Lening voor de startende ondernemer

Heeft u als startende ondernemer een zakelijke lening nodig voor de inrichting van uw koffietentje? Of een lening voor de aanschaf van een voorraad? Bent u op zoek naar een zakelijke lening als startende ondernemer? Lees hier wat de verschillende mogelijkheden zijn en waarvoor u terecht kunt bij RegioBank.

Een financieel plan als basis

Om te bepalen of u een zakelijk krediet of zakelijke lening nodig heeft, is het belangrijk om eerst een financieel plan te maken. Door uw ondernemingsplan om te zetten in cijfers, maakt u inzichtelijk of uw plan haalbaar is. Daarnaast gebruikt u dit financieel plan om de bank en andere investeerders te overtuigen van uw ondernemingsplannen. Het financieel plan bestaat minstens uit 4 onderdelen:

  • De investeringsbegroting: hierin beschrijft u welke bedrijfsmiddelen u nodig heeft en hoeveel die kosten.
  • De financieringsbegroting: hierin geeft u aan hoe u de benodigde bedrijfsmiddelen en andere investeringen wilt financieren.
  • De exploitatiebegroting: hierin omschrijft u hoeveel verwachte omzet, kosten en winst u denkt te gaan maken in de komende 1 tot 3 jaar.
  • De liquiditeitsbegroting: hierin laat u per periode zien hoeveel geld u overhoudt na verwachte inkomsten en uitgaven. Zo laat u zien of u bijvoorbeeld maandelijks genoeg geld heeft om uw rekeningen te betalen, u een investering kunt doen of dat u juist extra geld nodig heeft.

Bekijk op welke andere zaken u moet letten bij het opstellen van een financieel plan.

Zakelijke lening of krediet: de mogelijkheden als startende ondernemer 

Komt er uit uw financieel plan naar voren dat u extra vermogen nodig heeft? Dan zijn er verschillende manieren om uw onderneming een financiële impuls te geven. Heeft u bijvoorbeeld geld nodig om voorraad in te kopen? Dan kunt u een zakelijk krediet aanvragen. Dat is een bepaald bedrag dat bij de bank gereserveerd staat met een vast limiet. U kunt dan zelf bepalen hoeveel u hiervan opneemt en wanneer u dat doet. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Iedere maand lost u ook een gedeelte af, wat u weer kunt opnemen als u dat nodig heeft. Heeft u een groter bedrag nodig, om bijvoorbeeld een bedrijfspand te kopen of een nieuwe machine? Dan is een zakelijke lening geschikter.

Let op: als beginnend ondernemer heeft u veel investeringskosten en maakt u vaak weinig of zelfs geen winst. Omdat banken die zekerheid wel nodig hebben, kunt u daarom alleen een lening aanvragen als u al langer onderneemt. Bij RegioBank kunt u een zakelijke financiering aanvragen als uw onderneming minimaal 2 jaar oud is.

Krediet voor starters bij Qredits

Bij RegioBank vragen we naar cijfers van 2 volledige boekjaren bij het aanvragen van een zakelijke financiering. Heeft uw onderneming nog geen 2 volledige boekjaren? Dan denken onze adviseurs ook graag met u mee voor de mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld een krediet voor starters bij Qredits. Zij verstrekken kredieten aan beginnende ondernemers. Bij Qredits kun je een krediet aanvragen tussen de € 1.000 en € 250.000, afhankelijk van de hoogte van het krediet varieert de looptijd van 1 tot 10 jaar. Heeft u vragen over een starterskrediet? Dan denken onze Zelfstandig Adviseurs graag met u mee.

Uitleg boekjaren

Als u in het jaar 2023 een aanvraag wilt doen, dan moet de onderneming uiterlijk 31 december 2020 zijn opgericht. Dan heeft u 2021 en 2022 als volledige boekjaren.

Een zakelijke lening aanvragen: zo werkt het

Als u een zakelijke lening wilt aanvragen bij RegioBank, kunt u dit regelen via uw Zelfstandig Adviseur. Heeft u nog geen cijfers over 2 boekjaren, dan helpt uw adviseur u bij de mogelijkheden buiten RegioBank, zoals een krediet voor starters bij Qredits. Heeft uw onderneming wel 2 boekjaren? Dan kan uw adviseur het Rekening-courant Krediet van RegioBank voor u aanvragen. Als u de aanvraag en de benodigde documenten hebt ondertekend, beoordelen wij uw aanvraag zo snel mogelijk. Na de beoordeling van uw aanvraag, ontvangt u een e-mail als uw aanvraag is goedgekeurd. U kunt dan binnen 24 uur het krediet gebruiken. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs om uw mogelijkheden te bespreken.

Uw zakelijke financiering wijzigen

Veranderen uw financiële behoeften binnen de looptijd van uw zakelijke lening of krediet? Dan kunt u uw zakelijke financiering, in overleg met een adviseur, ook wijzigen. Zo kunt u bijvoorbeeld de limiet van uw zakelijk krediet wijzigen.

Meer over het wijzigen van een zakelijke financiering

Starten vanuit een uitkering: starterskrediet

Wilt u een onderneming starten, maar heeft u niet genoeg financiële middelen omdat u een uitkering heeft? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een starterskrediet. Dit is een lening van het UWV voor startende ondernemers met een uitkering, die bij de bank geen zakelijke lening kunnen krijgen. Omdat het een lening is, moet u alsnog wel rente betalen over het geleende bedrag. Hoe lang u doet over het terugbetalen van de lening, hangt van de soort lening af. U kunt deze lening aanvragen, voordat u begint met ondernemen. Deze onderneming moet passen bij uw werkervaring en in Nederland gevestigd zijn. Bij uw aanvraag moet u een ondernemingsplan en een recente verklaring van het Bureau Krediet Registratie (BKR) meesturen. Daarnaast voegt u ook een verklaring van een geldverstrekker bij, waarin duidelijk staat dat zij u geen lening kunnen verstrekken.

Afspraak over zakelijk krediet

Wilt u meer weten over het Rekening-courant Krediet van RegioBank? Of wilt u bespreken of u voor dit zakelijk krediet in aanmerking komt? Onze adviseurs helpen u graag; ook als uw mogelijkheden buiten RegioBank liggen.

Maak vrijblijvend een afspraak

Meer lezen over financiering van uw bedrijf

Zakelijk lenen bij RegioBank

Rekening-courant Krediet: ons zakelijk krediet

Subsidies voor startende ondernemers

Financieringsvormen