Meer doen met uw spaargeld

stapels muntgeld

Misschien vraagt u zich wel eens af of sparen zin heeft nu de spaarrente zo laag staat. Sparen blijft belangrijk voor het hebben van een buffer. En voor uw doelen op korte termijn, zoals een vakantie. Het geeft zekerheid en vrijheid.

Zorg ervoor dat u altijd een bepaald bedrag als buffer achter de hand heeft. Bijvoorbeeld voor als uw wasmachine kapot gaat of uw auto het begeeft. Het Nibud heeft een online tool om te berekenen hoe groot de buffer volgens hen moet zijn in uw situatie.

Staat er een mooi bedrag op uw spaarrekening dat u voor langere tijd kunt missen? Dan kunt u verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld uw hypotheek aflossen of sparen voor een aanvulling op uw pensioen. Maar het kan ook interessant zijn om een deel te beleggen.

Beleggen levert op de lange termijn meestal meer op dan sparen. U loopt wel een risico, want uw geld kan ook minder waard worden. Door gespreid te beleggen in een fonds beperkt u dat risico.

Misschien denkt u nu dat er veel geld en kennis voor nodig is om te beleggen? Of dat u niet bij uw geld kan. Dat is niet zo.

Feiten en fabels over beleggen

Er bestaan verschillende misverstanden over beleggen. Hieronder een greep van de meestvoorkomende misverstanden.

Misverstand 1: ‘Beleggen kan alleen als u veel geld heeft’

U belegt al vanaf € 20 per maand. Bepaal altijd of u het bedrag waarmee u gaat beleggen voor langere tijd kunt missen.

Misverstand 2: ‘Voor beleggen is veel kennis nodig’

Bij RegioBank kiest u één van de vijf fondsen op basis van rendement en risico. Een fondsbeheerder regelt de beleggingen binnen het mixfonds. U hoeft zelf niets te doen.

Misverstand 3: ‘U kunt niet bij uw geld dat u heeft belegd’

Uw geld is altijd vrij opneembaar. U belegt voor de lange termijn, maar kunt altijd op korte termijn uw fonds verkopen. Hierbij kan de waarde van uw beleggingen hoger, maar ook lager zijn dan de oorspronkelijke inleg.

Meer over beleggen