Meer doen met je spaargeld

stapels muntgeld

Misschien vraag je je wel eens af of sparen zin heeft nu de spaarrente zo laag staat. Sparen blijft belangrijk voor het hebben van een buffer. En voor je doelen op korte termijn, zoals een vakantie. Het geeft zekerheid en vrijheid.

Zorg ervoor dat je altijd een bepaald bedrag als buffer achter de hand hebt. Bijvoorbeeld voor als je wasmachine kapot gaat of je auto het begeeft. Het Nibud heeft een online tool om te berekenen hoe groot de buffer volgens hen moet zijn in je situatie.

Staat er een mooi bedrag op je spaarrekening dat je voor langere tijd kunt missen? Dan kan je verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld je hypotheek aflossen of sparen voor een aanvulling op je pensioen. Maar het kan ook interessant zijn om een deel te beleggen.

Beleggen levert op de lange termijn meestal meer op dan sparen. Je loopt wel een risico, want je geld kan ook minder waard worden. Door gespreid te beleggen in een fonds beperk je dat risico.

Misschien denk je nu dat er veel geld en kennis voor nodig is om te beleggen? Of dat je niet bij je geld kan. Dat is niet zo.

Feiten en fabels over beleggen

Er bestaan verschillende misverstanden over beleggen. Hieronder een greep van de meestvoorkomende misverstanden.

Misverstand 1: ‘Beleggen kan alleen als je veel geld hebt’

Je belegt al vanaf € 20 per maand. Bepaal altijd of je het bedrag waarmee je gaat beleggen voor langere tijd kunt missen.

Misverstand 2: ‘Voor beleggen is veel kennis nodig’

Bij RegioBank kies je één van de vijf fondsen op basis van verwacht rendement en risico. Een fondsbeheerder regelt de beleggingen binnen het mixfonds. Je hoeft zelf niets te doen.

Misverstand 3: ‘Je kan niet bij je geld dat je hebt belegd’

Je geld is altijd vrij opneembaar. Je belegt voor de lange termijn, maar je kan altijd op korte termijn je fonds verkopen. Hierbij kan de waarde van je beleggingen hoger, maar ook lager zijn dan de oorspronkelijke inleg.

Meer over beleggen