Tip 5 van onze fraude-expert

Het overboeken van één cent is een gemakkelijke manier voor legitieme organisaties om je identiteit te controleren. Met het overmaken van één cent én een kopie identiteitsbewijs kun je een product of dienst afsluiten zonder hiervoor de deur uit te hoeven. Een nieuwe bankrekening openen bijvoorbeeld. Soms is daar ook nog een foto (selfie) met je gezicht en identiteitsbewijs voor nodig.

Voorkom identiteitsfraude en phishing

Maak je op verzoek van oplichters één cent over en stuur je een kopie van je identiteitsbewijs of een selfie met je identiteitsbewijs? Dan kunnen zij producten of diensten op je naam afsluiten. Je bent dan slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Bij fraude met de producten of diensten die op je naam staan, wordt er aangifte gedaan tegen je. En dan is het aan jou om te bewijzen dat je dit niet was.

Ook wordt een cent boeking, of een ander klein bedrag, vaak misbruikt door oplichters. Ze proberen je via een vals betaalverzoek of via een link naar een nagemaakte website van de bank te lokken. Wanneer je op deze nagemaakte website van de bank je betaalgegevens invoert, komen deze in handen van oplichters. Ze kunnen daarna je bankrekening plunderen. Je bent dan het slachtoffer geworden van phishing.

Word je gevraagd om een klein bedrag over te maken in combinatie met het toesturen van een kopie van je identiteitsbewijs en/of een selfie met je identiteitsbewijs? Wees dan altijd zeer alert! Kijk goed wie de afzender is van het bericht en controleer een eventuele link nauwkeurig. Word je gevraagd om een kopie van je identiteitsbewijs? Controleer dan hier welke organisaties dit mogen vragen. Wil je toch een kopie van je identiteitsbewijs afgeven aan een andere partij? Streep in ieder geval je BSN door en schrijf over de kopie heen voor welk doel je de kopie hebt gemaakt. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Wanneer moet je nooit één cent of een ander bedrag overmaken?

1. Bij een sollicitatieprocedure of (huur)contract

Er worden door oplichters vacatures of beschikbare woningen online geplaatst die niet echt zijn. Deze kunnen zelfs op grote (vacature) websites staan. Wanneer mensen op deze vacatures of woningen reageren wordt er uiteindelijk gevraagd om een kopie van het identiteitsbewijs en/of een selfie met het identiteitsbewijs en ook om het overmaken van een klein bedrag. Een toekomstige werkgever of verhuurder vraagt nooit of je een klein bedrag wilt overmaken. Niet ter controle of om zogenaamd je rekening aan hun salarissysteem of verhuursysteem te koppelen.

2. Voor het ontvangen van geld

Onthoud: je hoeft nooit te betalen om geld te kunnen ontvangen. Als je een lening afsluit of een erfenis zou ontvangen is het heel ongebruikelijk om eerst hiervoor te betalen. Ook geen klein bedrag. Eventuele kosten kunnen namelijk altijd van de lening of het te ontvangen bedrag worden afgetrokken.

3. Om te bewijzen dat je te vertrouwen bent

Ben je in gesprek met iemand en die persoon vraagt je om één cent of een ander klein bedrag over te maken om te bewijzen dat je te vertrouwen bent? Dan kan het foute boel zijn. Dit komt bijvoorbeeld voor op online handelsplaatsen. Ook al lijkt het bedrag van één cent nog zo klein, oplichters kunnen hier alsnog veel mee doen. Daarnaast loop je een groot risico om via een toegestuurd betaalverzoek of link op een nagemaakte website terecht te komen en ook slachtoffer te worden van phishing.

Meer informatie

Veilig iDEAL betalingen doen
Fraude en incidenten melden
Controleer je rekeningen

Lees meer over veilig bankieren