Veelgestelde vragen Basis Bankieren Kosten

Heb je vragen over de kosten van Basis Bankieren? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wat kost Basis Bankieren?

Wat je per maand betaalt, hangt af van welke producten je hebt:

Alleen een betaalrekening

Heb je zelf of samen met iemand een betaalrekening bij ons? Dan bestaat je tarief voor Basis Bankieren uit de maandelijkse kosten voor je betaalrekening. Heb je bijvoorbeeld Plus Betalen? Dan betaal je € 3,05 per maand. Heb je een Jongerenbetaalrekening? Dan is jou tarief € 0.

Wil je optimaal gebruik maken van Basis Bankieren? Open dan ook een spaarrekening. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Een betaalrekening en een spaarrekening

Heb je een betaalrekening én een spaarrekening uit Basis Bankieren bij ons? Je tarief voor Basis Bankieren bestaat ook uit de maandelijkse kosten voor je betaalrekening. Je betaalt dan dus geen extra kosten voor je spaarrekening(en). Heb je bijvoorbeeld Plus Betalen en Spaar op Maat? Dan zijn je kosten € 3,05 per maand. Heb je een Jongerenrekening en Spaar op Maat? Dan betaal je € 0 per maand.

Alleen een spaarrekening

Heb je alleen één van de spaarrekeningen die onder Basis Bankieren vallen? En ben je 18 jaar of ouder? Dan is je tarief € 3,05 per maand. Ook als je meerdere spaarrekeningen heeft.

Wil je optimaal gebruik maken van Basis Bankieren? Open dan ook een betaalrekening

Tip: Heb je alleen een spaarrekening en ben je jonger dan 27 jaar? Dan kun je de Jongerenrekening erbij openen. De maandelijkse kosten van deze betaalrekening is € 0, waardoor je tarief van Basis Bankieren ook € 0 wordt.

Wat als ik een rekening opzeg en een andere wel aanhoud?

Je opent en beëindigt de rekeningen binnen Basis Bankieren los van elkaar. Als je er één opzegt, kan dat dus gevolgen hebben voor je maandelijkse tarief. Bijvoorbeeld:

Je had eerst een Jongerenbetaalrekening en Spaar op Maat. Je tarief voor Basis Bankieren bestond toen uit de maandelijkse kosten van je betaalrekening: € 0.

Nu heb je de Jongerenbetaalrekening opgezegd, maar je houdt Spaat op Maat. Je tarief voor Basis Bankieren bestaat vanaf dan uit de standaard maandelijkse kosten voor het aanhouden van alleen een spaarrekening: € 3,05.

Hoe zeg ik een rekening op?

Je betaal- of spaarrekening opheffen kan via Mijn RegioBank of je zelfstandig adviseur.

Van welke rekening schrijven jullie het tarief af?

Heb je een betaalrekening, dan is het tarief van Basis Bankieren al onderdeel van je maandelijkse kosten voor je betaalrekening. Deze worden van je betaalrekening afgeschreven. Heb je alleen een of meer spaarrekeningen? Dan word je het tarief voor Basis Bankieren afgeschreven van je spaarrekening.

Ik heb meerdere spaarrekeningen, van welke spaarrekening schrijven jullie de kosten voor Basis Bankieren af?

Van de spaarrekening met het hoogste saldo. We kijken eerst naar rekeningen die op je naam staan en daarna pas naar rekeningen die je eventueel met iemand anders deelt.

Wat als ik niet genoeg geld op mijn spaarrekening heb staan?

Heb je alleen een spaarrekening? We schrijven dan 1 keer per maand je tarief van € 3,05 af van je spaarrekening. Als je niet genoeg geld op je rekening hebt staan en daardoor ‘rood’ komt te staan, dan verrekenen we je negatieve saldo met een andere rekening. Kan dat niet, dan krijg je één keer een brief om je negatieve saldo aan te vullen. Gebeurt dat niet? Dan zetten we de rekening stop.

Wat betaal ik als ik alleen een betaalrekening heb?

Heb je zelf of samen met iemand een betaalrekening bij ons? Dan bestaat je tarief voor Basis Bankieren uit de maandelijkse kosten voor je betaalrekening. Heb je bijvoorbeeld Plus Betalen? Dan is je tarief € 3,05 per maand. Heb je een Jongerenbetaalrekening? Dan is je tarief € 0 per maand.

Wat betaal ik als ik alleen een spaarrekening heb?

Heb je geen betaalrekening, maar wel een van de spaarrekeningen die onder Basis Bankieren vallen? En ben je 18 jaar of ouder? Dan is je tarief € 3,05 per maand. Het tarief schrijven we elke maand af van je spaarrekening.

Tip: Heb je alleen een spaarrekening en ben je jonger dan 27 jaar? Dan kun je de Jongerenbetaalrekening erbij openen. De maandelijkse kosten van deze betaalrekeningen zijn € 0, waardoor het tarief van Basis Bankieren ook € 0 wordt. Zeg je je betaalrekening weer op? Dan ga je terug naar het Basis Bankieren tarief van € 3,05.

Wat betaal ik als ik meerdere spaarrekeningen heb?

Heb je meerdere spaarrekeningen bij ons, maar geen betaalrekening? Dan betaalt je 1 x € 3,05 per maand. Het tarief schrijven we elke maand af van je spaarrekening met het hoogste saldo.

Wat betaal ik als ik een eigen rekening heb en ook een rekening met iemand anders deel?

 • Deel je een spaarrekening met iemand anders en heb je allebei geen betaalrekening? Dan wordt je tarief van € 3,05 per maand 1 keer afgeschreven.

 • Heb je een spaarrekening met iemand anders én een eigen spaarrekening? Dan schrijven we je tarief van € 3,05 per maand af van je eigen spaarrekening.

  • Heb je mederekeninghouder naast de gezamenlijke spaarrekening ook een eigen betaalrekening bij ons? En jij ook? Dan betaal je beiden niets extra’s voor de gezamenlijke spaarrekening. Alleen beiden de kosten van de eigen betaalrekening.

  • Heb je mederekeninghouder naast de gezamenlijke rekening géén eigen spaarrekening? Dan wordt het tarief van € 3,05 van de mederekeninghouder afgeschreven van de gezamenlijke spaarrekening.

  Kan ik het tarief van een andere rekening laten afschrijven?

  Nee, je kunt die rekening niet aanpassen.

  Ik heb niet genoeg saldo op mijn spaarrekening, kan ik dan rood staan?

  Heb je alleen een spaarrekening? We schrijven dan 1 keer per maand het tarief van € 3,05 af van je spaarrekening. Heb je niet genoeg geld op je rekening staan en kom je daardoor ‘rood’ te staan? Dan verrekenen we je negatieve saldo met een andere rekening. Kan dat niet, dan krijg je een brief om je negatieve saldo aan te vullen. Gebeurt dat niet? Dan zetten we de rekening stop.

  Wanneer worden de kosten voor Basis Bankieren afgeschreven?

  We schrijven dit bedrag altijd rond de 25ste van de maand af.