Voor- en nadelen van een recreatiewoning

Overweeg je een vakantiehuis in Nederland te kopen? Of twijfel je of een recreatiewoning kopen een goede keus is? Wij hebben de voor- en nadelen van een eigen vakantiewoning voor je op een rij gezet.

Voordelen van een recreatiewoning

Met een vakantiewoning in Nederland kun je vakantie vieren in eigen huis.

Op vakantie wanneer je wilt

Een eigen vakantiehuis betekent dat je er naartoe kunt wanneer je dat wilt. Dus geen stress meer bij het zoeken naar een geschikt én beschikbaar huis.

Een tweede thuis

Als je vaker in je vakantiehuis bent en de omgeving steeds beter kent, voelt het vakantiehuis als een tweede thuis. Een andere omgeving, maar wel heerlijk thuis in een woning die je zelf hebt ingericht.

Geen teleurstellingen

Omdat je zelf het huis en de omgeving hebt uitgekozen, weet je precies wat je krijgt tijdens je vakantie in eigen huis. Dus geen teleurstellingen over de locatie of dat het huis toch minder mooi is dan het op de foto's leek.

Mogelijk: inkomsten uit verhuur

Overweeg je je vakantiewoning te verhuren? Onder voorwaarden en met toestemming van RegioBank mag dit. Daar kun je dus mogelijk wat extra's mee verdienen.

  Nadelen van een recreatiewoning

  Houd naast alle genoemde voordelen ook rekening met de nadelen van een vakantiehuis.

  Eigen geld nodig

  Voor de hypotheek van een recreatiewoning kun je niet meer lenen dan 70% van de woningwaarde. Alles boven deze 70% moet je met eigen geld financieren.

  Hogere overdrachtsbelasting

  Voor een vakantiewoning geldt een hoger tarief overdrachtsbelasting dan wanneer je een woning als hoofdverblijf koopt. Je betaalt 10,4% belasting. Dit moet je betalen uit eigen middelen. Houd naast deze kosten ook rekening met kosten voor bijvoorbeeld hypotheekadvies en notariskosten. En vergeet niet dat het onderhouden van het huis ook geld kost de komende jaren.

  Hogere hypotheekrente

  Voor de recreatiehypotheek geldt een opslag op de reguliere hypotheekrente.

  Voorwaarden recreatiewoning

  Om in aanmerking te komen voor een recreatiehypotheek moet je vakantiehuis aan een aantal voorwaarden voldoen. Houd bij het zoeken naar een vakantiewoning deze voorwaarden dus in gedachten, als je een hypotheek wilt.

  Behoefte aan een andere omgeving

  Vakantie in eigen huis is heerlijk, maar bedenk goed of deze keuze bij je past. Heb je veel behoefte aan afwisseling en ga je ook graag naar het buitenland? Een eigen vakantiehuis kan dan nog steeds, maar je hebt dan wel bijkomende kosten voor de vakanties waarop je een andere omgeving wilt bezoeken.

  Hypotheek voor een recreatiewoning

  Heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en wil je een eigen vakantiehuis kopen? Wij helpen je graag met onze recreatiehypotheek. Onze zelfstandig adviseurs staan voor je klaar. Op basis van je financiële situatie bekijken zij of een hypotheek mogelijk is.

  Maak een afspraak

  Of lees meer over een hypotheek voor een recreatiewoning

  Of bekijk de checklist recreatiewoning kopen

  RegioBank team

  Onafhankelijk hypotheekadvies

  Onze adviseurs helpen je graag met een hypotheek voor een recreatiewoning. Tijdens een gesprek kunnen zij voor je berekenen wat je mogelijkheden en bijbehorende lasten zijn.