Stabielrente

Stabielrente is een variabele rente en loopt net zolang als de hypotheek. Stabielrente is een rentevorm die niet werkt met rentevaste perioden. Maar met een door jou te bepalen bandbreedte van 1, 2 of 3% en een bijbehorende contractrente. Tijdens het afsluiten van de hypotheek worden de contractrente en de onder- en bovengrens vastgesteld. Blijf je daar binnen, dan betaal je de afgesproken contractrente.

Let op: deze rentevorm kun je niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om je te informeren als je deze rentevorm hebt. Je kunt de stabielrente wel meenemen naar een nieuwe woning als je deze rentevorm al hebt.

Algemene informatie werking stabielrente

 • Jaarlijks toetst RegioBank of de toetsrente voor stabielrente past binnen de boven- en ondergrens, die je hebt vastgelegd. Zo ja, dan geldt de contractrente voor dat jaar nog steeds.
 • Bij een stijging verhogen we de contractrente met het percentage dat boven de grens uitkomt.
 • Bij een rentedaling verlagen we de contractrente met het percentage dat onder de ondergrens uitkomt.
 • Je kiest een bandbreedte (onder- en bovengrens): 1, 2 of 3%.
 • Bij de gekozen bandbreedte hoort een contractrente. Hoe groter de bandbreedte, hoe hoger de rente.
 • Elk jaar toetsen we de contractrente aan de officiële stabielrente (toetsrente).
 • Valt de stabielrente binnen de gekozen bandbreedte? Dan betaal je gewoon de afgesproken contractrente.
 • Daalt de stabielrente onder de ondergrens? Dan betaal je de contractrente min het verschil tussen de toetsrente en de ondergrens.
 • Stijgt de stabielrente boven de bovengrens? Dan betaal je de contractrente plus het verschil tussen de toetsrente en de bovengrens.
 • Eén maand voor de toetsdatum ontvang je van ons een brief waarin de nieuwe RegioBank Stabielrente staat.

  Bekijk de rentetarieven

  Voorbeeld

  Stel: contractrente = 5%, bandbreedte = 2% (dus is de ondergrens 3% en de bovengrens 7%).

  Jaar Toetsrente Te betalen rente
  1 6 5
  2 7 5
  3 8 6
  4 7,5 5,5
  5 5 5
  6 4 5

  Alleen in het 3e en 4e jaar betaal je meer dan de contractrente.

  Bijzondere voorwaarden stabielrente

  Het is tijdens de looptijd van de hypotheek toegestaan om de bandbreedte te veranderen. De contractrente verandert dan automatisch mee. Bij een bandbreedtewisseling gaan we na wat de oorspronkelijke rente van de nieuw gekozen bandbreedte was op het moment waarop de hypotheek is afgesloten. Vervolgens wordt deze oorspronkelijke contractrente getoetst aan de toetsrente die, voor de nieuw gekozen bandbreedte, gold op het laatste toetsmoment. Tijdens de gehele looptijd is het toegestaan om jaarlijks, op toetsdatum, de contractrente aan te passen aan de op dat moment geldende toetsrente. Ook hier kan de bandbreedte eventueel aangepast worden.

  Kosten bij wijziging

  • Je betaalt € 110 voor het aanpassen van de bandbreedte.
  • Als je je hypotheek wilt beëindigen of wilt omzetten naar een variabele of vaste rente, dan hoef je geen vergoeding te betalen voor het renteverlies van de bank.

   Je adviseur staat voor je klaar

   Heb je vragen of wil je meer informatie over de door je afgesloten rentevorm? Neem dan contact op met je zelfstandig adviseur.


   Maak een afspraak