Tip 10 van onze fraude-expert

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op social media. Advertenties met beroemdheden die je vertellen dat je met een slimme investering razendsnel rijk kunt worden. Vaak gaan er oplichters schuil achter dit soort advertenties. Deze oplichters hebben maar één doel: slachtoffers vinden die ze zoveel mogelijk geld afhandig kunnen maken. De ‘investering’ zie je uiteraard nooit meer terug. Deze vorm van fraude wordt ook wel beleggingsfraude of investeringsfraude genoemd. Wil je weten waaraan je deze vorm van fraude kan herkennen? Lees dan verder.

Wat is het?

Bij beleggingsfraude probeert een oplichter je ervan te overtuigen om geld te investeren in bijvoorbeeld aandelen of virtuele valuta. Virtuele valuta worden ook wel crypto’s genoemd. Dit zijn een soort digitale munten, die niet gecontroleerd, uitgegeven of gegarandeerd worden door een centrale bank of overheid. Een paar bekende voorbeelden van crypto’s zijn onder andere Bitcoin, Ethereum en Dash.

 

Oplichters beloven zeer hoge winsten. Op het moment dat je de gemaakte winst, of een deel van de opgebouwde waarde, wil opnemen, blijkt dit ineens niet mogelijk te zijn. Er moeten zogenaamd allerlei extra kosten worden betaald, of je moet eerst nog een bedrag investeren voordat er kan worden uitbetaald. In werkelijkheid is de oplichter er met je geld vandoor. Er zijn helemaal geen investeringen gedaan en je bent je inleg kwijt.

 Hoe herken je het?

Over het algemeen geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Wees dus extra voorzichtig wanneer je een aanbod krijgt waarin je gouden bergen worden beloofd.

Hieronder vind je een aantal tips waarmee je beleggingsfraude kan herkennen en voorkomen:

  • Wees extra kritisch wanneer je onverwacht wordt benaderd om geld te investeren. Oplichters benaderen slachtoffers vaak onverwacht via social media, per e-mail of telefonisch. Oplichters proberen vervolgens om druk uit te oefenen om snel geld te investeren. Laat je niet onder druk zetten! Dit kan een signaal zijn dat je met een oplichter te maken heeft.

  • Controleer de bron van de informatie. Oplichters maken advertenties die lijken op artikelen van omroepen en kranten, maar in werkelijkheid betreft dit een sterk staaltje fotomanipulatie. Je kunt naar de echte website van de krant of omroep gaan en zoeken naar het betreffende artikel. Vind je het niet of vind je zelfs een waarschuwing van de beroemdheid dat diens naam misbruikt wordt? Dan is de advertentie waarschijnlijk vervalst.

  • Waarschuwing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In Nederland is de AFM de toezichthouder voor geregistreerde investeringsmaatschappijen. Op hun website kun je nagaan of er waarschuwingen zijn afgegeven over een investeringsmaatschappij.

  • Installeren van meekijksoftware. Een oplichter die zich voordoet als investeringsdeskundige kan vragen of je een programma wil installeren zoals AnyDesk, TeamViewer, Splashtop of andere software. Hiermee kan de oplichter meekijken op je computer, tablet of telefoon, ook als je inlogt op je bankomgeving. Dit hoort niet bij een legitieme investering. Geef andere personen geen toegang tot je bankomgeving. De bank zal je nooit vragen om dergelijke programma’s te installeren.

  • Opsturen van je identiteitsbewijs. Je kunt door de oplichter gevraagd worden om een onbewerkte kopie van je identiteitsbewijs op te sturen. Bijvoorbeeld om een account aan te maken of je rendement te ontvangen. Wanneer je een kopie van identiteitsbewijs wil insturen, gebruik dan altijd de ‘KopieID-app’. Dit een app van de Rijksoverheid waarmee je zelf een veilige kopie van je identiteitskaart of paspoort kan maken. Een onbewerkte kopie van je identiteitsbewijs kan worden misbruikt voor fraude.

  • Betalen om rendement te ontvangen. Vaak wordt bij een verzoek tot uitbetaling eerst gevraagd om de daarvoor te maken kosten te betalen. Betalen voordat je jouw rendement krijgt, is een duidelijk signaal dat er sprake kan zijn van oplichting.

Meer informatie

De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van ondernemingen waarvoor is gewaarschuwd door toezichthouders. Op de website van de AFM vind je meer informatie.

Meer informatie over Veilig Bankieren

AFM website

Website Veilig Bankieren