Tip 9 van onze fraude-expert

Valentijnsdag - een dag die in teken staat van de liefde – is net weer achter de rug. Veel geliefden hebben elkaar weer in het zonnetje gezet met een cadeautje, bloemen of een kaartje. Voor wie nog op zoek is in de liefde, zijn er tegenwoordig online veel mogelijkheden om de ware te vinden. Helaas weten criminelen dit ook en maken ze hier maar al te graag misbruik van. Wil je weten hoe deze online hartenbrekers te werk gaan in de online datingwereld? Lees dan tip 9 van onze fraude-expert.

Wat is datingfraude?

Bij datingfraude word je opgelicht door iemand die je online heeft leren kennen. De oplichter heeft een vals profiel aangemaakt met nep informatie en gestolen (profiel)foto’s van internet of van eerdere slachtoffers. Na het eerste online contact probeert de oplichter je vertrouwen te winnen door je te overladen met berichtjes, complimenten, liefdesbetuigingen en soms zelfs cadeautjes. Vaak verzoekt de oplichter je om verder te praten via Whatsapp of e-mail.

Vragen om geld

Nadat de oplichter merkt dat er een vertrouwensband is opgebouwd, begint het vragen om geld. Hier kunnen soms weken of maanden overheen gaan, omdat de oplichter geduldig te werk gaat bij datingfraude. Het vragen om geld begint vaak met een klein bedrag. Dit kan zijn omdat je zogenaamde geliefde ziek is en de ziekenhuiskosten niet kan betalen, of omdat er geld nodig is om een persoonlijke ontmoeting tot stand te kunnen brengen. Wanneer je aarzelt om dit bedrag over te maken wordt er vaak op je gevoel ingespeeld. Deze persoon vraagt bijvoorbeeld of je dit niet voor een ontmoeting met hem overheeft en of je hem dan niet in het echt wilt zien.

Steeds grotere bedragen

Wanneer je eenmaal hebt betaald, volgt er al snel een volgend verzoek om geld. Ook worden de gevraagde bedragen steeds iets hoger en worden er steeds andere smoezen gebruikt. Het kan ook zijn dat de oplichter je probeert over te halen om te investeren in een lucratief project of belegging waar veel geld mee te verdienen zou zijn. Ook kan het zijn dat de oplichter je probeert af te persen wanneer je pikante foto’s of informatie gedeeld hebt.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

  • Controleer de naam en de profielfoto van je date via Google. Via Google kun je de (profiel)foto van je date uploaden en wordt er gekeken of de profielfoto op andere plekken op internet opduikt.

  • Wees terughoudend met het delen van persoonlijke foto’s en gevoelige informatie.

  • Maak geen geld over naar iemand die je nog nooit in levende lijve hebt ontmoet.

  • Stuur aan op een lijfelijke ontmoeting met je date op een veilige plaats en laat iemand weten waar je afspreekt en met wie.

  • Wees alert op zielige verhalen en vraag je af waarom je degene moet zijn die de financiële ondersteuning moet geven (in plaats van familie, werkgever, ambassade).

  • Hecht niet direct waarde aan indrukwekkend uitziende formulieren die het verzoek om geld onderbouwen.

Toch geld over gemaakt?

Heb je geld overgemaakt naar en twijfel je achteraf over zijn of haar bedoelingen?

Neem contact op met je zelfstandig adviseur of bel ons dan op 030 - 291 42 90. Onze medewerkers zullen er alles aan doen om je te helpen.

Gratis training 'herken de oplichter'

Heb je onze gratis, online training ‘Herken de oplichter’ al gespeeld? In deze training leer je op een interactieve manier onder andere hoe je (andere) fraudevormen herkent.

Meer informatie

Beluister de podcast over datingfraude van de Nederlandse Vereniging van Banken

Meer over de verschillende fraudevormen en hoe je deze kunt herkennen