Veelgestelde vragen Basis Bankieren Kosten

Heeft u vragen over de kosten van Basis Bankieren? Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wat kost Basis Bankieren?

Wat u per maand betaalt, hangt af van welke producten u heeft:

Alleen een betaalrekening

Heeft u zelf of samen met iemand een betaalrekening bij ons? Dan bestaat uw tarief voor Basis Bankieren uit de maandelijkse kosten voor uw betaalrekening. Heeft u bijvoorbeeld Plus Betalen? Dan betaalt u € 3,05 per maand. Heeft u een Jongerenbetaalrekening? Dan is uw tarief € 0.

Wilt u optimaal gebruik maken van Basis Bankieren? Open dan ook een spaarrekening. Hier zijn heen extra kosten aan verbonden.

Een betaalrekening en een spaarrekening

Heeft u een betaalrekening én een spaarrekening uit Basis Bankieren bij ons? Uw tarief voor Basis Bankieren bestaat ook uit de maandelijkse kosten voor uw betaalrekening. U betaalt dan dus geen extra kosten voor uw spaarrekening(en). Heeft u bijvoorbeeld Plus Betalen en Spaar op Maat? Dan zijn uw kosten € 3,05 per maand. Heeft u een Jongerenrekening en Spaar op Maat? Dan betaalt u € 0 per maand.

Alleen een spaarrekening

Heeft u alleen één van de spaarrekeningen die onder Basis Bankieren vallen? En bent u 18 jaar of ouder? Dan is uw tarief € 3,05 per maand. Ook als u meerdere spaarrekeningen heeft.

Wilt u optimaal gebruik maken van Basis Bankieren? Open dan ook een betaalrekening. 

Tip: Heeft u alleen een spaarrekening en bent u jonger dan 27 jaar? Dan kunt u de Jongerenrekening erbij openen. De maandelijkse kosten van deze betaalrekening is € 0, waardoor uw tarief van Basis Bankieren ook € 0 wordt.

Wat als ik een rekening opzeg en een andere wel aanhoud?

U opent en beëindigt de rekeningen binnen Basis Bankieren los van elkaar. Als u er één opzegt, kan dat dus gevolgen hebben voor uw maandelijkse tarief. Bijvoorbeeld:

U had eerst een Jongerenbetaalrekening en Spaar op Maat. Uw tarief voor Basis Bankieren bestond toen uit de maandelijkse kosten van uw betaalrekening: € 0.

Nu heeft u de Jongerenbetaalrekening opgezegd, maar u houdt Spaat op Maat. Uw tarief voor Basis Bankieren bestaat vanaf dan uit de standaard maandelijkse kosten voor het aanhouden van alleen een spaarrekening: € 3,05.

Hoe zeg ik een rekening op?

Uw betaal- of spaarrekening opheffen kan via Mijn RegioBank of uw Zelfstandig Adviseur.

Van welke rekening schrijven jullie het tarief af?

Heeft u een betaalrekening, dan is het tarief van Basis Bankieren al onderdeel van uw maandelijkse kosten voor uw betaalrekening. Deze worden van uw betaalrekening afgeschreven. Heeft u alleen een of meer spaarrekeningen? Dan wordt het tarief voor Basis Bankieren afgeschreven van uw spaarrekening.

Ik heb meerdere spaarrekeningen, van welke spaarrekening schrijven jullie de kosten voor Basis Bankieren af?

Van de spaarrekening met het hoogste saldo. We kijken eerst naar rekeningen die op uw naam staan en daarna pas naar rekeningen die u eventueel met iemand anders deelt.

Wat als ik niet genoeg geld op mijn spaarrekening heb staan?

Heeft u alleen een spaarrekening? We schrijven dan 1 keer per maand uw tarief van € 2,75 af van uw spaarrekening. Als u niet genoeg geld op uw rekening heeft staan en daardoor ‘rood’ komt te staan, dan verrekenen we uw negatieve saldo met een andere rekening. Kan dat niet, dan krijgt u één keer een brief om uw negatieve saldo aan te vullen. Gebeurt dat niet? Dan zetten we de rekening stop.

Wat betaal ik als ik alleen een betaalrekening heb?

Heeft u zelf of samen met iemand een betaalrekening bij ons? Dan bestaat uw tarief voor Basis Bankieren uit de maandelijkse kosten voor uw betaalrekening. Heeft u bijvoorbeeld Plus Betalen? Dan is uw tarief € 3,05 per maand. Heeft u een Jongerenbetaalrekening? Dan is uw tarief € 0 per maand.

Wat betaal ik als ik alleen een spaarrekening heb?

Heeft u geen betaalrekening, maar wel een van de spaarrekeningen die onder Basis Bankieren vallen? En bent u 18 jaar of ouder? Dan is uw tarief € 3,05 per maand. Het tarief schrijven we elke maand af van uw spaarrekening.

Tip: Heeft u alleen een spaarrekening en bent u jonger dan 27 jaar? Dan kunt u de Jongerenbetaalrekening erbij openen. De maandelijkse kosten van deze betaalrekeningen zijn € 0, waardoor het tarief van Basis Bankieren ook € 0 wordt. Zegt u uw betaalrekening weer op? Dan ga je terug naar het Basis Bankieren tarief van € 3,05.

Wat betaal ik als ik meerdere spaarrekeningen heb?

Heeft u meerdere spaarrekeningen bij ons, maar geen betaalrekening? Dan betaalt u 1 x € 3,05 per maand. Het tarief schrijven we elke maand af van uw spaarrekening met het hoogste saldo.

Wat betaal ik als ik een eigen rekening heb en ook een rekening met iemand anders deel?

 • Deelt u een spaarrekening met iemand anders en heeft u  allebei geen betaalrekening? Dan wordt uw tarief van € 3,05 per maand 1 keer afgeschreven.

 • Heeft u een spaarrekening met iemand anders én een eigen spaarrekening? Dan schrijven we uw tarief van € 3,05 per maand af van uw eigen spaarrekening.

  • Heeft uw mederekeninghouder naast de gezamenlijke spaarrekening ook een eigen betaalrekening bij ons? En u ook? Dan betaalt u beiden niets extra’s voor de gezamenlijke spaarrekening. Alleen beiden de kosten van de eigen betaalrekening.

  • Heeft uw mederekeninghouder naast de gezamenlijke rekening géén eigen spaarrekening? Dan wordt het tarief van € 3,05 van de mederekeninghouder afgeschreven van de gezamenlijke spaarrekening.

  Kan ik het tarief van een andere rekening laten afschrijven?

  Nee, u kunt die rekening niet aanpassen.

  Ik heb niet genoeg saldo op mijn spaarrekening, kan ik dan rood staan?

  Heeft u alleen een spaarrekening? We schrijven dan 1 keer per maand het tarief van € 3,05 af van uw spaarrekening. Heeft u niet genoeg geld op uw rekening staan en komt u daardoor ‘rood’ te staan? Dan verrekenen we uw negatieve saldo met een andere rekening. Kan dat niet, dan krijgt u een brief om uw negatieve saldo aan te vullen. Gebeurt dat niet? Dan zetten we de rekening stop.

  Wanneer worden de kosten voor Basis Bankieren afgeschreven?

  We schrijven dit bedrag altijd rond de 25ste van de maand af.