En wil je het krediet gebruiken voor werkkapitaal (voorraden of debiteuren)? Dan kan je adviseur het Rekening-courant Krediet van RegioBank voor je aanvragen. Als je de aanvraag en de benodigde documenten hebt ondertekend, beoordelen wij je aanvraag zo snel mogelijk. Na de beoordeling van je aanvraag, ontvang je een e-mail als je aanvraag is goedgekeurd. Je kunt dan binnen 24 uur het krediet gebruiken. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs om je mogelijkheden te bespreken.

Je zakelijke financiering wijzigen

Veranderen je financiële behoeften binnen de looptijd van je zakelijke lening of krediet? Dan kun je jouw zakelijke financiering, in overleg met een adviseur, ook wijzigen. Zo kun je bijvoorbeeld de limiet van je zakelijk krediet wijzigen.

Meer over het wijzigen van een zakelijke financiering

Starten vanuit een uitkering: starterskrediet

Wil je een onderneming starten, maar heb je niet genoeg financiële middelen omdat je een uitkering hebt? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een starterskrediet. Dit is een lening van het UWV voor startende ondernemers met een uitkering, die bij de bank geen zakelijke lening kunnen krijgen. Omdat het een lening is, moet je alsnog wel rente betalen over het geleende bedrag. Hoe lang je doet over het terugbetalen van de lening, hangt van de soort lening af. Je kunt deze lening aanvragen, voordat je begint met ondernemen. Deze onderneming moet passen bij je werkervaring en in Nederland gevestigd zijn. Bij je aanvraag moet je een ondernemingsplan en een recente verklaring van het Bureau Krediet Registratie (BKR) meesturen. Daarnaast voeg je ook een verklaring van een geldverstrekker bij, waarin duidelijk staat dat zij je geen lening kunnen verstrekken.

Afspraak over zakelijk krediet

Wil je meer weten over het Rekening-courant Krediet van RegioBank? Of wil je bespreken of je voor dit zakelijk krediet in aanmerking komt? Onze adviseurs helpen je graag; ook als je mogelijkheden buiten RegioBank liggen.

Maak vrijblijvend een afspraak

Meer lezen over financiering van je bedrijf

Zakelijk lenen bij RegioBank

Rekening-courant Krediet: ons zakelijk krediet

Subsidies voor startende ondernemers

Financieringsvormen