Tip 11 van onze fraude-expert

Datingfraude is een serieuze bedreiging die iedereen kan treffen. Bij deze vorm van fraude bestaat uw nieuwe liefde niet echt, maar is het een oplichter die uit is op uw geld. Lees wat datingfraude precies is, hoe criminelen te werk gaan en hoe u uzelf kunt beschermen.

Hoe werken criminelen bij datingfraude?

Bij datingfraude creëren criminelen nep-identiteiten op datingsites, sociale media of online platforms. Ze benaderen potentiële slachtoffers en bouwen geleidelijk aan een relatie op, vaak met vleiende berichten en gedeelde interesses. Hebben ze  het vertrouwen van hun slachtoffer gewonnen? Dan vragen ze geld door valse noodsituaties voor te houden, zoals medische kosten, reiskosten of financiële problemen. 

Herken de crimineel

Het is heel belangrijk om bewust te zijn van signalen die kunnen duiden op datingfraude. Denk aan snelle toenadering, excuses om persoonlijke ontmoetingen te vermijden of onverwachte geldverzoeken. Ze zeggen vaak dat ze militair of arts zijn in oorlogsgebied of medewerker van een olieplatform. En dat is dan zogenaamd de reden waarom ze niet zelf bij hun geld kunnen. Hier nemen ze ook ruim de tijd voor om u te misleiden.

Tips om datingfraude te voorkomen

  • Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die u online deelt.

  • Controleer de identiteit van uw online connecties.

  • Gebruik betrouwbare datingsites.

  • Wees sceptisch tegenover verzoeken om geld. Zelfs als ze gepaard gaan met hartverscheurende verhalen.

  • Communiceer open met vrienden en familie over uw online interacties.
    Criminelen willen vaak niet dat u andere over de relatie of vriendschap verteld. Wees niet bang om vragen te stellen en twijfels te delen met vertrouwde mensen.

Toch slachtoffer geworden?

Verbreek al het contact en stop met geld overmaken. Het is belangrijk om onmiddellijk melding te maken bij de politie en de desbetreffende datingsite. Het verzamelen van bewijsmateriaal, zoals chatgesprekken en profielinformatie, dit kan helpen bij het onderzoek. Meld de fraude bij uw zelfstandig adviseur. Ook bij twijfel kunt u terecht bij uw zelfstandig adviseur.