Subsidies en regelingen voor de startende ondernemer

Als u net begint met ondernemen, kunt u wel wat hulp gebruiken. Vaak komt u als startende ondernemer in aanmerking voor een ondernemerssubsidie of startersregeling die u financieel op weg kunnen helpen.

Wat is een subsidie voor startende ondernemers?

Een subsidie voor startende ondernemers is een tegemoetkoming van de overheid in de vorm van geld, een krediet of bijvoorbeeld werkervaring. Omdat de subsidies voor startende ondernemers bedoeld zijn, moet u vaak voldoen aan bepaalde voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, is afhankelijk van de subsidie. Sommige subsidies of regelingen krijgt u bijvoorbeeld alleen als u onder een bepaalde jaarwinst blijft.

Waarom subsidie als u een bedrijf start?

Als beginnend ondernemer heeft u veel investeringskosten en maakt u vaak weinig of zelfs geen winst. U kunt dan wel wat financiële hulp gebruiken. Dit kunt u regelen door geld op te halen bij investeerders -bijvoorbeeld in de vorm van crowdfunding- maar u heeft mogelijk ook recht op een of meerdere subsidies voor startende ondernemers. Deze subsidies helpen u uw onderneming te laten groeien in de eerste jaren.

Welke startende onderneming subsidies zijn er?

In Nederland zijn er meerdere subsidies die u kunt aanvragen, afhankelijk van de (financiële) situatie van uw onderneming.

MKB-krediet

Wilt u een of meerdere grote investeringen in uw onderneming doen? Dan kan een MKB-krediet uitkomst bieden. Dit is een zakelijke lening van Qredits. De lening is minimaal € 50.000 en maximaal € 250.000. Deze lening heeft een looptijd van 1 tot 10 jaar waarbij u elke maand aflossing en rente betaalt. Om dit krediet aan te vragen, mogen er maximaal 250 medewerkers in uw bedrijf werken. Zzp’ers komen ook in aanmerking voor deze subsidie.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als u in middelen investeert voor uw bedrijfsvoering zoals computers of een koffieautomaat voor uw kantoor, kunt u een deel van die investering aftrekken van de winst als u inkomstenbelasting doet. Hoeveel u mag aftrekken, hangt van de hoogte van de investering af. Zo moet het middel minimaal € 450 kosten en de totale investeringen in een jaar tussen de € 2.600 en € 353.973 (2023) bedragen. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Heeft u een onderneming in Nederland, maar blijft uw omzet onder de € 20.000 per jaar? Dan kunt u gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Als u gebruik maakt van de KOR, hoeft u geen btw meer te berekenen aan uw klanten. Ook doet u geen btw-aangifte meer en kunt u geen btw meer terugvragen over uw kosten en investeringen. U kunt de kleineondernemersregeling aanvragen bij de Belastingdienst.

Startersaftrek

De startersaftrek is bedoeld om het starten van een eigen bedrijf te stimuleren. Hiermee kunt in de eerste vijf jaar van uw onderneming in totaal drie keer een bedrag van uw winst aftrekken. U kunt een beroep op deze regeling doen via de aangifte inkomstenbelasting.

Lees meer over de startersaftrek

Microkrediet

Heeft u niet zo’n groot bedrag nodig? Denk dan aan een microkrediet. Dit zijn leningen tot € 50.000 die u bij Qredits kunt aanvragen. Naast een krediet, krijgt u vaak ook intensieve begeleiding voor het tijdens het opstarten van uw onderneming.

Bijstandsverlening voor zelfstandigen

Als u een uitkering heeft, bijvoorbeeld omdat u in de bijstand zit of werkloos of arbeidsongeschikt bent, kunt u ook ondernemen. U kunt de bijstandsverlening voor zelfstandigen aanvragen als aanvulling op uw inkomen of bedrijfskapitaal. Dit is vaak wel een lening die u terug moet betalen. Informeer bij uw gemeente of u in aanmerking komt en de bijstandverlening kunt aanvragen.

Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

Bent u bezig met een technische of creatieve startup en zoekt u nog een investeerder voor uw onderneming? Dan kunnen investeringsfondsen voor technostarters en creatieve starters (ofwel Seed Capital genoemd) u mogelijk op weg helpen. U kunt dan bij ongeveer 20 verschillende investeringsfondsen risicokapitaal aanvragen tussen de € 100.000 en € 3,5 miljoen. U moet dan wel in de eerste 7 jaar na uw eerste commerciële verkoop actief zijn.

Erasmus for young entrepreneurs

Het Erasmus for young entrepreneurs programma biedt jonge ondernemers die een bedrijf in de EU willen beginnen, de kans om werkervaring op te doen. Tijdens dit programma loopt u maximaal zes maanden met een ander klein of middelklein bedrijf mee binnen de EU en doet u handige werkervaring op. Het programma dekt een deel van de kosten.

Subsidies aanvragen

Als u in aanmerking komt voor een subsidie of regeling kunt u deze aanvragen. Let daarbij goed op de voorwaarden. Wilt u meerdere subsidies aanvragen? Check dan goed of de subsidies te combineren zijn en of u de subsidie voor een bepaalde datum of periode moet aanvragen. Waar u de subsidie moet aanvragen, hangt af van de soort subsidie of regeling. De meeste subsidies worden uitgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Belastingdienst of de gemeente.

Hulp van onze adviseurs

De Zelfstandig Adviseurs van RegioBank zijn zelf ook ondernemer. Zij helpen ondernemers graag om hun bedrijf te starten en te laten groeien. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een zakelijke rekening of wilt u bespreken hoe u uw pensioen kunt regelen? Onze adviseurs staan voor u klaar.

Maak een afspraak Vind een adviseur bij u in de buurt

Meer lezen over hulp voor startende ondernemers

Voor uzelf beginnen: handige informatie over een bedrijf starten

Startende ondernemers: zo helpt RegioBank

Lening voor startende ondernemers

Zakelijke financiering