Handige documenten voor incasso's en overschrijvingen


Voor een Europese overschrijving en Europese incasso zijn er een aantal handige documenten. De documenten op deze pagina geven je informatie en handige tips.

Europese overschrijving

Het aanleveren van Europese overschrijvingen gebeurt in een batch. Het format voor het aanleveren van bulktransacties (batchbetalingen) is ISO 20022 XML. De Betaalvereniging Nederland heeft hiervoor 'Implementation Guidelines' opgesteld. Raadpleeg daarnaast het addendum van RegioBank. Dit is met name relevant als je speciaal voor je bedrijf ontwikkelde software gebruikt.

Europese incasso

Het aanleveren van Europese incasso's gebeurt in een batch. De Betaalvereniging Nederland heeft hiervoor 'Implementation Guidelines' opgesteld. Raadpleeg daarnaast het addendum van RegioBank. Dit is met name relevant als je speciaal voor je bedrijf ontwikkelde software gebruikt.

Machtigingsformulier

Voor de Europese incasso kun je zelf een machtigingsformulier ontwerpen. Het formulier moet een aantal vaste invulmogelijkheden bevatten. Je kunt ook gebruik maken van de standaard machtigingsformulieren, ook wel 'stoplichtkaarten' genoemd.

Aparte code als je Europese incasso wordt geweigerd

Kan je Europese incasso niet worden geïncasseerd? Dan zie je aan de ‘reasoncode’ op je uitvallijst of in je financiële boeking, wat daarvan de oorzaak is.

Meer over mogelijke foutcodes

Meer over incasseren bij klanten

Automatisch incasseren bij klanten