Training Veilig Bankieren: de tips op een rij
Heeft u de online training Veilig Bankieren nog niet gedaan? Start de training Veilig Bankieren
Whatsappfraude en hulpvraag-oplichting
Maak afspraken over betaalverzoeken met u familie en vrienden om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. Bel bijvoorbeeld altijd met iemand die u om geld vraagt. Gebruik hiervoor altijd het nummer uit uw eigen adresboek en niet een zogenaamd ‘nieuw’ nummer. Kunt u die persoon niet meteen bereiken? Maak geen geld over. Niemand gesproken betekent niets overboeken!
Oplichting via Marktplaats
Voorkom dat u opgelicht wordt via verkoopplatforms als Marktplaats. Houd daarvoor de volgende punten in gedachten:
- Maak gebruik van de betaalmogelijkheden op het verkoopplatform of maak zelf geld over via de app van de bank. Een betaallink van een verkoper kan vals zijn en u doorsturen naar een nagemaakte betaalomgeving. Als u daar uw gegevens invoert, kan een oplichter uw bankrekening overnemen.
- Stuur nooit een foto van uw identiteitsbewijs, bankafschrift of bankpas als iemand daarom vraagt. Daarmee loopt u een groot risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude.
- Het is nooit nodig om een zogenaamde verificatiebetaling te doen voordat iemand geld naar u kan overmaken. Onthoud: u hoeft nooit geld te betalen om geld te krijgen.
- Voorkom dat oplichters misbruik maken van uw telefoonnummer, adres of e-mail door deze niet zomaar openbaar te plaatsen op verkoopplatformen. Dit kunt u aanpassen bij de instellingen van het platform.
Vertrouw op uw onderbuikgevoel
Uw onderbuikgevoel is een goede raadgever. Dat er iets niet pluis is, kan een voorspeller zijn van naderend onheil. Ook als u maar een béétje twijfelt of u misschien wordt opgelicht, is het slim om te controleren of een bericht, link of telefoontje wel echt is. Op Marktplaats kan een hoog bod, of iemand die meteen reageert met een link met een betaalverzoek een voorbeeld zijn wat te mooi lijkt om waar te zijn.
Phishing
Phishing-berichten zijn nepberichten waarmee iemand achter uw inlogcodes en andere gevoelige informatie probeert te komen. Bijvoorbeeld door u op een bepaalde link te laten klikken. Phishing berichten krijgt u vaak per e-mail, maar ze worden ook op andere manieren verstuurd, zoals per SMS. Zo herkent u phishingberichten
Onthoud: een bank stuurt geen link naar de inlogpagina. Wij vragen u altijd zelf het webadres van de inlogpagina in de adresbalk te typen. Krijgt u een e-mail uit naam van RegioBank en vertrouwt u het niet? Stuur deze door naar valse-email@regiobank.nl en gooi de mail vervolgens weg. Heeft u toch geklikt en iets ingevuld? Bel ons meteen op 030- 291 42 90. Handig: via de Mobiel Bankieren app kunt u ook zelf alvast rekeningen en passen blokkeren.
Gijzelsoftware
Klikt u op een link in een phishingmail? Dan kunt u zonder dat u het doorheeft gijzelsoftware installeren op uw computer. Dit wordt ook wel ransomware genoemd. De oplichter maakt vervolgens uw computer onbruikbaar door uw bestanden achter slot en grendel te zetten en eist losgeld zodat u weer bij uw bestanden kan. Het is maar de vraag of u de ontgrendelsleutel echt krijgt als u betaalt. Betaal dus nooit, maar probeer uw computer te laten herstellen door een erkende reparateur.
Virussen
Virussen worden ook regelmatig verspreid via bijlagen in e-mails. Virussen zijn schadelijk omdat ze binnen in de computer schade aanrichten. Uw computer wordt langzamer en uw gevoelige gegevens kunnen gewist of gestolen worden. Zorg daarom dat u een goede virusscanner op uw computer installeert, dat beschermt u tegen de meest voorkomende virusvarianten.
Spoofing
Bij spoofing wordt u gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker. Hoe voorkomt u dat u hier slachtoffer van wordt? Onthoud de volgende twee tips.
Banken vragen u nooit om overboekingen te doen, uw pincodes of beveiligingscodes te geven, uw bankpas af te staan of hen mee te laten kijken op uw computer. Houd pincodes en beveiligingscodes dus geheim en maak nooit geld over als daarom wordt gevraagd. En uw bankpas? Uw bank vraagt u nooit om die op de post te doen. En er komt ook geen medewerker langs om hem op te halen.
- Twijfelt u over een telefoontje of sms uit naam van de bank, omdat bijvoorbeeld wordt gevraagd of u geld wilt overmaken? Hang op, klik weg en bel uw bank zelf via het nummer dat staat op de officiële website van je bank. Een echte bankmedewerker zal dit geen enkel probleem vinden!
Geldezels
Internetcriminelen ronselen mensen die gestolen geld voor hen kunnen wegsluizen. Ze vragen bijvoorbeeld of u snel geld wil verdienen, door bedragen op uw rekening te mogen storten. Uj moet die vervolgens contant aan de ronselaar geven. Of ze vragen u uw bankpas en pincode even 'uit te lenen'. Trap er niet in: het criminele geldspoor leidt zo naar u, en niet naar de oplichter. En u wordt gestraft, terwijl de echte crimineel de dans ontspringt. Onthoud:
Als een verhaal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Ga er niet op in en geef nooit uw bankrekening of bankpas uit handen. Laat ook geen geld op uw rekening storten om het vervolgens te pinnen voor een onbekende. Praat met uw omgeving over geldezels om te voorkomen dat in uw kring slachtoffers vallen. Uw betaalpas is voor u alleen!
Heeft iemand u gevraagd uw pas of pincode uit te lenen? Meldt dit dan altijd bij de politie. Zo wordt de kans kleiner dat oplichters geldezels kunnen vinden. En u helpt de politie om de oplichters op te pakken.
Veilig internetbankieren
Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
Fraude melden
Ziet u onbekende overboekingen of denkt u dat u benaderd bent door criminelen? Meld het dan bij ons.