Tip 9 van onze fraude-expert
Wat is datingfraude?
Bij datingfraude wordt u opgelicht door iemand die u online heeft leren kennen. De oplichter heeft een vals profiel aangemaakt met nep informatie en gestolen (profiel)foto’s van internet of van eerdere slachtoffers. Na het eerste online contact probeert de oplichter uw vertrouwen te winnen door u te overladen met berichtjes, complimenten, liefdesbetuigingen en soms zelfs cadeautjes. Vaak verzoekt de oplichter u om verder te praten via Whatsapp of e-mail.
Vragen om geld
Nadat de oplichter merkt dat er een vertrouwensband is opgebouwd, begint het vragen om geld. Hier kunnen soms weken of maanden overheen gaan, omdat de oplichter geduldig te werk gaat bij datingfraude. Het vragen om geld begint vaak met een klein bedrag. Dit kan zijn omdat uw zogenaamde geliefde ziek is en de ziekenhuiskosten niet kan betalen, of omdat er geld nodig is om een persoonlijke ontmoeting tot stand te kunnen brengen. Wanneer u aarzelt om dit bedrag over te maken wordt er vaak op uw gevoel ingespeeld. Deze persoon vraagt bijvoorbeeld of u dit niet voor een ontmoeting met hem overheeft en of u hem dan niet in het echt wilt zien.
Steeds grotere bedragen
Wanneer u eenmaal heeft betaald, volgt er al snel een volgend verzoek om geld. Ook worden de gevraagde bedragen steeds iets hoger en worden er steeds andere smoezen gebruikt. Het kan ook zijn dat de oplichter u probeert over te halen om te investeren in een lucratief project of belegging waar veel geld mee te verdienen zou zijn. Ook kan het zijn dat de oplichter u probeert af te persen wanneer u pikante foto’s of informatie gedeeld heeft.
Hoe voorkomt u slachtoffer wordt?
Controleer de naam en de profielfoto van uw date via Google. Via Google kunt u de (profiel)foto van uw date uploaden en wordt er gekeken of de profielfoto op andere plekken op internet opduikt.
Wees terughoudend met het delen van persoonlijke foto’s en gevoelige informatie.
Maak geen geld over naar iemand die u nog nooit in levende lijve heeft ontmoet.
Stuur aan op een lijfelijke ontmoeting met uw date op een veilige plaats en laat iemand weten waar u afspreekt en met wie.
Wees alert op zielige verhalen en vraag u af waarom u degene moet zijn die de financiële ondersteuning moet geven (in plaats van familie, werkgever, ambassade).
Hecht niet direct waarde aan indrukwekkend uitziende formulieren die het verzoek om geld onderbouwen.
Toch geld over gemaakt?
Heeft u geld overgemaakt naar en twijfelt u achteraf over zijn of haar bedoelingen?
Neem contact op met uw Zelfstandig Adviseur of bel ons dan op 030 - 291 42 90. Onze medewerkers zullen er alles aan doen om u te helpen.
Gratis training 'herken de oplichter'
Heeft u onze gratis, online training ‘Herken de oplichter’ al gespeeld? In deze training leert u op een interactieve manier onder andere hoe u (andere) fraudevormen herkent.
Meer informatie
Beluister de podcast over datingfraude van de Nederlandse Vereniging van Banken
Meer over de verschillende fraudevormen en hoe u deze kunt herkennen