Tip 5 van onze fraude-expert

Het overboeken van één cent is een gemakkelijke manier voor legitieme organisaties om uw identiteit te controleren. Met het overmaken van één cent én een kopie identiteitsbewijs kunt u een product of dienst afsluiten zonder hiervoor de deur uit te hoeven. Een nieuwe bankrekening openen bijvoorbeeld. Soms is daar ook nog een foto (selfie) met uw gezicht en identiteitsbewijs voor nodig.

Voorkom identiteitsfraude en phishing

Maakt u op verzoek van oplichters één cent over en stuurt u een kopie van uw identiteitsbewijs of een selfie met uw identiteitsbewijs? Dan kunnen zij producten of diensten op uw naam afsluiten. U bent dan slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Bij fraude met de producten of diensten die op uw naam staan, wordt er aangifte gedaan tegen u. En dan is het aan u om te bewijzen dat u dit niet was.

Ook wordt een cent boeking, of een ander klein bedrag, vaak misbruikt door oplichters. Ze proberen u via een vals betaalverzoek of via een link naar een nagemaakte website van de bank te lokken. Wanneer u op deze nagemaakte website van de bank uw betaalgegevens invoert, komen deze in handen van oplichters. Ze kunnen daarna uw bankrekening plunderen. U bent dan het slachtoffer geworden van phishing.

Wordt u gevraagd om een klein bedrag over te maken in combinatie met het toesturen van een kopie van uw identiteitsbewijs en/of een selfie met uw identiteitsbewijs? Wees dan altijd zeer alert! Kijk goed wie de afzender is van het bericht en controleer een eventuele link nauwkeurig. Wordt u gevraagd om een kopie van uw identiteitsbewijs? Controleer dan hier welke organisaties dit mogen vragen. Wilt u toch een kopie van uw identiteitsbewijs afgeven aan een andere partij? Streep in ieder geval uw BSN door en schrijf over de kopie heen voor welk doel u de kopie hebt gemaakt. Lees hier hoe u dat kunt doen.

Wanneer moet u nooit één cent of een ander bedrag overmaken?

1. Bij een sollicitatieprocedure of (huur)contract

Er worden door oplichters vacatures of beschikbare woningen online geplaatst die niet echt zijn. Deze kunnen zelfs op grote (vacature) websites staan. Wanneer mensen op deze vacatures of woningen reageren wordt er uiteindelijk gevraagd om een kopie van het identiteitsbewijs en/of een selfie met het identiteitsbewijs en ook om het overmaken van een klein bedrag. Een toekomstige werkgever of verhuurder vraagt nooit of u een klein bedrag wilt overmaken. Niet ter controle of om zogenaamd uw rekening aan hun salarissysteem of verhuursysteem te koppelen.

2. Voor het ontvangen van geld

Onthoud: u hoeft nooit te betalen om geld te kunnen ontvangen. Als u een lening afsluit of een erfenis zou ontvangen is het heel ongebruikelijk om eerst hiervoor te betalen. Ook geen klein bedrag. Eventuele kosten kunnen namelijk altijd van de lening of het te ontvangen bedrag worden afgetrokken.

3. Om te bewijzen dat u te vertrouwen bent

Bent u in gesprek met iemand en die persoon vraagt u om één cent of een ander klein bedrag over te maken om te bewijzen dat u te vertrouwen bent? Dan kan het foute boel zijn. Dit komt bijvoorbeeld voor op online handelsplaatsen. Ook al lijkt het bedrag van één cent nog zo klein, oplichters kunnen hier alsnog veel mee doen. Daarnaast loopt u een groot risico om via een toegestuurd betaalverzoek of link op een nagemaakte website terecht te komen en ook slachtoffer te worden van phishing.

Meer informatie

Veilig iDEAL betalingen doen
Fraude en incidenten melden
Controleer uw rekeningen

Lees meer over veilig bankieren