Handige rekenhulp: de Opbouwmonitor

Heb je een Beleggingshypotheek bij RegioBank met duurzame ASN Fondsen? In Mijn RegioBank en de RegioBank app vind je een handige rekenhulp: de Opbouwmonitor. Deze laat zien of je met de huidige waarde van je beleggingen en je eventuele inleg straks (een deel van) je hypotheek kunt aflossen.

Hoe de Opbouwmonitor werkt, lees je hieronder. Ook lees je hoe we de verwachte rendementen berekenen.

Goed om te weten: De berekening is een verwachting voor de toekomst, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Zo werkt de Opbouwmonitor

In Mijn RegioBank of de RegioBank app ga je naar de portefeuille van je beleggingsrekening. Bovenaan de pagina klik je op de Opbouwmonitor. Als de Opbouwmonitor is geopend, zie je in je opbouwplan:

  • Welk bedrag je op einddatum met de opbrengst van je beleggingen moet aflossen.

  • Of je elke maand inlegt en hoeveel.

  • Met welk fonds de Opbouwmonitor rekent.

Je ziet direct of je op koers ligt met je beleggingen. Lig je niet op koers? Dan kun je je opbouwplan aanpassen.

Je opbouwplan aanpassen

Je opbouwplan aanpassen is heel makkelijk. Bijvoorbeeld door je inleg te verhogen en/of in een ander fonds te beleggen. Je kunt kiezen uit 5 mixfondsen met oplopend risico en rendement.

Beleggen in een ander fonds

Op de overzichtspagina vind je de verwachte rendementen én risico’s van elk mixfonds voor een gemiddeld, goed en slecht jaar. Elk fonds heeft een eigen verhouding tussen risico, rendement en kosten. Hoe offensiever het fonds, hoe meer er in aandelen wordt belegd en hoe hoger het verwachte rendement is. Het risico neemt dan ook toe.

Gemiddeld jaar: Dit is het mogelijke rendement na aftrek van fondskosten in een gemiddeld scenario met een looptijd van 10 jaar.

Goed jaar: Dit is het mogelijke rendement na aftrek van fondskosten in een goed scenario gedurende 1 jaar. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger rendement en ongeveer 90% kans op een lager rendement.

Slecht jaar: Dit is het mogelijke rendement na aftrek van fondskosten in een slecht scenario gedurende 1 jaar. Je hebt ongeveer 90% kans op een hoger rendement en ongeveer 10% kans op een lager rendement.

Hoe berekenen we je verwachte rendementen?

Deze scenario’s worden berekend door Ortec Finance. Bij de berekeningen kijkt Ortec Finance naar rendementen uit het verleden. Ook maken ze een inschatting van toekomstige ontwikkelingen door naar verschillende economische scenario’s te kijken. Deze economische scenario’s worden regelmatig geactualiseerd.

Belangrijk: Vergelijk alle mixfondsen met elkaar om een goede keuze te kunnen maken.

Wat gebeurt er als je een ander fonds kiest en/of je inleg verhoogt?

Wanneer je een ander fonds kiest en/of je periodieke inleg verhoogt, laat de Opbouwmonitor het verwachte resultaat zien na wijzigingen bij de verschillende koersontwikkelingen. Je ziet of je volgens verwachting je benodigde hypotheekbedrag kunt behalen.

Hoe berekenen we je verwachte eindbedrag?

De scenario’s worden berekend door Ortec Finance. Bij de berekeningen kijkt Ortec Finance naar rendementen uit het verleden. Ook maken ze een inschatting van toekomstige ontwikkelingen door naar verschillende economische scenario’s te kijken. Deze economische scenario’s worden regelmatig geactualiseerd. Sluit het nieuwe opbouwplan aan bij je verwachting? Sla dan je nieuwe opbouwplan op door het te ondertekenen in Mijn RegioBank of de app. Sluit het niet aan bij je verwachting? Pas je opbouwplan dan nog een keer aan.

Je nieuwe opbouwplan

Heb je akkoord gegeven op je nieuwe opbouwplan? Dan verwerken we je wijzigingen.

Heb je ervoor gekozen om je periodieke inleg te verhogen?

Dan word je hypotheekincasso aangepast. Dit gebeurt per de eerste van de volgende maand. Heb je de wijziging aan het einde van de maand doorgevoerd en is de incasso al verzonden? Dan verwerken we je wijziging een maand later.

Heb je een ander mixfonds gekozen?

Dan wordt het fonds omgewisseld zodat je in het gekozen mixfonds gaat beleggen. Goed om te weten: deze wijziging onderteken je apart. Als je periodiek inlegt, wordt dat bedrag in het nieuwe fonds belegd.