Voor- en nadelen van een recreatiewoning

Overweegt u een vakantiehuis in Nederland te kopen? Of twijfelt u of een recreatiewoning kopen een goede keus is? Wij hebben de voor- en nadelen van een eigen vakantiewoning voor u op een rij gezet.

Voordelen van een recreatiewoning

Met een vakantiewoning in Nederland kunt u vakantie vieren in eigen huis.

Op vakantie wanneer u wilt

Een eigen vakantiehuis betekent dat u er naartoe kunt wanneer u dat wilt. Dus geen stress meer bij het zoeken naar een geschikt én beschikbaar huis.

Een tweede thuis

Als u vaker in uw vakantiehuis bent en de omgeving steeds beter kent, voelt het vakantiehuis als een tweede thuis. Een andere omgeving, maar wel heerlijk thuis in een woning die u zelf heeft ingericht.

Geen teleurstellingen

Omdat u zelf het huis en de omgeving heeft uitgekozen, weet u precies wat u krijgt tijdens uw vakantie in eigen huis. Dus geen teleurstellingen over de locatie of dat het huis toch minder mooi is dan het op de foto's leek.

Een goed spaaralternatief

Door de lage spaarrente is het aantrekkelijk om uw spaargeld te investeren. Bijvoorbeeld in een eigen vakantiewoning. Is een recreatiewoning een slim alternatief voor sparen voor u? Uw adviseur denkt graag met u mee.

Mogelijk: inkomsten uit verhuur

Overweegt u uw vakantiewoning te verhuren? Onder voorwaarden en met toestemming van RegioBank mag u uw vakantiehuis verhuren. Daar kunt u dus mogelijk wat extra's mee verdienen.

  Nadelen van een recreatiewoning

  Houd naast alle genoemde voordelen ook rekening met de nadelen van een vakantiehuis.

  Eigen geld nodig

  Voor de hypotheek van een recreatiewoning kunt u niet meer lenen dan 70% van de woningwaarde. Alles boven deze 70% moet u met eigen geld financieren.

  Hogere overdrachtsbelasting

  Voor een vakantiewoning geldt een hoger tarief overdrachtsbelasting dan wanneer u een woning als hoofdverblijf koopt. U betaalt 8% belasting. Dit moet u betalen uit eigen middelen. Houd naast deze kosten ook rekening met kosten voor bijvoorbeeld hypotheekadvies en notariskosten. En vergeet niet dat het onderhouden van het huis ook geld kost de komende jaren.

  Hogere hypotheekrente

  Voor de recreatiehypotheek geldt een opslag op de reguliere hypotheekrente.

  Voorwaarden recreatiewoning

  Om in aanmerking te komen voor een recreatiehypotheek moet uw vakantiehuis aan een aantal voorwaarden voldoen. Houd bij het zoeken naar een vakantiewoning deze voorwaarden dus in gedachten, als u een hypotheek wilt.

  Behoefte aan een andere omgeving

  Vakantie in eigen huis is heerlijk, maar bedenk goed of deze keuze bij u past. Heeft u veel behoefte aan afwisseling en gaat u ook graag naar het buitenland? Een eigen vakantiehuis kan dan nog steeds, maar u heeft dan wel bijkomende kosten voor de vakanties waarop u een andere omgeving wilt bezoeken.

  Hypotheek voor een recreatiewoning

  Heeft u de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en wilt u een eigen vakantiehuis kopen? Wij helpen u graag met onze recreatiehypotheek. Onze Zelfstandig Adviseurs staan voor u klaar. Op basis van uw financiële situatie bekijken zij of een hypotheek mogelijk is.

  Maak een afspraak

  Of lees meer over een hypotheek voor een recreatiewoning

  Of bekijk de checklist recreatiewoning kopen

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen u graag met een hypotheek voor een recreatiewoning. Tijdens een gesprek kunnen zij voor u berekenen wat uw mogelijkheden en bijbehorende lasten zijn.