Subsidies en regelingen voor de startende ondernemer


Als je net begint met ondernemen, kun je wel wat hulp gebruiken. Vaak kom je als startende ondernemer in aanmerking voor een ondernemerssubsidie of startersregeling die je financieel op weg kunnen helpen.

Wat is een subsidie voor startende ondernemers?

Een subsidie voor startende ondernemers is een tegemoetkoming van de overheid in de vorm van geld, een krediet of bijvoorbeeld werkervaring. Omdat de subsidies voor startende ondernemers bedoeld zijn, moet je vaak voldoen aan bepaalde voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, is afhankelijk van de subsidie. Sommige subsidies of regelingen krijg je bijvoorbeeld alleen als je onder een bepaalde jaarwinst blijft.

Waarom subsidie als je een bedrijf start?

Als beginnend ondernemer heb je veel investeringskosten en maak je vaak weinig of zelfs geen winst. Je kunt dan wel wat financiële hulp gebruiken. Dit kun je regelen door geld op te halen bij investeerders -bijvoorbeeld in de vorm van crowdfunding- maar je hebt mogelijk ook recht op een of meerdere subsidies voor startende ondernemers. Deze subsidies helpen je jouw onderneming te laten groeien in de eerste jaren.

Welke startende onderneming subsidies zijn er?

In Nederland zijn er meerdere subsidies die je kunt aanvragen, afhankelijk van de (financiële) situatie van je onderneming.

MKB-krediet

Wil je een of meerdere grote investeringen in je onderneming doen? Dan kan een MKB-krediet uitkomst bieden. Dit is een zakelijke lening van Qredits. De lening is minimaal € 50.000 en maximaal € 250.000. Deze lening heeft een looptijd van maximaal 10 jaar waarbij je elke maand aflossing en rente betaalt. Zzp’ers komen ook in aanmerking voor deze subsidie.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je in middelen investeert voor je bedrijfsvoering zoals computers of een koffieautomaat voor je kantoor, kun je een deel van die investering aftrekken van de winst in de aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel je mag aftrekken, hangt van de hoogte van de investering af.
De KIA geldt voor investeringen die tussen de € 2.846 en € 387.580 (in 2024) bedragen. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Heb je een onderneming in Nederland en blijft je omzet onder de € 20.000 per jaar? Dan kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Als je gebruik maakt van de KOR, hoef je geen btw meer te berekenen aan je klanten. Ook doe je geen btw-aangifte meer en kun je geen btw meer terugvragen over je kosten en investeringen. Je kunt de kleineondernemersregeling aanvragen bij de Belastingdienst.

Startersaftrek

De startersaftrek is bedoeld om het starten van een eigen bedrijf te stimuleren. Hiermee kun je, in de eerste 5 jaar van je onderneming, in totaal 3 keer een bedrag van je winst aftrekken. Je kunt een beroep op deze regeling doen via de aangifte inkomstenbelasting.

Lees meer over de startersaftrek

Microkrediet

Heb je niet zo’n groot bedrag nodig? Denk dan aan een microkrediet. Dit zijn leningen tot € 50.000 die je bij Qredits kunt aanvragen. Naast een krediet, krijg je vaak ook intensieve begeleiding voor het tijdens het opstarten van je onderneming.

Bijstandsverlening voor zelfstandigen

Als je een uitkering hebt, bijvoorbeeld omdat je in de bijstand zit of werkloos of arbeidsongeschikt bent, kun je ook ondernemen. Je kunt de bijstandsverlening voor zelfstandigen aanvragen als aanvulling op je inkomen of bedrijfskapitaal. Dit is vaak wel een lening die je terug moet betalen. Informeer bij je gemeente of je in aanmerking komt en de bijstandverlening kunt aanvragen.

Erasmus for young entrepreneurs

Het Erasmus for young entrepreneurs programma biedt jonge ondernemers die een bedrijf in de EU willen beginnen, de kans om werkervaring op te doen. Tijdens dit programma loop je maximaal 6 maanden met een ander klein of middelklein bedrijf mee binnen de EU en doe je handige werkervaring op. Het programma dekt een deel van de kosten.

Subsidies aanvragen

Als je in aanmerking komt voor een subsidie of regeling kun je deze aanvragen. Let daarbij goed op de voorwaarden. Wil je meerdere subsidies aanvragen? Check dan goed of de subsidies te combineren zijn en of je de subsidie voor een bepaalde datum of periode moet aanvragen. Waar je de subsidie moet aanvragen, hangt af van de soort subsidie of regeling. De meeste subsidies worden uitgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Belastingdienst en de gemeente.

Hulp van onze adviseurs

De zelfstandig adviseurs van RegioBank zijn vaak zelf ook ondernemer. Zij helpen ondernemers graag om hun bedrijf te starten en te laten groeien. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een zakelijke rekening of wil je bespreken hoe je je pensioen kunt regelen? Onze adviseurs staan voor je klaar.

Maak een afspraak Vind een adviseur bij jou in de buurt

Meer lezen over hulp voor startende ondernemers

Voor jezelf beginnen: handige informatie over een bedrijf starten

Startende ondernemers: zo helpt RegioBank

Lening voor startende ondernemers

Zakelijke financiering