Checklist recreatiewoning kopen

Droomt u van een eigen vakantiehuis in Nederland? Maar twijfelt u of het haalbaar is? Check onderstaande punten om te bepalen of een recreatiewoning (met hypotheek) lijkt te passen. Maak een afspraak met een Zelfstandig Adviseur om samen te bekijken wat uw mogelijkheden zijn.

Heeft u voldoende eigen geld beschikbaar?

Voor een eigen vakantiehuis heeft u spaargeld nodig. De maximale hypotheek voor een recreatiewoning mag niet meer zijn dan 70% van de woningwaarde. Alles daarboven moet u zelf inbrengen. Daarnaast moet u rekening houden met bijvoorbeeld onderhoudskosten en een hogere overdrachtsbelasting.

Wordt u niet zenuwachtig van een tweede hypotheek?

Als u al een hypotheek heeft lopen voor uw hoofdverblijf en de recreatiewoning niet 100% zelf kunt financieren, dan sluit u een tweede hypotheek af. Deze recreatiehypotheek moet u binnen 30 jaar aflossen. U gaat dus een extra verplichting aan.

Heeft u ruimte voor dubbele maandlasten?

Ook al bent u wellicht niet iedere maand in uw vakantiehuis, de maandelijkse hypotheeklasten zijn er wel. U moet dus rekening houden met dubbele lasten.

Voldoet de recreatiewoning aan de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor een recreatiehypotheek moet de recreatiewoning aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de woning bijvoorbeeld van steen zijn, aangesloten zijn op het openbare wegennetwerk en voorzien zijn van water en elektriciteit.

Wilt u de woning niet of beperkt verhuren?

Als u bij ons een hypotheek voor uw recreatiewoning afsluit, gaat u er mee akkoord dat u de vakantiewoning niet permanent mag verhuren. Met toestemming van ons mag u de woning maximaal 60 dagen per jaar verhuren. Let op: het is ook niet toegestaan om uw vakantiewoning permanent te bewonen.

Meer over een recreatiewoning kopen

Hypotheek voor een recreatiewoning

Voor- en nadelen van een recreatiewoning

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met een hypotheek voor een recreatiewoning. Tijdens een gesprek kunnen zij voor u berekenen wat uw mogelijkheden en bijbehorende lasten zijn.